MDF: Szüntessék be a valóságsókat

2003.01.24. 19:28
A valóságsók betiltását, vizsgálatot, szankciókat követelnek az MDF képviselői az ORTT-nél. Válasz nincs, mert a testület egyelőre nem működőképes.
A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja közleményben szólította fel pénteken az ORTT illetékes testületét, hogy a valóságsók sugárzása miatt hivatalból indítson vizsgálatot és a lehető legszigorúbb szankcióval büntesse az alkotmányos elvekkel és a törvénnyel ellentétes, közerkölcsöt romboló média magatartását.

Szászfalvi László, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága elnöke a közleményben felháborítónak tartja, hogy "egyes kereskedelmi televíziók a médiatörvény nyílt megszegésével, az emberi személyiséget és az emberi méltóságot megalázó módon mutatnak be társadalmi közerkölcsöt súlyosan romboló műsorokat".

Erkölcsi érzékenység

Az MDF-es politikus szerint a valóság- és beszélgetős show műsorok súlyosan sértik "az alkotmányos elveket és a vonatkozó törvény rendelkezéseit, több millió magyar állampolgár erkölcsi értékeit meggyalázzák és a gyermekek lelki-szellemi fejlődésére nézve rendkívül kártékonyak és ártalmasak."

Ezért az MDF felszólítja az érintett kereskedelmi televíziók felelős vezetőit, hogy "haladéktalanul szüntessék be ezeket az adásokat, vagy szigorúan - az érintett törvény betűjének és szellemiségének megfelelően - csak késő éjszakai adásként vetítsék azokat".

Az MDF nyilatkozata immár a második hasonló témájú felhívás a héten: szerdán a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői szólították fel nyilatkozatukban a nézőket a valóságsók bojkottálására, a műsorkészítőket pedig ezen programok beszüntetésére.

Mint ismeretes, az Országos Rádió és Televízió Testület - Körmendy-Ékes Judit korábbi elnök távozása okán - jelenleg nem működőképes, mivel tagjainak száma a médiatörvényben megszabott minimális, ötfős létszám alá csökkent.