Friderikusznak fizetnie kell

2005.11.04. 17:55
Jogerős bírósági ítélet született a Friderikusz kontra RTL Klub perben: a köztévéből nem rég kirúgott tévésnek 214 millió forintot és azok kamatait kell kifizetnie a csatornának, amiért nem adta le a tévének utolsó műsorának kazettáját. Arról már korábban döntött a bíróság, hogy az RTL kártérítési igénye jogos, az összegről most született jogerős döntés.

Hat év után született jogerős ítélet pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán a Friderikusz Sándor kontra RTL Klub perben. A jogvita alapja az volt, hogy Friderikusz cége 1999-ben felmondta az RTL-lel kötött megállapodását, amelynek alapján addig gyártotta a csatornának a Meglepő és mulatságos című produkciót.

Friderikusz, aki akkor már tárgyalásban állt a TV 2-vel, a szerződésbontást azzal indokolta, hogy betelt nála a pohár: az RTL Klub nem szerepeltette frissen elkészült imázsfilmjében. A műsor utolsó részének leadásához csak úgy járult volna hozzá, ha a tévé nem utólag, hanem előre fizet", ugyanis "megbízható RTL-es forrásoktól" úgy értesült, hogy a tévé a szerződésbontás miatt már nem akart utalni, olvasható a lapban.

Az RTL Klub bírósághoz fordult a műsor leállítása miatt okozott kár megtérítésére. Friderikusz is keresettel élt, annak kimondását kérte, hogy az RTL Klub megsértette üzleti jó hírnevét. A Legfelsőbb Bíróság közbenső ítéletben az RTL kártérítési igényét találta megalapozottnak még 2002-ben.

Az összegről első fokon tavaly decemberben született döntés, akkor 210 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezték a tévés cégét. Az RTL háromszázmilliós kártérítést kért eredetileg, de a nem jogerős döntéskor úgy kommentálták az ítéletet, hogy az nagyjából megfelelt elvárásaiknak.

"Szerződést szegett és komoly kárt okozott"

A döntés ellen viszont Friderikusz fellebbezett, így csak pénteken született jogerős döntés. Eszerint Friderikusz cégének 214 millió forintot és kamatait kell fizetnie, erősítette meg az Indexnek Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

"Végre lezárult ez a sokéves per és bebizonyosodott, hogy Friderikusz Sándor szerződést szegett és komoly kárt okozott az RTL Klubnak. Megfelelőnek tartjuk az ítéletet és a csatorna vezetősége örömmel fogadta a bíróság döntését." - nyilatkozta az ügyről Kaszó Klára, az RTL Klub jogi igazgatója.

"Most már jogerős ítéletem van arról, hogy a mindekori legdrágább tévéműsort a magyar piacon én állítottam elő" - nyilatkozta a Blikknek Friderikusz Sándor, akinek a kártérítésen kívül a 10 millió forintos perköltséget és a kamatokat is ki kell fizetnie, így saját számításai szerint 450-460 millióval tartozik az RTL Klubnak.

"Várom at ítélet írásbeli változatát, de addig is levegőért kapkodok" - tette hozzá Friderikusz Sándor.