Betiltanák a CBS-t Janet miatt?

2004.02.09. 12:05
A Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnöke, aki civilben a külügyminiszter fia, a csatorna műsorszórási engedélyének visszavonását fontolgatta Janet Jackson jobb melle miatt.
A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC), azaz az "amerikai ORTT" elnöke, Michael Powell a Drudgereport című hírblog információ szerint komolyan fontolgatta, hogy visszavonja a CBS sugárzási engedélyét, miután a csatornán leadott amerikai futball-döntő szünetében Justin Timberlake a kamerák előtt szaggatta le Janet Jacskon ruhájának felső részét, és emiatt nézők millió csodálhatták meg a popsztár fedetlen jobb mellét.

Felelőtlenek

Az amerikai hírblog az FCC felső vezetésétől származó információkra hivatkozva azt írta, hogy a bizottság feje, aki egyébiránt Colin Powell külügyminiszter fia, az incidens utáni napokban vissza akarta vonni a CBS-t működtető Viacom konglomerátum sugárzási engedélyét, de később az esetet mérlegelve mégis megváltoztatta az álláspontját, és már csak bírság kiszabásán gondolkodik.

A bizottság legtöbb tagja szerint a CBS már nem először szegi meg az amerikai médiatörvényeket, és mindez azt jelzi, hogy a cég vezetése felelőtlenül viselkedik, és nem működnek jól a csatorna önszabályozó mechanizmusai.

A CBS vezetésének magyarázatát a bizottság legtöbb tagja nem tartja kielégítőnek, éppen ezért Mel Karmazint, a csatorna vezetőjét várhatóan a Szenátus Telekommunikációs Albizottsága is meghallgatja az esettel kapcsolatban.

Az FCC szigora azért is meglepő, mivel az öttagú egyesületben többségben vannak a republikánusok, akik eddigi döntéseikkel mindig az országos lefedettségű csatornákat működtető médiavállalatoknak, így például a Viacomnak kedveztek.