Feljelentették a Jóban-rosszbant

2008.03.31. 17:58
Egy magánszemély az ORTT-nél tett bejelentést a Jóban-rosszban állami támogatása miatt. A szappanopera nettó 200 millióm forintot kapott pályázat nélkül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, hogy megismertesse a nézőket az uniós pályázási folyamatokkal.

Sem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, sem a Tv2 nem talált kivetnivalót a kereskedelmi csatorna szappanoperájának támogatásában, ám egy magánszemély médiahatósági vizsgálatot kezdeményezett az ügyben megjelent sajtóhírek alapján.

Az Országos Rádió és Televízió Testülethez, valamint annak az államfő és a miniszterelnök által jelölt, de még meg nem választott elnökéhez, Majtényi Lászlóhoz címzett dokumentumban jelzi: "megítélésem szerint a műsorszolgáltató a Jóban-rosszban műsorszámokban megsérti (megsérteni kívánja)" médiatörvény egyes passzusait. Cs. Kádár Péter szerint ez a megoldás vagy a műsorszámok támogatása, vagy a burkolt reklám szabályait, továbbá a médiatörvény preambulumában alapelvként is rögzített műsorszolgáltatói függetlenséget sérti.

A HVG múlt heti számában jelent meg cikk arról, hogy nettó 200 millió forintot folyósít pályázat nélkül az NFÜ a Tv2-t működtető társaságnak, amely vállalta, hogy szappanoperájában bemutatja egy uniós pályázat alakulását.

Az ügynökség még aznap azt mondta, hogy nem ütközik törvénybe eljárásuk. Lantos Gabriella kommunikációs főigazgató hangsúlyozta: az NFÜ közbeszerzési eljárást folytat le minden pályázatot népszerűsítő programra, kivéve a televíziós koprodukciókat, hiszen azokra a közbeszerzési törvény nem ír elő ilyen kötelezettséget.

A Tv2 hivatalos álláspontja szerint a Jóban Rosszban című napi sorozat olyan, a közérdeklődésre számot tartó cselekményszállal bővül, amelyen keresztül a nézők megismerhetik az uniós pályázási folyamatokat.