Az ORTT elnöke kevesli a közszolgálati médiára szánt pénzt

MTI
2004.05.25. 12:05
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke szerint, elsősorban finanszírozási oldalon, komoly problémákkal küzd a magyar médiarendszer; Kovács György erről a Média Hungary című konferencia megnyitóján beszélt Tihanyban. A tanácskozás előadói között szereplő pénzügyminiszter, Draskovics Tibor részvételére utalva azt mondta: "üzenem a miniszter úrnak, nem véletlen a meghívása". Kovács György szerint Európa legtöbb államában nem beszélnek a közszolgálatiságról, hanem támogatják azt. "A rendszerváltás óta egyetlen kormány sem engedte el a monetáris gyeplőt a közszolgálati rádiók, televíziók felett" - jelentette ki a médiahatóság elnöke.

Mint mondta, "nincs meg az a fedeztet, amely a közszolgálati rendszer tartalmas, színvonalas fenntartásához szükséges ebben az országban". Véleménye szerint egyes idejét múlt, tévedésnek bizonyult rendelkezései, valamint a digitális technika megjelenése miatt "mindenféleképpen egy nagyon komoly ráncfelvarráson túl kell esnie" a médiatörvénynek.

Közlése szerint az ellenzéket is be kell vonni ebbe a kormányzati feladatba. "El nem tudom képzelni, hogy egy kétharmados törvényt az egyik oldal elkezd átírni" - tette hozzá. Kovács György - a médiahatóság és a panaszbizottság gyors és következetes reagálása mellett - céljai között említette, hogy az ORTT-nek legyen egy "közszemlére tett és számon kérhető" stratégiája. A két országos kereskedelmi televízió koncessziójának három év múlva esedékes lejárta kapcsán Kovács György úgy nyilatkozott, "meg kell mondani előre és időben", meghosszabbítják-e ezeket a szerződéseket.