Az RTL Klub mégis beszállt a digitális átállásba

2009.05.08. 17:05 Módosítva: 2009.05.08. 17:31
Az RTL Klub tizenegy éves szerződést írt alá az Antenna Hungáriával a digitális földfelszíni műsorszórásról. Az országos csatorna ősz óta nem tudott megállapodni a sugárzásról a céggel, bíróságra is ment.

Az RTL Klub ma aláírta a szerződést az Antenna Hungáriával a digitális földfelszíni műsorszórás rendszerébe való belépésről. Ezentúl az RTL Klub is szabadon fogható lesz a digitális multiplexben hagyományos, azaz SD-felbontásban. A szolgáltatás jelenleg a Budapest, Kabhegy és Szentes adótornyok vételkörzetében érhető el, vagyis a lakosság körülbelül 60 százaléka foghatja ezentúl ingyen, de digitális minőségben az RTL Klub műsorát.

A digitális átállásról szóló törvény értelmében a két országos, földi sugárzású adónak,a Tv2-nek és az RTL Klubnak 2008. december 14-ig kellett volna megállapodni az Antenna Hungáriával, ellenkező esetben a törvény értelmében többet már nem is csatlakozhatnak a digitális rendszerhez. A határidőre mind a Tv2, mint az RTL Klub aláírt egy szándéknyilatkozatot, viszont nem tudott megállapodni az Antenna Hungáriával. Azonban a Tv2 és az RTL Klub is beperelte az Antenna Hungáriát, amiért véleményük szerint egy csak neki előnyös szerződést akart ráerőszakolni a két nagy országos kereskedelmi csatornára (Az érvek közt szerepelt, hogy az AH mindenképpen tizenkét évre akar szerződni a tévékkel, pedig a digitális földi sugárzás léte bizonytalan, lehet hogy 2020-ig megbukik az üzleti modell, és a technológia is elavul.) A vitát az okozta, hogy törvény mondja ki, hogy meg kell állapodniuk, de arról már nincs szó, hogy mégis hogyan.

Most hirtelen mégis sikerült megállapodnia az RTL Klubnak az Antenna Hungáriával, sőt az Index információi szerint a tárgyalások pár napon belül a Tv2-vel is lezárulhatnak. Az RTL Klub ráadásul 2020 szeptember 5-ig, vagyis az Antenna Hungária frekvenciahasználati jogosultságának végéig a rendszerhez kötötte magát a szerződéssel.

Cserébe megmentik az AH-t

A háttérben a Hírszerző és az Index információi szerint alkut kötött a kormányzat a szerint a két kereskedelmi tévével: a csatornák koncessziós díját cégenként egymilliárd forinttal csökkentik, ha akadékoskodás nélkül, gyorsan csatlakoznak a digitális földfelszíni rendszerhez, ami nyomasztó kudarc az RTL Klub és a Tv2 műsora nélkül. Az Antenna Hungária ugyanis eddig csak a Duna Televízióval tudott megállapodni, megfelelő tartalom nélkül viszont nem fogynak a dekóderek, vagyis az analóg rendszert nem váltja fel megfelelő ütemben a digitális.

Az ORTT kedden tárgyalt az esetleges koncessziósdíj-csökkentésről, de a döntést végül május 12-ére halasztották. Az RTL Klub pedig hangsúlyozta, hogy nincs szó alkuról: a csatorna csak a törvényi nyomásnak engedve, és persze üzleti érdekeit szem előtt tartva döntött.

A földfelszíni sugárzást jelenleg már csak az ország lakosságának 19 százaléka nézi, de szakértők szerint a digitalizáció során még akár tíz százalék alá is eshet az ingyenes, földfelszíni rendszerek nézőinek aránya, mivel a rendszer egyelőre nem versenyképes a kábel- és műholdas szolgáltatók előfizetéseivel jelenleg 20 ezer forintba kerül a legolcsóbb dekóder, a szolgáltatók, az AH rendszerénél több csatornát kínáló csomagjai viszont már havi ezer forintért elérhetőek.

Az RTL Klub és a Tv2 csatlakozása azonban nagyban növelheti a digitális földfelszíni rendszer vonzerejét, hiszen a két legnépszerűbb adó, az analógnál jobb minőségben, de ingyen lesz elérhető.