Hermafroditák és gyilkosok Tihanyban

2004.05.27. 11:17
Idén is látványos egyéni akciók tarkították az elektronikus és írott média dolgozóinak hagyományos tihanyi konferenciáját, a Média Hungaryt.
A rendezvény vezérmondatát - küzdelmeink az arénában - akár előrejelzésnek is lehetett érteni: az idei médiakonferencián nem a szakmai bájcsevej volt a jellemző, sőt.

Draskovics szerint a sajtó tehet a kormány ügyetlenségéről

Kovács György ORTT-elnök bevezetőjében ismét a médiatörvény mielőbbi megújítása mellett foglalt állást, valamint a közszolgálati média finanszírozásának megoldását sürgette. Az utána nem sokkal felszólaló Draskovics Tibor pénzügyminiszter viszont kijelentette, hogy előadásában közmédia-finanszírozási kérdéseket egyáltalán nem érint, beszélt viszont a kormányzati kommunikáció nehézségeiről, valamint bírálta a sajtót, mert kész tényként közöl a tervezeti fázisban mérlegelésre kerülő alternatívákat. A pénzügyminiszter szerint ez nagy mértékben megnehezíti a helyes döntések előkészítését - e gondolatmenete miatt számos bírálatot kapott több neves sajtószakembertől mind a nyílt színen, mind a háttérbeszélgetéseken. Az első délelőtt egyik legsikeresebb előadása Hankiss Eleméré volt, aki arról beszélt, hogy a médiafogyasztók percepciója és a valóság számos esetben mennyire távol állhat egymástól.

Autópályalicit és kormányzati kommunikáció

Az első nap második részében a vállalati kommunikáció kérdései kerültek a színpadra, két provokatív vitapanelben először a vállalati kommunikátorok, majd pedig az újságírók képviselői tárgyalták ki az elmúlt időszakban összeszedett tapasztalataikat és sérelmeiket. Ezt követően Braun Róbert tartott nagy visszhangot keltő előadást a politikai diskurzusról; állítása, miszerint a szocialista párt kampányígérete az autópályákról csupán meggondolatlan túllicitálása volt az ellenfél hasonló ígéreteinek, komoly politikai vihart kavart. Az utána következő Krecz Tibor több ponton vitába szállt Braun más kijelentéseivel, amit a miniszterelnök exszövegírója néhány percen belül - műsoron kívül visszatérve a színpadra - próbált cáfolni.

A nap zárásaként Haraszti Miklós és Pokol Béla szenvedélyes hangulatú vitáját követhették az egybegyűltek, a létező vagy nem létező balliberális médiatúlsúlyról. Pokol Béla kutatási eredményekkel készült a baloldali médiafölényt bizonyítandó, amelyeket Haraszti Miklós többször is tömören ráolvasásnak nevezett.

Sehol sincsenek a hermafroditák

A második nap a hazai digitális televíziózás lehetőségeinek tárgyalásával indult. Mint a jogi kerekasztalon - többek között Szalai Annamária (ORTT), Rozgonyi Krisztina (NHH) és Körmendy-Ékes Judit (ex-ORTT) részvételével - kiderült azonban, a jelenlegi médiatörvény gyakorlatilag alkalmatlan a digitális televíziós korszakba való átmenet szabályozására. A másik színpadon eközben Radnai Péter az Interaktívtól tartott izgalmas előadást valóságshow-ügyben. Radnai ismertetett egy kutatást arról, hogy milyen extrém valóságshow-t néznének legszívesebben a magyar nézők. A felmérést toronymagasan a gyilkosokkal készült reality ötlete nyerte, toronymagasan megelőzve a törpékkel és hermafroditákkal készített hasonló műsorokat.

Tóta W. Árpád, lapunk munkatársa is előadással szerepelt ebben a blokkban, melyben a laikus médiakritika létjogosultságát bizonyította hallgatóságának, rámutatva arra, hogy a médiakritika maga is a szórakoztatás, a showbusiness része.

Such György (Inforádió) ültette később egy asztalhoz a nagyobbik színpadon Újhelyi Istvánt, az MSZP médiapolitikusát és Rogán Antalt a Fidesztől, majd a záróprogramban az Index emlékezetes kampányriportjának etikai vonatkozásairól tárgyalt egy népes kerekasztal, melynek résztvevője volt többek között Kotroczó Róbert az RTL-től, Orosz József a Klubrádiótól, illetve Halák László, a MUOSZ etikai bizottságának elnöke. A vita jóformán még ki sem alakult, amikor Halák - figyelmen kívül hagyva a hozzá intézett kérdést - emelt hangon vonta felelősségre Uj Pétert (lapunk főszerkesztőjét) az őt MSZP-kesztyűbábnak címkéző mondatáért. Miután Halák többszöri kérésre sem válaszolt az eredeti kérdésre, Vajda Éva, számos emlékezetes tényfeltáró riport szerzője levonult a színpadról.