Katalin
-2 °C
3 °C

Nem döntöttek a Petőfiről

2009.02.04. 16:31
Az alperes ORTT kérésére elnapolták a pert, aminek az a tétje, hogy könnyűzenei adó maradhat-e a Petőfi Rádió. Az Európai műsorszolgáltatók Szövetsége aggodalommal figyeli az eljárást, és kiáll a Magyar Rádió mellett.

A Fővárosi Bíróság elnapolta a Magyar Rádió és az ORTT közti pert, amelyben arról döntenek, hogy a Petőfi Rádió megtarthatja-e 2007 óta kialakított profilját, és könnyűzenei adó maradhat-e. Az Országos Rádió és Televízió Testület közigazgatási határozata szerint ugyanis a Petőfinek meg kell változtatnia műsorrendjét, ugyanis jelenleg semmilyen közszolgálati kötelezettségnek nem tesz eleget.

A tárgyalást azért napolták el, mert az ORTT jogi képviselőjének közlése szerint nem kapták meg a felperes egyik előkészítő iratát. Az eljárás június közepén folytatódik.

 

A Kossuth, a Petőfi és a Bartók együtt

A Magyar Rádió 11 hónappal ezelőtt támadta meg bíróságon az ORTT tavaly januári határozatát, amely szerint az MR2-Petőfi adó nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének közmédiumoktól a médiatörvényben megkövetelt megjelenítését.

A közrádió vezetése arra hivatkozva kérte a határozat megsemmisítését, hogy a közrádió összes, bárki által fogható csatornája együttesen felel meg ezeknek a kritériumoknak, márpedig a jogszabály az intézményektől, nem pedig azok egyes adóitól várja el a sokszínűség követelményének megfelelést.

Nem elég sokszínű

A tárgyaláson a Magyar Rádió jogi képviselője jelezte, egyfelől hiányosnak és az eljárási szabályokat sértőnek vélik a médiahatóság döntését, másfelől továbbra is kitartanak korábban hangoztatott álláspontjuk mellett, hogy összes adóik tekintetében megfelelnek a törvényi előírásnak; ennek bizonyítékaként említették, hogy a közmédiumot felügyelő kuratórium nem emelt szót az MR2-Petőfi új struktúrája ellen.

A 2007 májusa óta új műsorstruktúrával jelentkező Petőfi adója ellen már 2007 őszén kritikákat fogalmaztak meg az ORTT egyes tagjai, mondván, az adó csak a huszonéves és harmincas korosztálynak szól.

A médiahatóság tavaly január 30-án elfogadott határozata kimondta: "a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek", mivel "nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről".

A közszolgálati rádió akkor úgy kommentálta a döntést: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását, s már akkor kérte: a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály melyik pontját sérti.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége a Petőfit támogatja

A Magyar Rádió álláspontját osztja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), legalábbis ez derül ki abból a levélből, amit az EBU két igazgatója írt alá, és amelyre a Petőfi adó működésével kapcsolatos per első tárgyalási napján többször is hivatkoztak a felek a Fővárosi Bíróságon.

"A változatos műsorkészítés követelményét a műsorszolgáltató teljes teljesítménye alapján kell vizsgálni, nem az egyes csatornák alapján" - áll a Jane Vizard jogi és Raina Kostadinova rádiós igazgató által jegyzett levélben, amely szerdán került az Indexhez.

Az EBU vezetői szerint egy tavalyi körkérdésükre beérkezett válaszokból az is kiderül, hogy a tagok által képviselt államok többségében működik olyan közrádió, amely műsorideje 95 százalékában zenét sugároz, és ezek között nagyon kevés olyan akad, amelyik keverné az egyes stílusokat.

A szervezet "aggodalommal kíséri figyelemmel az MR2-Petőfi ügy fejleményeit, és meglepetten vette tudomásul, hogy egy ilyen ügy eldöntéséhez bírósági utat kellett igénybe venni" – áll a levélben.