Feljebb mérés

2003.04.07. 03:41
Az öné mekkora? - kérdezte hetek óta minden reklámblokk végén Marsi Anikó; a kispolgári szoftpornótól megcsömörlött nézők pedig csak reménykedhettek abban, hogy mindez csupán egy kegyetlenül rossz szóvicc, és nem a csatorna új erotikus vetélkedőjének beharangozója. - Nekem bármikor megmérhetné! - vihogott a kisfröccs áztatta söntések mellett szorongó rosszízlés, de csalódnia kellett: az RTL Klub ezúttal túllépett a zsigeri szórakoztatás kliséin.

Az IQ-teszt nem egy "Milyen vagy az ágyban?" típusú kérdéssor, nem egy szombat esti esztrádműsor
A csatorna, ha csak pár órára is, de felállt a sárból, ahol a tv2-vel már hónapok óta gyűrik egymást, leporolta mocskos öltönyét, és jólnevelten kellemes szórakozást kívánt nekünk szombat estére. Persze a televíziózás minőségi forradalma érdeklődés, merészség és kreativitás hiányában ezúttal is elmaradt, de legalább annak örülhetünk, hogy a hétvégi főműsoridő jelentős részét megúsztuk sárga és piros karikák nélkül.

Bulvártudomány

Az önismereti teszt olyan, mint a horoszkóp, kis erőfeszítéssel nagy igazságokat ígér, töltögetik is rendesen a népek, ki a metrón, ki a fodrásznál, ki éppen a slozin. Az IQ-teszt azonban nem egy "Milyen vagy az ágyban?" típusú kérdéssor, nem egy szombat esti esztrádműsor, legfeljebb annyi könnyedség van benne, mint a Brittanica Hungarica vaskos köteteiben, ezért a műsor kiagyalóinak feltétlenül fogyasztóbarát csomagolásba kellett göngyölniük a logikai-, nyelvi- és számtani kérdéseket. Az előítéletek pedig éppen kapóra jöttek, hiszen ki ne akarná tudni, hogy tudományos alapon is bizonyíthatóak-e a rendőrviccek, vagy, hogy tényleg van-e összefüggés a hajszín és az agyműködés között.

A túlbuzgó pszichológus-hallgatók persze erre rögtön megjegyzik, hogy az intelligencia mérésére az IQ-teszt tulajdonképpen alkalmatlan, a szociológusok pedig rávágják, hogy a minta sem reprezentatív, de talán ne akadjunk fenn a részleteken, hiszen ez itt nem a Mindentudás Egyeteme, csak egy tévés vetélkedő, és egyébként is lesznek még ennél nagyobb tudományos bakik is.

A stúdióban tehát egy kupacnyi szőke nő, testépítő, rendőr, tanár és gimnazista töltögette az IQ-tesztet, meg persze kis hazánk RTL-kompatibilis sztárocskái: Michelle Wild, Majka, vagy éppen a nagy visszatérő Havas Henrik. De emellett az országos lapokban megjelenő megoldókulcs segítségével a képernyők előtt ülők is megmérhették, amijük van. A totális interaktivitás érdekében ráadásul SMS-ben (3 IQ pont levonás, amiért több ezret elpötyögtek pár óra alatt!) és interneten is lehetett játszani, ez utóbbi csoport szolgált később a tudományosnak éppen nem nevezhető felmérések alanyául.

Vágó, a vetélkedő hopmestere rutinosan, bár kissé fáradtan vezényelte le az eseményt, annál nagyobb bajok voltak azonban a kontrás szerepét elvállaló Marsi Anikóval aki sehogy sem tudott túllépni saját fókuszos múltján, így minden egyes mondata hatásvadász és mesterkélt volt, mintha csak egy újabb tanyasi gyilkosságot konferálna be az esti bulvárhíradóban.

A műsort éppen ezért a sztárok vitték el, akik magabiztosan hülyültek, érezték, hogy ha ők nem beszélnek, legfeljebb Vágó bizonytalan hangja töri meg a csendet, amint éppen egy újabb előre megírt poént próbál felolvasni a súgógépről. A Csiszár Jenőre egyre kísértetiesebben hasonlító Majka, a túlbuzgó Pécsi Ildikó és a szendét alakító Wild kisasszony mellett az est igaza csemegéjének mégis Vágó és Havas párharca ígérkezett, hiszen olyan jó látni, hogy a média minden hazugsága és felületessége ellenére két tévés személység mégis ennyire őszintén és mélyen képes gyűlölni egymást.

A 3 millió zseni országa

A műsor második felében a teszt kiértékelése folyt, újból lepörgették a kérdéssort, ezúttal a helyes válaszokkal együtt. Az ellenőrzés dögunalmát kis színes eredményekkel ellensúlyozták a készítők, így például megtudhattuk, hogy a dohányosok okosabbak a nem dohányzóknál, és a férfiak jobban teljesítenek a nőknél. Azt azonban valahogy elfelejtették megemlíteni, hogy a pontszámok közt minden esetben olyan kicsiny volt az eltérés, hogy az nyugodtan betudható a véletlennek, statisztikailag bizonyítható különbséget egyszer sem sikerült produkálni.

Naná, a duplán csavarodó DNS-spirál- bólogathatnak erre a népnemzeti sumerologusok
Ennél is kínosabb volt azonban, hogy a végeredmény messze túlszárnyalta az átlagosnak számító százat, sőt a felmérés szerint Magyarország lakossága a legintelligensebb az egész Föld kerekin. Naná, a duplán csavarodó DNS-spirál, bólogathatnak erre a népnemzeti sumerologusok, de azért nem árt megjegyezni, hogy egy egész világra kiterjedő felmérés tanulsága szerint a japán lakosság teljesít a legjobban az IQ-tesztekben, ők átlagosan 111 pontot érnek el, az RTL hevenyészett felmérése szerint azonban nálunk még a szőke nők sem adják alább 119-nél.

Az extrém eredmények okait valószínűleg a nagy előítélet-döntögető lendületben kell keresni, hiszen felmerül a gyanú, hogy a rendőrség a többdiplomás munkatársakat vezényelte ki, a testépítőket a filozófia szak konditermében szedték össze, a szőke nők pedig nagyrészt nem fodrászok, hanem mondjuk orvostanhallgatók.

De persze mindennek tulajdonképpen nincs is jelentősége, ahogy az unalmasabb perceket, és a tudományos csúsztatásokat is megbocsáthatjuk, inkább örüljünk annak, hogy az RTL Klub, ha csak egyetlen estére is, de megpróbálkozott valami olyannal, amit mostanában már a közszolgálati televízió sem mer: megkísérelte mérhető agyműködésre sarkallni a tévénézőket.