Előre kurvák, gengszterek

2005.10.28. 16:00
Szexrabszolgaságba taszított kelet-európai lányok és gengszterek akik a Guy Ritchie-filmek alapján öltöznek. A Viasat3 új sorozata a rossz színészek ellenére is hiteles izgalmakat és könyörtelen rögvalóságot ígér.

Gondold már arra, hogy a késő esti erotikus filmben sejtelmes fénnyel bevilágított luxusbordélyban körmüket lakkozó harisnyatartós Playboy-bigék nem önszántukból szeretnek orálisan minden mellékszereplőt, hanem mert futtatóik megverték, megerőszakolták és folyamatosan rettegésben tartják őket? Eszébe jutott már, hogy a buján a kamerába néző, ujjait harapdáló lány csak azért mondja, hogy "Ég a testem", mert már két napja nem evett?

A Matrioshki című sorozat az embercsempészet és a prostitúció kegyetlen világába vezet, és ami a leginkább zavarba ejtő, hogy mindezt a televíziós krimisorozatok és erotikus filmek vizuális megoldásaival tálalja: nincsenek szemcsés kézi kamerás felvételek, szakadt harisnyában strichelő kivert fogú kurvák, csak zöldes fényekben vonagló női testek, meg gondosan dizájnolt képi világ. Ez akár lehet hiba, a hitelesség hiánya is, vagy éppen ellenkezőleg: a kialakult sablonok tudatos lerombolása. Minta Maya Gold elsírná magát az egyik jelenetben, közvetlenül az után, hogy három ismeretlen az arcára élvezett.


Még több kép - Klikk!

A belga sorozat főszereplői litván lányok, akiket táncosnak szerződtetnek éjszakai klubokat üzemeltető üzletemberek, aztán persze kiderül, hogy az éjszakai mulatók kuplerájok, az üzletemberek stricik és bűnözők, a tánc pedig legfeljebb a kötelező bemelegítés, a munkaidő nagy része ennél sokkal kellemetlenebbül telik.

A frissen toborzott lányok útját követi végig a tízrészes sorozat, az idegen nyelvű szerződés aláírásától a kölcsönrabszolgaságot bebiztosító méregdrága görögországi tanfolyamon át egészen a belga és holland kuplerájokig, a pénzes nyugati férj vágyképétől, az első megerőszakoláson át a fásult, beletörődő szexipari robotig.

A történetet minden bizonnyal egy rendőrségi tankönyvből vették az alkotók, a lányok útja annyira kétségbeejtően hiteles, és ezen még az sem tud változtatni, hogy a litván nyomor részeg családapái pont ugyanolyan hiteltelenül dülöngélnek, mint ahogy a bőrkabátjuk szárát keménykedve húzogató gengsztereken is látszik, hogy amerikai akcióvígjátékokból tanulták a mozdulatokat.

A Matrioshki első ránézésre egy jól összepakolt Családi körnek tűnik, tankönyvszerűen tipikus élethelyzetekkel és karakterekkel, de az alkotók szerencsére már az első epizódban is csavarnak egyet a történeten, nehogy már azt higgyük, hogy minket már nem érhetnek meglepetések. A folytatásban remélhetőleg az is kiderül, hogy a gengszterek sem csak eszelős tekintettel vigyorgó gonosztevők, akik a Ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső alapján öltözködnek, de van magánéletük, és talán még érzéseik is.

Aki borzongani akar a valóságon, de nem bírja a Híradót, vagy csak belekezdene egy tíz héten át tartó krimibe, nyugodtan üljön le a Matrioshki elé, ugyan nem fog megvilágosodni, de lekötik majd a képernyőn vibráló események. Persze az sem fog csalódni, aki csak egy tucat jó nőt akar látni. Már ha van hozzá gyomra.

A sorozat első részét ma este tíz óra tíz perckor sugározza a Viasat3