További Média cikkek
-
Puzsér Róbert és a Fókuszcsoport is nekiment Dancsó Péternek
- Ahol egy démon simán elmegy gyorsétterembe dolgozni
- Az Apatigris inkább házimacska, de kandúrkodni vágyik
- Meghalt Joe Ruby, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója
- Van olyan fajtája a szexuális erőszaknak, amiről én is most hallottam először
A selejt bosszúja
Ilyenkor becsukom a szemem, és felidézem, amint Stahl Judit szokásához híven intim közelségbe kerül egy nagy adag farfalléval, szerelmet vall egy sült sertéskarajnak, esetleg elképzelem, ahogy egy tál tonhalas ceruzabab-saláta fölé hajolva azt mondja, hogy "Jaj de tündi-bündi vagyok". A kritikus pontnál a kép kimerevít, gyilkos mosoly fut végig a szám szélén, majd részletekbe veszően elábrándozom, hogy mi lenne akkor, ha egy száznegyvennel száguldó csipszszállító teherautó négy tonna mesterségeges adalékanyaggal, színezékkel és állományjavítóval megpakolva behajtana a stúdióba.
Jamie Olivert ilyenkor álmomban otthagyja a barátnője, amiért is bánatában belefojtja magát egy vájdling joghurtos, mentás, zöldcitromos pácba, egyéb, kevésbé ismert tévészakácsok esetében pedig egyszerűen azt képzelem, hogy önálló életre kel a kezükben a nagy fordulatszámú, aprítótoldalékkal felszerelt kézimixer.
És ha mindez már nem segít, na akkor egymás után megnézek pár Gerilla Grillt.
Fitneszsaláta a hullámvasúton
A Cool saját gyártású főzőműsorában két önjelölt séf süt-főz bármilyen erre alkalmatlan helyen, a hullámvasúton, a Központi Okmányirodában vagy éppen egy forgalmi dugóban veszteglő Zsiguliban.
Persze a Lánchíd közepén nem lehet pármai sonkába tekert bélszínt készíteni, és hát a Csillagbörtön udvara sem a legalkalmasabb a "Zöldfűszeres tengerisüllő-filé gombás sült krumplival és salsa verdével Tony Blair-módra" fantázianevű kompozíció elkészítésére, így bonyolult ételkülönlegességeket ne is várjunk a műsortól, cserébe viszont legalább vicces, ahogy a lerobbant rozsdamarta Szellemkastélyban összedobnak egy salátát, vagy egy vegetáriánus étteremben sertéstepertőt pirítanak sebtiben.
Persze már Floyd is humoros volt, emlékezetes, amint beállva kecskeragut főzött egy kecskenyáj közepén a norvég fjordoknál, vagy amint pusztán gasztronómiai érdeklődésből pikáns mártással nyakon öntve megsütött egy csapat északi-sarki védett madarat, amihez a kedves nézők ugyebár már a legalapvetőbb hozzávalókat sem kapják meg a Nagyvásárcsarnokban, nem is beszélve a különleges lapp és afrikai fűszerekről.
Nincs mit szépíteni, két suttyó főzöcskézik esténként a Coolon, de hát nem komoly gasztronómiai magazin ez, inkább amolyan stílusparódia, ráadásul a műsor készítői legalább tudják, hogy negyedóra pont elég ebből az agyatlanságból.
Külön érdekesség a mártás felforrásáig bemutatott kis magyar szocihorror, ahogy teszem azt, az egyszerű múzeumi teremőrből a sült hús szagára előbukkan az albán őrző-védő, és habzó szájjal nekitámad a kempingfőzőnek és a kamerának. A Központi Okmányirodából például brutálisan gyors és határozott akcióval távolították el az éppen savanyú sertésszívet készítő stábot, de a legrémisztőbb talán mégis az volt, amikor egy táncházban állták körül fenyegetően a két szakácsot a gyűlölettől izzó szemű népzenészek.
Tizenöt perc színtiszta idiotizmus, pár másodperc gasztronómiával körítve, ez a Gerilla Grill, ami mégis gyakran szórakoztatóbb, mint bármelyik sikeres médiaséf és tévészakács show-ja, annak ellenére, hogy Stahl Judittól azért még mindig sokkal több ötletet leshetünk el a vasárnapi ebédhez.
Persze kérdés, hogy hány adásig tart még ki a lendület, lesz-e elég érdekes helyszín. Bár, ha kifullad a főzőműsor, akkor is még ott van egy rakás televíziós műfaj, amit nem szabadna igazán komolyan venni. Úgysem rendezett még senki Kenó-sorsolást a Parlament büféjében, vagy öt perces aerobic-edzést a Gundel konyhájában.