Vörös alkony

2003.04.10. 08:40
Alacsony hatásfokú agitprop és celebrity központú bulvárvalóság. Az Esti Hírlappal már a baloldalnak is megvan a maga Demokratája.
A bulvárlap egy olyan torz világból tudósít nap mint nap, ahol Havas Henrik bélműködése fontosabb a költségvetési vitánál, ahol Jennifer Lopez segge hírértékű, és ahol az iraki konfliktus csak egy kis színes, ami csendben megbújik két tanyasi rablógyilkosság és pár hazai sztárpletyka között. Mindennek nem sok köze van az újságírás sztaniolglóriás, szent céljaihoz: a köz, azaz a demokráciák döntéshozóinak felelősségteljes informálásához, hiszen egy bulvárlap nem tájékoztat a világ eseményeiről, nem próbál a hírek mögé nézni, megelégszik olyan vastagon szedett hívószavakkal, mint vér, szex és valóságshow.

Az egyre zsúfoltabb bulvárpiacon azonban most feltűnt egy olyan lap, amely a celebrity cikkek és a bűnügyi tudósítások mellett vaskos bel- és külpolitikai rovattal rendelkezik, így akár örülhetnénk is, hogy a Big Brother és a Barátok közt kulturális mezejében tévelygő tömegeknek már van, aki megmondja: a kiszavazóshownál léteznek fontosabb, az életüket jobban befolyásoló események is. Az újjászületett Esti Hírlap azonban nem csupán egy bulvárlap, hanem előre megfontolt szándékból, lustaságból és hozzá nem értésből elkövetett népbutítás, no meg rossz emlékű agitprop, amit még az sem ment, hogy az újság munkatársai minden bizonnyal önként, pusztán lelkesedésből nyalják kormányunk amúgy nagyra becsült seggét.

A hír szent, a véleményt pedig a sorok közé kell rejteni. -mondja a manipulatív média főszabálya, és kis hazánkban a legtöbb sajtótermék, kisebb-nagyobb lelkesedéssel, de él ezekkel a módszerekkel. A Magyar Nemzet például időről-időre képaláírásokba kódolja a keserű népnemzeti igazságot, egy-egy jól kitalált mondat olvasásakor szinte felsejlik, ahogy a képszerkesztő dühösen akkorát csap az asztalra, hogy legott leesik a falról a mosolygós Orbán-portré. Az Esti Hírlap azonban ennél is tovább megy, például cikkeinek rendre olyan címeket ad, amelyek eddig csak az aluljárókban árusított MIÉP és Munkáspárt kiadványokban voltak megszokottak.

Politikai bigámia a jobboldalon - harsogta az Esti Hírlap a Fidesz és az MDF viszonyáról, hangzatos cím, főleg mert egy teljesen érdektelen téma kapcsán is szó eshet bűncselekményről, konkrétan házasságszédelgésről. Kinyújtja csápjait a néppárt - írta az újság ugyanerről pár nappal korábban, mert hát jó érzésű embernek egy párt átalakításáról mi más is juthatna eszébe, mint egy nyálkás, undorító szörny az ő nagy, lucskos csápjaival.

Ezek az apró torzítások azonban rendre csak a második oldalon jelentek meg, amit egy jó munkásember rutinosan átlapoz, hogy minél előbb értesülhessen Csala Zsuzsa aktuális pattanásairól, vagy a tegnap esti benzinkútrablásokról. A címlapon kell tehát megfogni a tévelygőket, méghozzá öles betűkkel, és pár ágaskodó felkiáltójellel.

Törtek-zúztak a Fidesz fiúk - állította az Esti Hírlap és minden egészséges rosszindulattal megáldott olvasó azonnal lapozott, hogy megtudja, hogyan amortizált le egy egész csehót Orbán Viktor és Rogán Antal a Polgári Körök szombat esti, kötetlen rendezvényén, de persze csak néhány koccanásról, behorpadt ütközőkről és lepattogzott festékről volt szó.

Az Esti Hírlap azonban nem csak a Fidesz cseszegetésében szerzett pár nap alatt elévülhetetlen érdemeket, mentegetni is tudnak ők, ha van, aki érdemes rá. Tocsik jogerősen becsületes! -kiáltotta a világba, vagy legalábbis az aluljáró homályába az újság vezető anyaga, mintegy megfeledkezve arról, hogy a Legfelsőbb Bíróság magánokirat-hamisításban azért bűnösnek mondta ki a Bokros-korszak ikonjává vált ügyvédnőt, ráadásul az ítélettől függetlenül nem túl szerencsés a becsületet és az erkölcsöt emlegetni egy ilyen kusza és ízléstelen perben.

Persze a címek alatt rendre elfogult, és mellesleg rosszul megírt cikkek sorakoznak, és akkor még nem is beszéltünk az olyan lényegtelen hibákról, mint a bulvárlaphoz mérten is visszataszító tördelés, vagy az otromba magyartalanság. Ez utóbbi egyik legszembetűnőbb példája az Esti Hírlap iraki konfliktusokról szóló hasábjain rendre feltűnő Kemikál Ali, aki minden bizonnyal a Vegyész Alinak csúfolt Ali Hasszan al-Madzsid lenne, csak a lap munkatársai nem tudták eldönteni, hogy a gúnynevet lefordítsák, vagy meghagyják a CNN-ben hallott formában, végül valami ismeretlen okból a fonetikus átírásnál maradtak.

Az Esti Hírlap tehát olyan médiaetikai mélységekben tapogatózik, ahova eddig csak a jobboldal lapjai merészkedtek. Ráadásul, amíg a Demokrata nem sok vizet zavar, hiszen hasábjain csak őrült sámánhitűek és zavart elméjű hungarofantaszták üzennek egymásnak, addig az Esti Hírlapot jelenleg ingyenesen terjesztik, így politikai propagandája széles körben fertőz. Ez a fajta valóságferdítés pedig nem a jobboldalra veszélyes, csak a baloldalnak kínos.