Komolyzenészek a kritika ellen

2003.03.14. 12:22
A komolyzenei szakma 78 képviselője nyílt levélben tiltakozott Fáy Miklós zenei kritikái ellen, sérelmezve, hogy az újságíró nem is tud kottát olvasni. Fáy szerint a tiltakozás "kellemes meglepetés", sajnálatát fejezte viszont ki, hogy ez két ilyen "szar" levélben történt.
Újabb nyílt levélben állt ki a komolyzenei szakma Schiff András zongorista mellett, elítélve Fáy Miklós zenekritikust, a Népszabadság február 13-i számában közölt értékeléséért.

A 78 komolyzenei személyiség a március 13-i Népszabadságban közzétett nyilatkozatban, mint olvasható volt, elsősorban nem a zongorista külalakjára és óraláncára tett megjegyzéseket kifogásolta, hanem a kritikus szakértelmét vonta kétségbe. Mint írták, "A zenekritika nem lehet hangulatokon alapuló, laikus élménybeszámoló. Művelőjétől elvárható a szaktudás."

Szaktudás, mibenlét

A szaktudás mibenlétét az aláíró zenészek, énekművészek, zenetörténészek, karvezetők, zeneszerzők és egy számítógépes zenész a kottaolvasási ismeretben határozták meg. A szaktudás "minimuma a zenei írás-olvasás ismeretének magabiztos birtoklása: a zenekritikusnak tudnia kell kottát, sőt partitúrát olvasnia, hiszen számtalanszor előfordul, hogy benyomásait kontrollálva, egy meghallgatott hangversenyt utólag, felvételről, partitúrával kezében kell újra hallgatnia."

"A sarlatánok tevékenységét a törvény erejével is üldözi: aki orvosi szaktudás nélkül operál, mérnöki ismeretek nélkül tervez hidat, jogi felkészültség híján adja ki magát ügyvédnek, bűncselekményt követ el" - sommázták véleményüket a zenészek.

A levél a Fáy-kritika által elindított lavinának már a második hulláma. Február 21-én kilenc zenekritikus írta alá az értékelt hangversenyt szervező Strém Koncert Iroda által fizetett hirdetést, amely szintén a Népszabadság hasábjain szögezte le: "Önt (értsd Schiff Andrást) megsértették".

Az ügynek később egy egész lapszámot szentelt az Élet és Irodalom, jórészt Fáy Miklós mellett kiálló írásokkal. Végső Zoltán szerint "kiábrándító látni a karmesterpálcával kardozókat, akik udvari tollnok képében tetszelegve a szakmaiságra hivatkozva már hosszú ideje inkvizítorként üldözik a nekik nem tetszőket."

A másik oldal megszólaltatása

Fáy Miklós kérdésünkre elmondta, hogy "kellemes meglepetésként" élte meg a reakciókat annyiban, hogy "az embereknek van véleményük a zenéről". "Rendben van, hogy szót emelnek az írásaim ellen - tette hozzá -, mert mindenki azt gondol, amit akar".

Ugyanakkor meglepődött, hogy "két ilyen, írástechnikailag szerencsétlen levél" jelent meg. "Szar volt mind a kettő - jegyezte meg. - Ha úgy gondolkoznak, ahogy írnak, akkor az nagyon kellemetlen."

A zenekritikus elmondta, hogy szándékosan nem olvasta végig a tiltakozók névsorát, igaz, főleg azért, hogy ne derüljön ki, kik azok, akik visszautasították az aláírást. "Rosszabb, ha szeretik a kritikust, mint ha utálják. Nehéz olyanokat bírálni, akik kiállnak mellettem." Végül hozzátette: semmilyen stílusbeli változást nem tervez a jövőben, csak arra akar figyelni, hogy "ne vaduljon meg", mintegy ezzel bizonyítva függetlenségét.