Védett ürgét főznek a Hal a tortánban?

2008.09.03. 18:26
Tíznél kevesebb ürge megölése még csak szabálysértés, de ha ennél többet főznek ma este a Tv2-n, akkor az már bűncselekmény. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium előre figyelmeztet.

Védett ürgékből készült pörköltet akar készíteni vacsoravendégeinek szerda este az egyik kereskedelmi televízió főzőműsorának házigazdája, a műsor beharangozója szerint - olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében. A zöldtárca felhívja a figyelmet arra, hogy az ürge 1982 óta védett állat, ez alapján tíznél ürge elpusztítása természetvédelmi szabálysértésnek, tíznél több megölése pedig már bűncselekménynek minősül, amiért a tettes akár börtönt is kaphat.

A minisztérium ugyan előzékenyen nem árulta el, de a Tv2 Hal a tortán című műsorában fog a beharangozó szerint ürgét főzni Bódi Csaba, a műsor szerda este nyolc óra után tíz perccel kezdődik a csatornán.

  A HavariaPress úgy tudja, hogy a televíziós képsorok alapján a területileg illetékes nemzeti park igazgatósága fog természetvédelmi szabálysértésért eljárást kezdeményezni, az illetékes természetvédelmi hatóság pedig természetvédelmi bírságot szab ki. Ha pedig a műsorban elpusztított ürgék száma meghaladja a tízet, az illetékes rendőrkapitányság feladata lesz, hogy természetkárosítás miatt büntetőeljárást indítson a vétkes ellen, aki akár szabadságvesztéssel is sújtható.