Miért nem megy az Egy a száz ellen?

2007.04.18. 08:31
A Tv2 februárban debütált vetélkedője már a premier utáni napon kikapott a Barátok közttől, és azóta sem képes lefaragni a két műsor nézettsége közti különbséget. Végignéztük, hogy mégis miért sikeres az Egy a száz ellen külföldön, illetve sikeres-e egyáltalán.

A Tv2 tikos szuperfegyvernek szánta, mégsem hozta be a hozzá fűzött reményeket. Az Egy a száz ellen a premier napján ugyan a kereskedelmi szempontból fontos 18 és 49 év közötti korosztályban 32,4 százalékos közönségarányt ért el, szemben a konkurens RTL Klub 28,5 százalékos eredményével, de már a második, hétköznap vetített adásban kikapott a Barátok közttől. Méghozzá nagyon csúnyán (26,8 a 44,1 százalékkal szemben).

Sváby András azóta sem tudott faragni a különbségen, sőt lassan, de biztosan újabb nézőket veszített. A múlt héten például az Egy a száz ellen átlagosan 1214 265 nézőt vonzott az AGB Nielsen statisztikai adatai alapján, Berényiékre ugyanekkor 1 972 575 voltak kíváncsiak.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kifáradt Legyen Ön is milliomos meg rendre kikap a Tv2-től. A múlt héten például a 18 és 49 év közöttiek körében 26,8 százalékos közönségarányt ért el a műveltségi vetélkedő, az ellene küldött Aktív viszont az éppen tévé előtt ülők 36,4 százalékát tudta magához csábítani. Persze ez nem az Egy a száz ellen érdeme.


Az ausztrál Sváby András

De miért nem tud igazán sikeressé válni a Big Brothert is jegyző Endemol licencgyártó által kitalált vetélkedő, ami a világ több tucat országában rendre legyőzi a konkurenseit? Talán nem elég jók a kérdések? Csúnya a díszlet, bonyolultak a szabályok? Nem volt szerencsés Sváby Andrásra bízni a falkát? Összehasonlító vetélkedőkörképünkből talán kiderül.

Kevés a pénz?

A pénzen biztos nem múlhat, hiszen nyeremények tekintetében nem áll rosszul a magyar Egy a száz ellen: az amerikaiak mai árfolyamon számolva 200 millió forinttal vezetnek, az angolok 92 millióval másodikak, mi az 50 millióval az előkelő harmadik helyen állunk. A lista végén a vietnami mutáció kullog, az ott Arena 100 néven ismert vetélkedőben a játékosnak minden kérdésre válaszolnia kell, nincs menekülési útja, és a nyereménye 130 dollár, azaz kemény 22 000 forint, amiből minden bizonnyal a szocialista állam még az adót is leveszi. Nehéz lehet Vietnamban vetélkedőkből megélni.

Az európai mutációk közül a francia 200 000 eurós fődíjjal dolgozik (körülbelül 50 millió forint), de ezt felezni kell a telefonon otthonról velünk izguló random játékossal, és itt sem lehet csak úgy kiszállni félúton. A dánoknál már csak 6 milliót lehet nyerni, de cserébe Peter Schmeichel, a Manchester United és a dán válogatott egykori kiváló kapusa vezeti a játékot, és itt még a kérdések kategóriája közül is lehet választani - minden egyes esetben. A spanyolok megelégedtek heti két adással, és 60 000 eurós fődíjjal (15 millió forint) ami úgy jön össze, hogy itt mindegy, milyen kérdést csesznek el a falka tagjai, a játékos 300 eurót kap értük per kopf, a nehézségi foktól függetlenül.

Bulgáriában az ottani Vágó Istvánba oltott Tilla, a bolgár televíziózás egyik sztárja, azaz Niki Kanchev vezeti a műsort. Ami az az Един срещу всички-t, azaz Egy mindenki ellent illeti, a fődíj 13 millió forintnak megfelelő leva, és csak feleannyi falkatagot kell érte eliminálni.

Rosszak a szabályok?

A vetélkedők esetében megszokott, hogy egy-egy sikeres alapkoncepciót az adott országok ízléséhez, kulturális viszonyaihoz, illetve zsebéhez alakítanak. Az Egy a száz ellen esetében, mint fentebb láthattuk, az egyes verziók egészen szélsőséges különbségeket mutatnak, az 50 ellenfeles változattól a 130 dolláros fődíjig, és ezért ugyanúgy meg kell küzdeni a falka mindenre elszánt alkotmányjogászaival, mint nálunk. A díszlet viszont a legtöbb országban megszólalásig hasonlít a magyarra, ez a licenc része, és ezen nem nagyon szeretnek változtatni az Endemol szakértői.

Az eredeti, holland verzióban a játékosnak megmutatják a kérdések témaköreit, majd ezt követően kiválaszthatja, hogy a "könnyű" vagy a "nehéz" változatot kéri belőlük, ráadásul menet közben három segítsége is van: addigi nyeremény 25, 50 vagy 75 százalékát feláldozhatja azért, hogy ne kelljen válaszolnia egy kérdésre. Mielőtt elkezdenénk irigyelni a németalföldi versenyzőket, meg kell jegyezzük, hogy a Sváby András által oly kedvelt "pénzt vagy a falkát?" mondat itt nem hangzik el, vagy megnyerik az egészet, vagy mehetnek haza üres kézzel. Ráadásul a holland változatban külön képletet alkalmaznak a nyeremény kiszámítására, a magyar változat ennél azért jóval könnyebben átlátható.

Az amerikaiak ugyanazt a három menekülő-útvonalas/félúton kiszállós verziót használják, mint mi, de ők nem alkotmányjogászokat, hanem más vetélkedőkön "örökös bajnoki címet" meg hasonló baromságokat és persze szakajtónyi pénzt nyerő okosembereket és jócsajokat toboroznak a falkába - no meg olyan C-listás celebeket, mint Kevin Federline, Britney egykori férje, aki a harmadik kérdésnél esett ki.

Nem elég vicces a műsorvezető?

Tendenciózusan torzító, elfogult és teljességgel megalapozatlan utalgatásainkból azért kiderül, hogy az Egy a száz ellen sikere nagyrészt a műsorvezetőn múlik. Vagy rajta bukik el minden. Az Egyesült Államokban például már azért is érdemes megnézni a műsort, mert a közismerten alkoholista komikus, Bob Saget csúnyán oltja a játékosokat. Ha meg éppen jó kedvében van, akkor csak szimplán vicces.


A német Sváby András

Ráadásul elég egyértelműen látszik, hogy az Egy a száz ellent a fejlesztők a Legyen Ön is milliomos utódjának szánták, több országban, így például Bulgáriában és Ausztráliában is a helyi Vágó István vezeti a műsort. Erre a Tv2-nek itthon esélye sem volt. Vezethette volna viszont a műsort az Áll az alku egykori műsorvezetője, ahogy például Németországban is, csak Gundel Takács Gábor inkább az MTV-hez igazolt. (A német verzió műsorvezetője, Linda De Mol egyébként még Hollandiában igazgatta az Áll az alku játékosait, de angolul is megállja a helyét, hiszen tíz éven át ő volt a DJ Kat Show házigazdája a Sky One-on. Ja és a műsorgyártó Endemol cég és a hölgy nevének hasonlósága sem véletlen, Linda az alapító húga.)

Persze Sváby András védelmében annyit nem árt megjegyezni, hogy a műsorvezetői székben nem egy országban bizonyítottan szürke, humortalan emberek ülnek: elég, ha csak Peter Schmeichelt, a dán játékmester említjük, akit még futballista korában Rudolfnak neveztek el a tévéközvetítéseken is messziről látszó vörös orra miatt, azóta pedig még ennél rosszabb poénokat sem nagyon lehet kötni a nevéhez.

Ráadásul nem csak Magyarországon vezeti a műsort a játékot is gyártó produkciós cég ügyvezető igazgatója. A sikeres ausztrál verzió házigazdája, Eddie McGuire is a vetélkedőt sugárzó Nine Network vezetője. Ja, és az olasz verzió műsorvezetője Amadeusnak hívatja magát, csak így egyszerűen, vezetéknév nélkül, mint Madonna vagy Cher. Mi még sehol sem tartunk.