Alkotmánybírósághoz fordult az RTL Klub

2008.12.01. 16:55
A Tv2 és az RTL Klub is beperelte az Antenna Hungáriát, amiért csak neki előnyös szerződést akart ráerőszakolni a két nagy országos kereskedelmi csatornára. A baj az, hogy törvény mondja ki, hogy meg kell állapodniuk, de arról már nincs szó, hogy mégis hogyan.

A TV2 és az RTL Klub belátható időn belül nem csatlakozik a MinDig TV-hez. A digitális átállásról szóló törvény babrált ki a csatornákkal és egyébként a műsorszóróval (hiszen az egész projektet veszélyezteti, hogy a két legnagyobb csatorna akár évekig nem lesz még rajta a rendszeren), és persze a nézőkkel is. A törvény ugyanis kimondja, hogy a két félnek üzleti szerződést kell kötnie. A megállapodást tehát a törvény kényszeríti ki, de annak tartalmáról nem rendelkezik, így ha az egyik fél elég merész, akár irreális feltételeke is szabhat, arra számítva, hogy a másiknak úgyis bele kell mennie az alkuba.

A szakportálok szerin nem vezettek eredményre a két nagy országos csatorna és az Antenna Hungária közötti tárgyalások Ez elvileg azt jelenti, hogy a két csatorna műsora egyelőre nem lesz elérhető a ma induló földi digitális műsorszóró hálózaton, hiszen a digitális átállásról szóló törvény szerint, ha december 1-ig nem sikerült az országos analóg hálózaton fent lévő adóknak megállapodniuk a műsorterjesztővel, akkor többet már nincs lehetőségük arra, hogy csatlakozzanak a digitális földfelszíni rendszerhez.

A TV2 szerint azért nem tudtak megegyezni, mert a vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem biztosítottak elegendő időt a megállapodás részleteinek tisztázására, ráadásul az Antenna Hungária egyoldalú feltételeket tartalmazó, saját erőfölényét tükröző szerződést kívánt a csatornával aláíratni. A TV2 ugyanakkor a Médiainfó információi szerint közölte: nem tett le a digitális földfelszíni műsorszórásban való részvételről, ezért 2008. november 28-án keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a digitális műsorterjesztési szolgáltatási szerződés létrehozatala és tartalmának megállapítása iránt.

Hasonlóan perre készül az RTL Klub is, sőt az Index információi szerint a csatorna Alkotmánybírósághoz is fordult, mondván, hogy az alkotmányos alapjogokat sértik a digitális átállásról szóló törvényben rájuk vonatkozó passzusok. Az alkotmány ugyanis tiltja a diszkriminációt, márpedig csak a két nagy országos kereskedelmi adónak kell december 1-ig véglegesen döntenie, hogy felmegy-e a digitális multiplexekbe, a többi csatorna bármikor elszánhatja magát. Ráadásul az RTL Klub szerint ez a gyakorlat sérti az alkotmányban biztosított vállalkozás szabadságát, emellett a normavilágosság és a szerzett jogok sérelmével jár. Az alkotmánybírósági beadvánnyal párhuzamosan a csatorna is a bírósághoz fordul, hogy állapítsa meg: az Antenna Hungária életszerűtlen, egyoldalúan előnyös szerződéseket akar ráerőszakolni a csatornákra.

Tárgyalnak, mert muszáj

Két egymással szembe száguldó autóban ültek az elmúlt hónapokban a kereskedelmi csatornák vezetői, és az Antenna Hungária képviselői. (Sőt, három autó volt az, hiszen a két kereskedelmi csatorna a megromlott viszonyok miatt nem egyeztetett ebben a kérdésben sem). A törvény szerint ugyanis meg kellett egyezniük, de a két adó minél kevesebbet akart fizetni a szakértők szerint kétséges sikerű platformért, míg az Antenna Hungária úgy gondolta, hogy a magas sugárzási díj mellett kemény feltételeket is szabhat: tizenkét éves szerződést írathat alá, pedig lehet, hogy tizenkét év múlva ez a rendszer már senkit nem érdekel majd. Ráadásul eközben az AH féléves felmondási idővel lemondhat az Nemzetti Hírközlési Hatóságnál, vagyis minden kockázatot a tévéknek kéne viselniük. Az autók a klasszikus példa alapján robogtak egymás felé, a csattanás pedig már december 1. előtt látszott.

Az adók ugyanis a törvényben meghatározott feltételek szerint az október 14-ei határidőig jelezték, hogy fel szeretnének menni a digitális földfelszíni rendszerbe. A szándéknyilatkozat azonban úgy volt megfogalmazva, hogy igazából nem ígért semmit: a Tv2 azt mondta, hogy ha sikerül megállapodni a műszaki és a gazdasági kérdésekről, míg az RTL Klub azt írta, hogy szeretne megegyezni. A szavaknak nagy jelentőségük van, hiszen a két csatorna már akkor arra készült, hogy bíróságon perelje be az Antenna Hungáriát, amiért szerintük vállalhatatlan feltételekkel hajlandó csak szerződni. Ezzel a két adó is időt nyer, hiszen nem kell a kezdeti, nehéz időkben fent lenniük a rendszeren, sőt megvárhatják, hogy egyáltalán életképes-e a rendszer, ráadásul akár előnyösebb feltételeket is kicsikarhatnak az AH-ból.

A két csatorna most pereskedni készül, de azért örülnének, ha az Antenna Hungária megijedne, hiszen tulajdonosaik azért elvárják, hogy fent legyenek a digitális földfelszíni rendszeren. Az egyik kérdés az, hogy a két legnézettebb adó nélkül mégis ki vásárolna dekódert, a másik pedig, hogy a Tv2 és az RTL Klub megengedheti-e magának, hogy kihagyjon egy optimista becslések szerint, előbb-utóbb a lakosság 15-20 százalékát elérő rendszert?