Árpád
-2 °C
9 °C

Az európaiak szerint szégyen a magyar köztévé

2006.08.31. 10:33
Éles hangú levelet intézett a magyar kormányfőhöz a televíziók és rádiók európai szövetsége (EBU) a magyar köztévé helyzetének rendezését követelve - tudta meg a Népszabadság. Arne Wessberg szerint az MTV-ben túl nagy a politikai befolyás, a függetlenség minimuma sem teljesül.

"Egyetlen uniós tagállamban sem olyan rossz a közszolgálati televízió helyezete, mint Magyarországon" - írta Gyurcsány Ferencnek írt levelében az európai közszolgálati műsorszolgáltatók szövetségének elnöke, Arne Wessberg.

Szégyenből modellé


Arne Wessberg
Az EBU információi szerint a politikai befolyás túl nagy az MTV-ben és ezen nem segít az intézmény csődközeli állapota sem. Wessberg levelében személyes találkozót kért Gyurcsánytól, és felajánlotta az EBU segítségét, hogy "a szégyenből jelentős átalakítással sikeres modellé válhasson a magyar köztévé".

Magyarország már eddig is több kritikát kapott az EU-tól a közmédiumok finanszírozása miatt, azt kifogásolva, hogy ezek támogatása nem rögzített, mértékét az éves költségvetések határozzák meg.

Az ORTT egyelőre nem hosszabbított

"Erősnek érezzük az MTV politikai befolyásolására vonatkozó megjegyzéseket" - nyilatkozta a Népszabadságnak Danks Emese kormányszóvivő, aki hozzátette: a közszolgálati médiumok helyzetét a médiatörvény módosítása rendezheti, a kétharmados jogszabályról ősszel kezdődnek a tárgyalások.

Mindeközben míg a Duna TV már megkapta, az MTV-nek elakadt az októberben lejáró, tíz éve kiadott engedélyének meghosszabbítása. Ladvánszky György, a testület MSZP-s tagja szerint a köztévé az utóbbi időben nem megfelelően teljesíti közszolgálati feladatait, ezért komoly figyelmeztetést érdemelne, például azzal, hogy csak ideiglenesen hosszabbítanák meg a szerződését.

Ez összefüggésben állhat azzal a korábban kiszivárgott tervvel, hogy a kormány csak egyetlen közszolgálati tévét tartana fent a jövőben. Az MTV-nek a Duna TV alá való beszervezését két dolog is indokolná, az egyik, hogy az MTV-nek esélye sincs négymilliárd forintos tartozásának kiegyenlítésére, a másik pedig, hogy a Tőzsdepalota kanadai tulajdonosa bejelentette, hogy jövőre piaci alapokra helyezi az épület bérbeadását az MTV-nek, amelynek addig minden valószínűség szerint nem épül fel az új székháza.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.