Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Majka és az Igaz Reality

2004.10.12. 07:44
A lehető legtágabb környezetemben is csak egyetlen embert ismerek, aki valaha elismerően nyilatkozott Majkáról. Azt meg végképp nem gondoltam volna soha, hogy egyszer majd egyetértek vele. Majkát villamajomként ismertük meg, aztán a VV-stúdió komoran műanyag díszletei közt hasztalan lazuló ipari jópofiként.

Most Majka visszatér, és megcsinálja a 2004-es év legvidámabb műsorát. Ehhez kellett, hogy az RTL Klub növesszen egy kistestvért annak a közönségnek, amelyik nem rohan bíróságra a South Park láttán, és hogy ezen a mellékcsatornán, a Cool TV-n szabad kezet kapjon.

Nincsenek itt a hazugság, a színjáték intézményesült kellékei.
Nincs semmi forradalmi ötlet a Kontrában, még a címe sem eredeti, sőt az ötletek a legkevésbé azok: beöltözni Elvisnek meg bugyikat gyűjteni a legbárgyúbb tevékenység, amit ki lehet találni. Viszont bekéredzkedni egy Madarak-koncertre, és ötvenéves bácsik meg nénik előtt énekelni Elvis-maskarában, aztán a vesztest visszaküldeni a színpadra babydollban – az már jó értelemben vett anarchizmus. De mindegy is, mit csinálnak, mert közben képesek lelkesnek látszani és vidámnak maradni, ami persze ragadós – nem nehéz jóízűen végigröhögni a Kontrát. Direkt hülyét csinálni magunkból, aztán azokon mulatni, akik elhiszik, ez a szabadidő hasznos eltöltésének biztos receptje. Ezen persze akkor mulatunk legjobban, ha együtt baromkodunk gimnáziumi osztálytársainkkal, de Majkáék olyan fesztelenül viszik véghez a csínyt, olyan magától értetődően használják a ma még kisípolásra kárhoztatott élő nyelvet (1870-ben bizonyára kisípolták volna a francot meg a fenét is), hogy egyszeriben mindannyiunk osztálytársává válnak. Nem azokká, akikről lemásoljuk a leckét, hanem azokká, akikkel suli után beülünk az Izsáki borozóba. Magukból csinálnak hülyét, de nem nézik hülyének a nézőt.

Majka és Szabi félkézzel hozzák azt a természetességet, azt az egyszerű őszinteséget, amit a TV Szigetnek húsz körömmel se sikerült összekaparnia. „Megöltem egy csomó embert”, köszönti a földön ébredő Majkát Szabi, kezében gamepaddel, fel se pillantva a Vice Cityből. Egy ferde falú budapesti garzonban. Ez az élet, Babolcsai néni. Nincs vörös fejjel ordító konferanszié, nincs műmeglepődött riporter, nincsenek súgógépről felolvasott kommentárok. Nincsenek itt a hazugság, a színjáték intézményesült kellékei. Azok a szarságok, amikre egy generáció köp ki a Vice Cityből felpillantva, és inkább megöl még egy csomó embert. Ez a reality-tv, és nem az, ahonnan Majka indult. Kabbe gyíkok, én leléptem.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.