Új adók jöhetnek a Sláger és a Danubius helyett

2009.03.04. 08:43 Módosítva: 2009.03.04. 08:45
Az NHH megküldte a két országos adó frekvencia paramétereit, ezért az ORTT már most tárgyalhat a pályázat kiírásáról. Sietniük kell, hiszen a Slágernek és a Danubiusnak novemberig van sugárzási engedélye.

Akár már márciusban tárgyalhat a két országos kereskedelmi rádió november végén felszabaduló hullámsáv-tartományának megpályáztatásáról az ORTT, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megküldte a kért frekvenciaparamétereket.

Márton György, az NHH szóvivője az MTI érdeklődésére annyit közölt: két hét alatt végeztek az e két jogosultsághoz tartozó frekvenciakészletek aktuális műszaki paramétereinek áttekintésével, és vizsgálatuk eredményét eljuttatták a médiahatósághoz.

Február 11-én döntött úgy az ORTT, hogy megkezdi a két országos kereskedelmi rádió, a Sláger és a Danubius - által használt frekvenciakészlet pályáztatásának előkészítését; ennek első lépése, hogy az NHH-hoz fordultak.

Formálisan egyébként akár már szerdai ülésén is foglalkozhatna érdemben a testület a kérdéssel, hiszen, most is a tanácskozás napirendjén szerepel az országos földfelszíni terjesztésű kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságok megpályáztatása címet viselő előterjesztés, amelynek megtárgyalását azonban hetek óta napolja az ORTT.

Új rádiók jöhetnek?

Az ORTT tavaly nyár óta arra készült, hogy a frekvenciamoratórium december 31-i lejárta után pályázatot ír ki a Danubius és a Sláger Rádió frekvenciájára. (A két koncesszió idén novemberben jár le.)

Miután kiderült, hogy 2008-ban nem szavazza meg a parlament az új médiatörvényt, az Országgyűlés decemberben elfogadott egy, az eljárás rendjét átalakító médiatörvény-módosítást, amely szerint a Sláger és a Danubius a digitális átállás támogatásáért mégis megtarthatná még négy évre analóg frekvenciáját. De Sólyom László államfő a jogszabályt az óév utolsó napjaiban előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta, ezért január elején úgy határozott az ORTT, hogy a kiírással kapcsolatos döntéssel megvárja, hogy egyáltalán életbe lép-e a módosítás. Aztán mégis elkezdte a pályázati kiírás előkészítését.

Eddig a Radiocafé jelentette be, hogy szívesen pályázna a frekvenciára. Természetesen a Sláger és a Danubius is újból pályázna saját frekvenciáira.  • Tippek
  • Bankszámla