Judit
3 °C
7 °C

Az ORTT szerint nem közszolgálat a Petőfi műsora

2008.01.30. 15:05
A testület szerint az adó nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint az MR2-Petőfi Rádió nem tesz eleget a médiatörvény által a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt követelményeknek. Az ORTT közigazgatási eljárás keretében vizsgálta az adó műsorát, amihez tanulmányozta a közszolgálati műsorszolgáltatás tekintetében irányadó európai szabályozási környezetet is, írta a testület közleményében.

A médiatörvény 23. paragrafusának 3. bekezdése kimondja: "A közszolgálati műsorszolgáltató és a közműsor-szolgáltató biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, a műsorszámok változatosságával gondoskodik a nézők széles köre, illetve minél több csoportja érdeklődésének színvonalas kielégítéséről." AZ ORTT szerint az MR2-Petőfi adása ezeknek a követelményeknek nem felel meg.

A testület a jogsértés megszüntetésére hívta fel a szolgáltatót, abban bízva, hogy "e jelzésértékű hatósági szankciónak" köszönhetően párbeszéd kezdődik a közszolgálati adók feladatairól. Egyúttal a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát is megkereste, hogy közösen értelmezzék a törvényben csak kereteiben meghatározott közszolgálati feladatokat.

"Érdeklődéssel várjuk az írásba foglalt közigazgatási határozatot, mert mi azt még nem kaptuk meg" - nyilatkozta lapunknak a Magyar Rádiót vezető Such György. Az elnök szerint a médiatörvény hivatkozott pontja nem egy adót, hanem közszolgálati műsorszolgáltatót említ. Márpedig a Magyar Rádió a Petőfivel, a Kossuthtal, a Bartókkal, a nemzetiségi műsorokat sugárzó MR4-gyel, a parlamenti műsort adó MR5-tel és a regionális MR6-tal rendkívül sokszínű, változatos műsort kínál.

Az ORTT határozata bíróságon megtámadható. (Médiatörvényünk újabb apró érdekessége egyébként, hogy bár címe szerint a rádiózásról és a televíziózásról szól, az idézett paragrafusban mégis csak nézőket említ, akiknek a kielégítését a Petőfi különben is csak nagy nehézségek árán tudná megoldani.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?