Megszűnt a Kurír

2002.08.09. 16:31
Az 58 lapszámot megélt Tőzsdei Kurír vezetői pénteken délután bejelentették, hogy eladták a lapot, amelyet az új tulajdonosok azonnali hatállyal megszüntetnek. Információink szerint a magyar bulvárpiac legújabb szereplőjét a konkurens lapokat kiadó Ringier Kiadó Kft. vette meg.
A lapigazgató, H. Bíró László, aki a Népszava főszerkesztői székét elhagyva került a Tőzsdei Kurír élére, az Index kérdésére elmondta, az eredeti laptulajdonos nem tájékoztatta a Kurír eladásával kapcsolatos tárgyalásokról. Mint mondta, az Új Press Rt. képviselőitől szinte az újságírókkal együtt kapott információt az eladás tényéről és arról, hogy az új tulajdonos azonnali hatállyal megszünteti a lapot.

Konkurenciaharc

H. Bíró - az Index és az MTI értesüléseit is megerősítve - úgy nyilatkozott, a Kurírt a konkurencia, a Blikket is kiadó Ringier Kiadó Kft. vette meg. Az MTI úgy tudja, a napilapot, amelynek eddigi veszteségei elérték a 20-30 millió forintot, megközelítőleg 120 millió forintos áron vette meg a svájci kiadó.

A többek között a Magyar Hírlapot és a Blikket is megjelentető svájci kiadó nevében Pallagi Ferenc, a Blikk főszerkesztője ugyanakkor cáfolta H. Bíró László kijelentését. A Ringier Kiadó Kft. névtelenséget kérő munkatársa szintén cáfolta, hogy a Ringier lenne a vevő. Meglátása szerint egyszerű kommunikációs trükkről van szó, mivel jobban hangzik egy lap megszüntetésekor azzal indokolni a lépést, hogy eladták az orgánumot, mint azt mondani: elfogyott a pénzünk.

A megszüntetett újság lapigazgatója elmondta, hogy a tulajdonosok üzleti titokra hivatkozva nem adtak tájékoztatást az üzlet részleteiről. H. Bíró azt is hozzátette, hogy az alig egy hónaja a piacon lévő lap valóban veszteséges volt, ám az eredeti laptervekben hosszabb megtérülési időről volt szó.

A Holnap már korábban megbukott

Az Új Press egyébként a nyár elején indította el első - sikertelen - lappróbálkozását Holnap néven, ám a lap a Kurír indulásakor megszűnt, munkatársai az új bulvárlaphoz kerültek. Az Új Press az utóbbi hónapokban tárgyalásokat folytatott a Népszava és a Vasárnapi Hírek megszerzéséről is.