Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Minden hatalmat Lonci néninek!

2003.03.14. 13:10
Az Index szerkesztősége sajnálattal jelenti be, hogy a közeljövőben akadozások várhatóak lapunk hírszolgáltatásában. A magyar komolyzenei szakma nyilatkozata ugyanis, azáltal hogy idézőjelbe teszi Fáy Miklós zenekritikus lényét csakúgy, mint egész munkásságát, paradigmaváltást jelent a kritikai újságírás terén. Márpedig ha az Index szívesen vált valamit, hát az a paradigma.

A 78 ének-, hegedű-, gordonka- és fuvolaművész, továbbá a zeneszerzők és kórusvezetők a Népszabadsághoz eljuttatott nyilatkozatukban rámutattak: "a XXI. század [...] a szakértelem évszázada", amiből pedig könnyen levezethető, hogy minden szakma "művelése szakértelmet kíván".

meg aztán nálunk hagyománya van a diploma nélküli minisztérium-, zenekar- stb.-vezetésnek, és ilyenje ráadásul van is Fáynak
Nem arról van persze szó, hogy diplomákat kellene lengetni, ez abszurd elvárás lenne, hiszen "a diploma önmagában nem a tudás és széles látókör garanciája" (lásd még, nem az iskolának, hanem az életnek tanulsz), meg aztán nálunk hagyománya van a diploma nélküli minisztérium-, zenekar- stb.-vezetésnek, és ilyenje ráadásul van is Fáynak.

Ami lényeges, az a "megalapozott ismeretanyag", amely például egy zenekritikus esetében a kottaolvasást kell jelentse. Márpedig "Fáy Miklósról bíróság előtt bizonyosodott be", hogy nem tud kottát olvasni. "A társadalom" viszont "elvárja, hogy a mesterségek képviselői értsenek ahhoz, amit hivatásszerűen művelnek".

megállapítást nyert, hogy külpolitikai rovatunk egyetlen munkatársa sem vezetett még hadműveletet
Az Index panteonjában köztudottan kiemelt helyet foglal el a Társadalom Elvárása, így jelen sorok szerzője, mivel soha filmet nem rendezett, ezennel önkritikát gyakorol, és befejezi filmkritikusi tevékenységét. Lényegesebb, hogy az olvasók mostantól nem követhetik majd az iraki helyzet alakulását sem, miután megállapítást nyert, hogy külpolitikai rovatunk egyetlen munkatársa sem vezetett még hadműveletet, de egy egyszerű puccs-szervezést sem tudnak felmutatni.

A gazdaság rovat is felfüggeszti működését, részvényvásárlás és forinterősítés, -gyengítés halmozott el nem követése miatt. Média alrovatunk ugyan már megkezdte a kamerák felszerelését a mellékhelységekbe, de amíg első, saját valóságsója le nem zajlik, tartózkodni fog a Pongó-klónok kritizálásától.

Örömmel tudatjuk ugyanakkor a 78 komolyzenei szakember (azaz profi kottaolvasó) által megszemélyesített Társadalom Elvárásaival, hogy mától szerkesztőségünket erősíti az a Lonci néni, aki az egykori Sallai Imre Ált. Isk. helytörténeti klubjának nyugalmazott vezetőjeként, az "Akkor Kritizáld Fiam, Ha Majd Ilyet Tudsz Csinálni" néven ismert múzeumkritikai tézisek nyolcvanas évekbeli megfogalmazójaként vált általánosan elfeledetté.