Nem szavaztak az RTL és a Tv2 díjának csökkentéséről

2009.05.05. 18:25
Május 12-re halasztotta a Tv2 és az RTL Klub koncessziós díjának csökkentéséről szóló szavazást az ORTT, mert a háttérben még folynak az egyeztetések, és egyébként is túlórázniuk kellett volna.

Egy héttel elhalasztotta a döntést az ORTT a Tv2 és az RTL klub koncessziós díjának csökkentéséről, illetve a díjfizetései rendszer átszabásáról. A két országos kereskedelmi csatorna a gazdasági válság miatt már többször kérte, hogy csökkentsék az államnak fizetendő koncessziós díjat akár a felére.

Mindezt annak ellenére, hogy mindkét adó rekordárbevételt ért el 2008-ban, az RTL Klub 6 milliárd forint adózási nyereséget könyvelhetett el, míg a Tv2-nek információink szerint 4 milliárddal kellett beérnie. Ráadásul mindkét csatorna körülbelül egymilliárd forint elengedését kéri az ORTT-től miközben nagy költségű beruházásokba kezdtek, a Tv2 például megvette a BL közvetítési jogait.

Az ORTT szocialista és szabaddemokrata delegáltjai az Index és a Hírszerző információi szerint is támogatják a koncessziós díj csökkentését, szavazásra ma mégsem került sor.

Azért nem hozhatott döntést az ORTT, "mert nem tettem fel szavazásra az ügyet" - közölte Majtényi László a testület elnöke, aki úgy ítélte meg, hogy a vita még nem zárult le.

Az Index információi szerint a halasztás hátterében az áll, hogy még nem zárultak le a háttértárgyalások, illetve a testület tagjai attól tartottak, hogy a vita akár este tízig is eltarthat.