12 milliárd forintra perli a CBS-t

2007.09.20. 14:26
Dan Rather leleplezte Busht, ezért negyvenéves karrierjét tette tönkre a CBS. Most 70 millió dollárt követel volt munkaadójától. A CBS szerint viszont nem azért tiltották le a képernyőről Amerika egyik legnépszerűbb tévés riporterét, mert kinyomozta, hogy Bush megúszta a vietnámi háborút.

Hetvenmillió dolláros kártérítést követel a CBS tv-csatornától Dan Rather újságíró, az amerikai újságíró-társadalom egyik legismertebb alakja.

A 75 éves Rather 2005 márciusában vált kegyvesztetté, néhány hónappal azután, hogy 60 Minutes című háttérműsorban felfedte, milyen "rendkívüli kedvezményeket" élvezett George Bush elnök a vietnami háború idején.

Letiltották, kitiltották

A Fehér Ház jelenlegi uráról ugyanis kiderült: nemcsak hogy megúszta a vietnami szolgálatot, hanem a befolyásos texasi lobbi azt is elintézte neki, hogy a Nemzeti Gárda pilótájaként is csak afféle "hétvégi katona" lehessen. Ez különösen rossz fényt vetett Bushra az iraki háború eszkalációjának kellős közepén. A CBS azonban nem akart újat húzni Washingtonnal, és ezért inkább "indexre" tette Rathert, és több mint 40 éves szolgálat után lehetőséget sem adott neki, hogy "helyrehozza hibáját" - áll abban a keresetben, amelyet szerdán nyújtott be az újságírót képviselő Sonnenschein és Rosenthal ügyvédi iroda New York állam legfelsőbb bíróságának.

Nem nyomozhatott tovább

Rathertől előbb elvették a 60 Minutes-t, majd letiltották az esti híradóból is. Ezt követően két éven át kizárták minden képernyős megjelenésből és riportműsorból, így például nem tudósíthatott 2005 augusztusában a Katrina hurrikánról sem. Rather marginalizálásának nem volt más célja, minthogy a CBS-t ismét kegyeikbe fogadják a kormánykörök - hangsúlyozták az ügyvédek, akik szerint amennyiben a híres műsorvezető megnyerné a pert, a kártérítés nagy részét olyan szervezeteknek adná, amelyek az újságírói függetlenségért harcolnak.

A nagy öreg

Dan Rather 1962-ben került a CBS-hez, és több tucatnyi újságírói díjjal tüntették ki e négy és fél évtized alatt. Ő volt a CBS vezető riportere John F. Kennedy meggyilkolása, a vietnami háború, a Szovjetunió összeomlása, majd a délszláv háborúk idején is. Jelenleg egy kis kábeltelevízió heti műsorát vezeti.

A CBS első reagálásában "megalapozatlannak" nevezte a kártérítési követelést, és Rather esetét "régi ügynek" nevezte.