Nincs hely az f+ és az m+ számára

2003.09.11. 16:10
Egyelõre egyik kábelszolgáltató sem vállalja az RTL Klub mûsorainak ismétlését sugárzó két új csatorna, az f+ és az m+ továbbítását, mivel az a médiatörvény szerint illegális lenne.
A több mint 440 kábeltelevíziós szolgáltatót képviselõ két hazai szakmai szervezet, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, valamint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség meglepõdéssel értesült tagjai jelzésébõl, majd ezt követõen a Minimax Rt. értesítésébõl, valamint az óriásplakátokról, az írott és elektronikus sajtóból arról, hogy 2003. szeptember 15-tõl m+ és f+ néven új, kábeltelevízión elérhetõ mûsorcsatornákat kíván indítani az IKO Romania S.R.L. - olvasható a szövetségek sajtóközleményében.

A kábelszolgáltatókat tömörítõ szervezetek nehezményezik, hogy a műsorújságokban már megtalálható a két új adó programja, holott a médiatörvény elõírásai szerint azokat elõbb jóvá kell hagynia az Országos Rádió és Televízió Testületnek, majd a kábelszolgáltatónak szerzõdést kell kötniük a mûsorszolgáltatóval. Az f+ és az m+ ezzel szemben már létezõ csatornák - például a Minimax - helyén lennének láthatóak.

Ha egy kábeltársaság engedély nélkül sugározza egy adó műsorát, az ORTT akár bírságot is kiszabhat a kábelszolgáltatóra, sõt fel is függesztheti tevékenységét. A szankciók veszélye miatt nyilvánvaló, hogy a szövetség tagjai nem vállalják az illegális mûsortovábbítást - fogalmaz a közlemény, hozzátéve: a hazai kábeltelevíziós szakmai szövetségek közösen tiltakoznak a szakmai gyakorlattal ellentétes, a piaci etikát sértõ és alapvetõen jogszabályba ütközõ eljárás miatt, mivel az elõfizetõk és a kábelszolgáltatók érdekét egyaránt sértõ inkorrekt és erõszakos eljárás nem fogadható el, nem válhat gyakorlattá.