Na ők nyerték az Index első videópályázatát

2008.03.11. 14:41
Eláruljuk, hogy kik is nyertek az Indavideó első pályázatának három kategóriájában, és ki viheti haza a fődíjat. Ha érdekelt a versenyben, biztos most már rég idegesen scrollozgat, de a többiek inkább dőljenek hátra, a gálaműsor ezennel elkezdődik!

A zsűri ugyebár nagyon nehéz helyzetben volt. Annyira nehézben, hogy pár héten át nem is tudtunk mit kezdeni vele, a tagadásba menekültünk, meg az italba, aztán párszor kiporszívóztunk otthon, leporoltunk a könyveket, lenyírtuk a füvet, leselejteztük az évek óta szekrényben porosodó iratokat, levest osztottunk a Blahán, meg síeltünk. Bármit, csak ne kelljen dönteni.

De most végre megszületett az ítélet, kiválogattuk a legjobbakat, vagy inkább, ahogy Soma mondaná, fejre és szívtájékra tett kézzel, átszellemülten: a legjobbak legjobbjait. Az Indavideó pályázatának mindhárom kategóriában eredményt hirdetünk (bár az autós videók legjobbjairól egyszer már volt szó), és eláruljuk azt is kik kapták a kamerákat.

Az autósok nem esznek?

Az Indavideó első pályázatára 366 kisfilm érkezett. Autózni, főzni és szórakozni lehetett, maximum hat percben. A legerősebb az autósvideó-mezőny lett, valószínűleg azért, mert a Totalcar nézőiben pontos kép élt arról, hogyan is kell ebben a műfajban kamerával dolgozni.

A szórakozás a legvegyesebb kategória, itt a latexruhás kéjtánctól a permanens életveszélyig mindenféle témájú film felbukkan, közte pár elképesztően szépen felvett is.

A legelhanyagoltabb a főzősvideók kategóriája lett. Mint lefosztott marhagerinc a kutya táljában, úgy szomorkodnak a csenevész munkák a pályázati oldalon. Látszólag mindenki egyből műfajmegújító szeretett volna lenni, pedig mi szimplán rendesen felvett videós receptekre vágytunk, ami alapján készíthetünk valami klasszat magunknak vacsorára. Nem adjuk fel, hamarosan újra lehet kísérletezni.

A vörös szőnyeg már kiterítve, a nomináltak a fotósok vakuszimfóniájának közepette nemsokára bevonulnak, a rajongók sikoltanak, páran elájulnak az eksztázisban, odabent pedig mindjárt kezdődik a nagyszabású gálaműsor. Elképzelte? Akkor kezdjük!

Totalcar

Kezdjük az autós kategóriával, merthogy az eredmény ott már kiszivárgott, sőt hosszú, alapos elemző cikk is készült belőle. De hát most van az ünnepélyes eredményhirdetést, és ha már a jelöltek megborotválkoztak és szmokingot húztak, az a minimum, hogy megemlítjük őket.

A kategória harmadik helyezettje a Szerintem Renault című alkotás lett, ami a zsűri értékelése szerint tökéletesen elvégzett amatőrmunka, a szó legeslegjobb értelmében. A zsűri külön felhívta a figyelmét értékelésében a műsorvezetőre, akit egyenesen rendkívül kedvesnek nevez.

Az autós műsorokra kiírt pályázat második helyezettje az Alfa Hajsza, avagy hogy ne próbálj meg lefotózni egy 159-es Alfát című produkció lett, ami leginkább a Kengyelfutó Gyalogkakukk motorizált verziója, fotósnak álcázott prérifarkassal, meg szép képekkel. Értelme, az nincs, de jó nézni, Benny Hill pedig a látottak szerint a Kárpát-medencében reinkarnálódott.

A zsűri nem dobálózik gyakran a briliáns kifejezéssel, de ennek a videónak ez mégis kijárt. Köszönjük!

És akkor rögtön itt is van a kategória első helyezettje az Orr című produkció a bevásárlókocsival egybeépített Trabantról. A zsűri súlyos lefolyású filmesztétizmusban szenvedő tagjai nyakukba akasztott farkasfog-medáljukat markolva, egy emberként kiáltották, hogy Roncsfilm, amikor meglátták a fekete-fehérben önmagáról valló főhőst, de persze van itt Szelíd motorosok, meg némi Halálos iramban.

Lenyűgöző, hogy pár snitt kőegyszerű autóstalálkozós videóval, pár fotóval, egy mókás tárggyal, és őszintén, szelíden hülye, derűs átkötésekkel mennyire jól el lehet tölteni hat percet. És a lényeg ez, meg, hogy ők nyerték az egyik videókamerát.

A konyhában

A konyhai videók értékelésekor a zsűri szomorúan konstatálta, hogy a beküldött pályaművek döntő többsége már rögtön a műfaj paródiájának akart látszani. Volt, aki gusztustalan pépet gyártott, volt, aki leamortizált egy egész konyhát, és volt olyan is, aki szalonnát evett premier plánban. Csak olyat nem nagyon találtunk, ahol a konyhát arra használták volna, amire való: főzésre. Vagy legfeljebb sütésre.

A szerény felhozatalból azért kiemelkedett egy-két alkotás, de a tóalmási Jamie Olivert még továbbra is keressük.

Különdíjat kapott a katgóriában a stopmotion-technikával készült kisfilm a W, a Melba- és a Párizsi-kockák öldöklő háborúját bemutató alkotás, amiben a Rómeó és a Júlia találkozik a 2001 – Űrodüsszeiával. Ők a vállon veregetés mellett be kell hogy érjék ezzel a rövid filmrészlettel. Nem tudunk mást mondani, túl profik voltak, de ne vegyék a szívükre: Spielberget is kirostáltuk és még külön díjat sem kapott.

A harmadik helyezett a Tojásshock című alkotás, annak ellenére, hogy a konyha itt már tényleg csak a gondolati sík mögé tolt frigóban volt elrejtve. Tojások szerepelnek benne, ez igaz, de szarvasgombás omlett nem készül belőlük (a tükörtojás azért nem egy recept), ellenben szeretnek, meg vadul táncolnak a diszkóban.

A zsűri külön kiemelné a film fővilágosítójának munkáját (reméljük ilyen azért nem volt), mivel egy karácsonyi égősor, meg pár biciklilámpa segítségével ilyen jó diszkóhangulatot még soha senki nem csinált a filmtörténetben.

A második díjat a Gomba Sztroganoff módra című pályamű érdemelte ki, a virtuóz vágás miatt, meg persze azért, mert ebben a videóban tényleg elkészül egy étel. DJ Food Break!

A kategória első helyezettje pedig a Reggeli című stopmotion-kisfilm lett, amiben a kenyér felszeli, majd megvajazza magát, mindezt lenyűgöző képekben. Mondjuk a receptet nem túlozták el (végy egy vekni kenyeret, és vágd fel), de a vizuális hatás mindenért kárpótol. Ráadásul a kisfilm végén van egy bónusz kisfilm a forgatásról. Hasra eső villa, vagy a szövegbe belebakizó teavaj szerencsére nincs benne, viszont látszik, hogy a stopmotion talán még az uránbányászatnál is keményebb munka.

Életem szórakozása

Az Életem szórakozása kategóriába érkeztek a legkülönfélébb pályamunkák, talán azért, mert ha autója és konyhája nem is, de élete azért mindenkinek van. A zsűri dolgát azonban nagyban nehezítette, hogy a videók tanúsága szerint sokak élete annyira kusza és követhetetlen, mint egy Bunuel-film. Csak kevesebb benne a kettévágott szem, meg az ebédlőasztalnál szaró burzsoá.

A harmadik helyet Ábel freerun videója kapta, ami profi, lenyűgöző munka, látszik, hogy a főszereplő egyszerre operatőr (ha nem is minden snittben), rendező és vágó is volt. Egyedül a tornatermi jeleneteket sajnáljuk, legalább szólhatott volna valaki a többi tornásznak, hogy ne másszanak bele folyton a képbe, miközben ő éppen kiröhögi a newtoni fizikát .

A második helyre az Orbán-fivérek futottak be az Én így töltöm be a 7végém című videóval, de lassan életműdíjat is kaphatna a testvérpár, annyi kisfilmet készítettek a pályázatra, a legkülönfélébb műfajokban, az extrémsportos-biciklis-hangosan üvöltő zenés életérzéstől kezdve a tarrbélás művészfilmig. A díjazott alkotás akár a Totalcar kategóriában is indulhatott volna, de végül is csak két kerék szerepel benne, sőt van, hogy csak egy.

A kategória első helyezettje pedig a Klónozom magam és mészárolok fantázianevű videó lett, ami irdatlan sok munka, rengeteg ötlet és humor egy nagy kupacba halmozva. A zsűri külön felhívná a figyelmet arra, hogy a remek forgatókönyv és a vizuális trükkök ellenére minden képkockán ott az amatőr videók bája. Annyi biztos, hogy a produkció nem alkalmazott fodrászt. Külön plusz pontot adunk, amiért a zenei betét Lenny Krawitz, aki tényleg egymaga játszik mindenen, és kellékesnek, a biciklipumpa-detonátorért.

És most így, a díjátadó gála végén hívjuk fel a színpadra még egyszer a nyerteseket, hogy megtudjuk, ki is kapja a pályázat fődíját, a drágábbik Sony kamerát, ki köszönheti meg családjának, barátainak, tanárainak és szülész-nőgyógyászának is, szigorúan fél perces időkeretben. Hölgyem, nyissa fel a borítékot, dövinöriz… Vanyúr Ákos a Klónozom magam és mészárolok rendező-főszereplője. Az első sorban ülő sikoltozó kiscsajokat megkérném, hogy hagyják abba, vagy legalább kulturáltan, csendben aléljanak el. Ákosnak meg ezúton gratulálunk!

A díjak

A fődíj a Sony HDR-HC7E típusjelű HD-felbontású DV-kamerája Carl Zeiss lencsével, ClearVid CMOS érzékelővel és érintőképernyős LCD-kijelzővel. A kategória-győztesek pedig a Sony DCR-SR35E kameráját kapják, amiben 30 gigás vincseszterre lehet menteni a 800 ezer pixeles CCD-re érkező képet.