Nem sért törvényt a Hungarikum

2006.02.08. 10:42
A KDNP megvadult, templomokat gyújtogató nézőket vizionált, az ügyészség szerint viszont a szólásszabadságba még belefér, ha Széchenyi lóval közösül.

A Népszabadság információi szerint a Fővárosi Főügyészség elutasította a KDNP feljelentését, amelyben a párt felvetette, hogy a Cool TV-n sugárzott Hungarikum című rajzfilm megsérti mások lelkiismereti és vallásszabadságát, kegyeletsértést és izgatást követ el, és a film a vallási közösség elleni gyűlöletre uszít.

Az ügyészség álláspontja szerint az animációban látottak még beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába, így az sem sérti a törvényt, hogy a rajzfilmben Széchenyi István egy lovat szeret orálisan, Dózsa Györgyöt lángolva is leszopják, Szűz Mária pedig svájci gárdistákkal szeretkezik.


Hungarikum - galéria

A Népszabadság információi szerint a KDNP szóvivői, Semjén Zsolt és Lukács Tamás a beadványukban úgy fogalmaztak: "a rajzfilm egyszerre több jogtárgyat is sért, alkalmas aljas indulatok kiváltására, következménye lehet a temető- és templomrongálás, Szűz Mária szobrainak meggyalázása".

A médiahatóság is vizsgálja a rajzfilmet, de a Népszabadság szerint még nem döntöttek, hogy sérti-e a médiatörvényt a razjfilm. arról. A Cool TV eközben Romániába tette át a székhelyét, így kétséges, hogy egyáltalán kiterjed-e rá a magyar Országos Rádió és Televízió Testüket hatásköre.

Gáspárik Attila, a román médiahatóság alelnöke szerint ráadásul a romániai médiatörvény értelmében nem is lehetne megbüntetni a Cool TV-t a Hungarikum miatt, hiszen a műsort védi a vélemény- és szólásszabadság.

"Ha a Hungarikumot meg lehetne büntetni, akkor bárki beperelhetné mondjuk Eperjes Károlyt, ha az illető megítélése szerint a Hídemberben meggyalázták Széchényi emlékét, vagy mondjuk Koltai Gábort, hogy a Honfoglalás című filmjével megsértette a magyarságot,... ízlés és értelmezés kérdése" - érvelt lapunknak adott nyilatkozatában Gáspárik, aki szerint egyedül a kiskorúak védelmére vonatkozó passzusokat sértheti a műsor, de mivel romániai idő szerint éjfélkor kezdődtek a Hungarikum kifogásolt részei, a román hatóságok emiatt sem ítélhetik el a Cool Tv-t.