Hivatalosan elfogult Orosz József

2006.01.23. 18:28
Törvénysértőnek nem, de súlyosan elfogultnak találta az ORTT Panaszbizottsága a Klubrádió Kontra című műsorának azt az adását, melyben az egyházi iskolák december 16-ai tüntetéséről volt szó.

Az ORTT Panaszbizottsága a Szülői Közösségek elnökének bejelentésére vizsgálta meg a Klubrádió 2005. december 13-án sugárzott Kontra című műsorát, melyben az egyházi iskolák december 16-ára tervezett demonstrációjával kapcsolatban hangzott el beszélgetés. A katolikus, református és evangélikus iskolák azért szervezték a tüntetést, hogy 2006-ban a felekezeti intézmények is ugyanannyi állami támogatást kapjanak, mint az önkormányzati iskolák.

Dr. Ugron Gáspár, az ügyben eljáró panaszbizottsági tanács elnöke elmondta: a háromfős testület egyhangúlag arra a véleményre jutott, hogy bár a műsorszolgáltató nem sértette meg a médiatörvényben előírtakat, vagyis nem volt egyoldalú a tájékoztatás, mindkét fél megszólalási lehetőséghez jutott, a műsorvezető, Orosz József "súlyosan elfogultan" vezette a műsort.

Vitatott ellenőrző

A Kontra ezen adásában megszólalt egy egyházi iskolai diák édesanyja, aki az ellen tiltakozott, hogy a diák ellenőrzőjébe az iskolában beíratták: a demonstráción kötelező részt venni, arról csak orvosi igazolással lehet hiányozni. A Panaszbizottság véleménye szerint a műsorvezető tendenciózusan csak az ő állításával, a demonstrációt elítélő véleményével értett egyet, csak azt fogadta el tényszerűnek. A demonstráció szervezőjével szemben - aki szintén interjúalany volt a műsorban - elfogult volt, annak többször nem is hagyta kifejteni véleményét.

A műsorvezető a műsor szerkesztésének technikájával, valamint a betelefonálók véleményének egyoldalú megerősítésével a Panaszbizottság véleménye szerint személyes álláspontját kívánta a rádióhallgatók felé sugározni. Ezzel a hozzáállásával a panaszos által képviselt rendezvény hitelességét, megszervezésének törvényszerűségét kérdőjelezte meg, áll a Panaszbizottság közleményében.

A műsorvezető továbbá nem győződött meg az általa hivatkozott dokumentum (az ellenőrzőkönyvi bejegyzés) hitelességéről, továbbá nem volt hajlandó elfogadni a panaszos véleményét, miszerint a hivatkozott dokumentum hitelessége megkérdőjelezhető. Az eljáró Panaszbizottság egyhangú véleménye az üggyel kapcsolatban, hogy a műsorszerkesztés során tartózkodni kell valamely közérdeklődésre számot tartó eseménynél a műsorvezető saját, személyes véleményének kifejtésétől, áll a közleményben.