Digitalizál és HDTV-sít Szőke kapitány

2007.12.07. 16:41
A UPC elkezdi kábelrendszere digitalizálását, jövő tavasztól merevlemezes dekódereket kínál, hogy vissza lehessen nézni az élő tévéműsort, plusz jönnek az ingyenes HDTV-adások. Egyelőre Budapesten és négy vidéki nagyvárosban.

Jövő tavasszal indul Budapesten és négy vidéki nagyvárosban a UPC digitális kábelszolgáltatása, és azután egyre újabb körzeteket digitalizál majd a szolgáltató.

A digitális kábeltévé vételéhez ezentúl dekódert kell használniuk az előfizetőknek, de az első időszakban Budapesten csak a HBO nézőinek, vidéken pedig a családi csomag előfizetőinek lesz szükségük ilyen készülékre mivel a szolgáltatás úgynevezett simulcast-rendszerben indul majd. Vagyis a digitális adások mellett továbbra is küld még analóg jelet a szolgáltató, tehát akik csak az eddig csatornákat akarják nézni, semmilyen változást nem éreznek majd a szolgáltatásban. Jó hír lehet ez azoknak is, akik a lakásban több tévét néznek, hiszen így nem kell minden készülékhez külön dekódert rendelniük, a konyhai kistévé pont ugyanúgy fog működni, mint eddig.

HDTV-t mindenkinek!

A UPC digitális előfizetői egyébként három fajta dekóder, úgynevezet set-top box közül választhatnak majd.A teljesen ingyenesen átadott, alap kiépítésű dekóder is tartalmazza már a mindig aktuális elektronikus programújságot, és képes lesz bármilyen interaktív szolgáltatás igénybevételére is, de csekély havidíj ellenében választhatunk majd olyat is, amit beépített merevlemezzel szállítanak, tehát a műsorok menet közben megállíthatóak, visszajátszhatóak lesznek. A harmadik típusú set-top box pedig a HDTV-adások vételére is alkalmas lesz. Sőt, ha minden igaz, lesz merevlemezes és HD-képes dekóder is.

A HD-adás vételére alkalmas dekóder mellé viszont már tavasztól külön díj nélkül jár majd három HD-adás is, amelyek között lesz magyar nyelven dokumentumműsorokat, természetfilmeket és mozifilmeket kínáló csatorna is. (A jövő évi HDTV kínálatról részletesen olvashat itt) Ez utóbbi információink szerint az HBO HD lesz. Ezek az adók valószínűleg a kisebb HD-formátumban, azaz 1280-szor 720 pixel felbontásban jutnak el majd a nézőkhöz, mivel Magyarországon most még elhanyagolhatóan kevés full HD-felbontású készülék van a háztartásokban. Az biztos, hogy a dekóderek a full HD-felbontást is ismerik majd, így az igényeknek megfelelően állíthatja majd be a szolgáltatást a UPC.

Még több

A digitális átállás után plusz költség nélkül töb mint húsz új adót kínál majd a szolgáltató a családi csomagban, amelyek közt lesz magyar nyelvű humoradó, film- és sportcsatorna is. A kínálatról egyelőre annyit tudni, hogy az új adók közül több az RTL Klub-közeli IKO Kábeltévéhez tartozik majd.

A dekóderek segítségével elvileg interaktív szolgáltatásokat is el lehetne érni, induláskor állítólag játékokat kínál majd a rendszer, a Video On Demand, vagyis a digitális videótéka szolgáltatás majd csak később indul el. A nagyobb tudású set-top boxok dolby digital dekóder is lesz, vagyis a házimoziélményt teljessé tehetjük egy 5.1-es hangrendszer segítségével.