Még mindig nem döntöttek a Sláger és a Danubius sorsáról

2009.05.05. 17:21 Módosítva: 2009.05.05. 17:24
Az ORTT megint nem tudott dönteni a Sláger Rádió és a Danubius frekvenciájának újbóli megpályáztatásáról, így leghamarabb június negyedikén írhatják ki a tendert. November 19-én pedig már el is kell indulniuk az esetleg nyertes új rádióknak.

Június 4-én szavaz megint a két országos kereskedelmi rádió frekvenciapályázatának kiírásáról a médiahatóság, mivel a keddi, második alkalommal sem kapott kétharmados támogatást az anyag, amely a Sláger Rádió és a Danubius rádió frekvenciáit pályáztatná meg.

A médiatörvény előírásai alapján az első két döntéshozatali körben kétharmados többséggel határozhat az ORTT a kiírásról, a harmadikban viszont elég a feles arányt átlépni; a második és a harmadik menetben a médiahatóság elnöke is szavazhat, az elsőben azonban nem.

A győztesek az analóg rádiós műsorszolgáltatás 2014-re előirányzott leállásáig, de legfeljebb hét évre nyerhetnék el a hullámsávtartományt, mégpedig november 19-től. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, milyen módon határoznák meg a díjat, amelyet a jogosultság megszerzőjének fizetnie kell.

Az egyik elképzelés szerint egy minimálösszeget határoznának meg, míg egy másik elgondolásban egy "plafon" is szerepelne. Van olyan felvetés is, amely szerint egy fix összeg mellett egy mozgó része is lenne a díjnak, ezt az adó reklámbevételeinek arányában szabnák meg. Az indulás feltétele volna az a vállalás, hogy napi 24 órában sugároz a rádió, akárcsak az, hogy a magyar zene arányának el kell érnie a 35 százalékot. (A Danubius Rádióban 30, a Sláger Rádióban 25 százalék volt a hazai dalok aránya).

Késésben vannak

A médiatörvény előírásai szerint 14 hónappal a műsorszolgáltatási jogosultság lejárta előtt jeleznie kell a működtető társaságnak a megújítás iránti igényét. Ha ez nem történik meg vagy nincs helye újrázásnak, a lejárat előtt 12 hónappal meg kell pályáztatni a sávtartományt, csakhogy a döntést több körülmény is hátráltatta.

Egyfelől nem volt egyértelmű, hogy a kilencvenes években nyert hétéves - öt esztendővel már meghosszabbított - koncesszió lejárta után mi a teendő: lehet-e ismét újrázni vagy pályáztatni kell. Erről ugyanis nem rendelkezik a médiatörvény, a köztársasági elnök pedig az előző év utolsó napjaiban előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta azt a jogszabály-módosítást, amely ezt megengedte volna a Slágernek és a Danubiusnak.

Az biztos, hogy ha sikerült kiírni végre a tendert, akkor a Sláger és a Danubius újból indul a frekvenciákért, és a Rádió Cafét tulajdonló Est Média is jelezte, hogy szeretnének országos rádiócsatornát indítani.