Az MTV elnöke cáfolta saját tanácsadóját

2006.09.07. 00:20
Rudi Zoltán szerint nem folyik pénz a köztévé költségvetéséből egyetlen párthoz sem. A tévéelnök ráadásul állítólag nem is tudott a levélről, amiben az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége a magyar közmédiumok tarthatatlan állapotát kéri számon a Gyurcsány-kormányon.

Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke egy szerdai sajtótalálkozón úgy nyilatkozott, hogy csak újsághírből értesült elnöke arról, hogy az általa vezetett intézmény helyzetének rendezését kérve Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz fordult az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) vezetője.

Ki tudott a levélről?

Rudi Zoltán ezzel ellentmondásba került a közszolgálati médiumnál február óta program-főtanácsadóként dolgozó Olaf Steenfeadt által korábban közöltekkel.

"Az EBU tagjainak érdekképviselete: semmit nem tesz az érintett szervezet tudta nélkül" - nyilatkozta ugyanis a német szakember az MTI-nek múlt pénteken, kérdésre válaszolva pedig azt mondta, a menedzsmentnek tudomása kellett, hogy legyen az EBU ez irányú "aktivitásáról".

Mint akkor elmondta, Magyarországról "nem érkezett direkt segélykérés" a tagjai - egyebek mellett anyagi - helyzetét rendszeresen figyelő szervezethez, ahol "rémülten" szemlélik az MTV helyzetét.

Nincs pénz a pártoknak?


"Egyetlen fillér sem jut, egyetlen pártnak sem."
Rudi Zoltán szerdán azt is cáfolta, hogy a Magyar Televízióban jelenleg a külső gyártásban készülő produkciókról politikai nyomásra döntenek, és, hogy a műsorköltségekből pedig a pártoknak folyik vissza a pénz.

"Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy jelenleg az MTV külső gyártású műsorainak költségvetéséből egyetlen fillér sem jut, egyetlen pártnak sem" - nyilatkozta az Index kérdésére Rudi Zoltán.

A tévéelnök ezzel ismét ellentmondott német tanácsadójának, hiszen Olaf Steenfeadt az EBU-nak, az EBESZ-nek és a német kormánynak elküldött levelében például azt írta: "A tartalmi befolyásgyakorlásnak, amely főként a személyzet irányításában jelentkezik, súlyos gazdasági összetevője is van. A tévé külső gyártásban készülő produkcióinak az elosztását ugyanis döntően politikai nyomás irányítja. Ezek kapcsán általában biztosra veszik, hogy a kedvezményezett producer közel áll egyik vagy másik párthoz, és hogy a műsorköltségekből visszafolyik valamennyi a pártoknak."

Éles hangú levél

Múlt heti sajtóhírek szerint másfél hónapja éles hangú levélben követelte az MTV helyzetének rendezését Gyurcsány Ferenc kormányfőtől, valamint személyes találkozót kért az ügyben az EBU elnöke, a posztjáról augusztus végén távozott finn Arne Wessberg.

A július 18-án kelt levélben a szervezet elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a "Magyar Televízió távolról sem tesz eleget a politikai befolyástól való függetlenség minimális követelményeinek", és az erős politikai befolyás mellett rendkívül rossz az anyagi helyzete az intézménynek.