Nincs órája az RTL-nek?

2008.10.26. 17:30
A két nagy országos kereskedelmi csatorna őszi csatája miatt megbízhatatlanná váltak a műsorújságok. A Tv2 és az RTL Klub még több pénzt akar, amikor elnyújtja a műsorait, és közben igyekeznek kiszúrni egymással. A nézők közben akár fél órát is várhatnak kedvenc show-jukra.

Feleslegesen lökte fel a szomszéd nénit a kapualjban, nem volt értelme kettesével szedni a lépcsőket a légszomjjal küzdve, mert a Hal a tortán úgyis tizenöt perccel később kezdődött, mint ahogy a műsorújság írja? Szerette volna megnézni, hogy akkor most Falusi Mariann vagy Horváth Éva, de hiába állította be a felvevőt, lemaradt a Celeb vagyok, ments ki innen végéről? Tényleg fél órát csúszik a kereskedelmi tévék műsora, vagy csak az órát állították el a tréfás munkatársak? Megnéztük, hogy mennyit késik a három legnagyobb kereskedelmi csatorna, és aztán megtudtuk, hogy mégis kinek áll ez az érdekében.

Stopperrel tévézni

Október 22-én, szerdán ültünk le először stopperral tévézni, ekkor ment a Celeb vagyok, ments ki innen első fordulójának döntője az RTL Klubon, a konkurens Tv2-n meg a Doktor House. Utána október 25-én, szombaton mértünk, amikor a Tv2 a Megasztárt sugározta, az RTL Klub pedig többek közt Gálvölgyi János hatvanadik születésnapját ünnepelte csillámporos-robotlámpás show-val.

Ugyan fejlett időmenedzsment-szoftvereinkkel, és háztartási atomóráinkkal akár századmásodperc pontossággal is tudnánk mérni a programok csúszását, végül még is úgy döntöttünk, hogy csak percben adjuk meg a késéseket, hiszen azért a kereskedelmi tévék műsorrendje nem egy maghasadási kísérlet ütemterve, nincs nagy jelentőségük a másodperceknek, ráadásul a különböző jeltovábbítási technikák nagyban módosíthatják az eredményt.

Van akkora szerencsénk, vagy inkább pechünk, hogy ugyanabban a háztartásban analóg kábelen, digitális kábelen és műholdon is el tudjuk érni a két nagy országos kereskedelmi tévét, és azt tapasztaltuk, hogy a három technológia közt akár fél perces csúszás is lehet. Az analóg műsorban Benkő Dániel már kiesett, a műholdon még nagy az izgalom, hogy akkor most ki is marad a döntőben.

Szerdán, ahogy mindig, a Tv2 és az RTL Klub is pontosan kezdte a fél hetes híradót, aztán mindkét adó elcsúszott kicsit, az Aktív már képerces késéssel kezdődött, odaát pedig a Celeb vagyok, ments ki innen már az induláskor háromperces lemaradásban volt a műsortervhez képest. A Tv2-n ezt a kétperces csúszást görgették még egy ideig, a Jóban-rosszban és a Doktor House is késett, de a Született feleségek már pontosan fél tizenegykor kezdődött, ahogy azt a műsorújságok ígérték.

Az RTL Klub viszont a dzsungelreality miatt teljesen elúszott, a Celeb vagyok, ments ki innen után a Fókusz 22 perccel később kezdődött. A Barátok közt előtt lefaragtak kicsit a pontatlanságból, a szappanopera már csak 21 perccel volt elmaradva, de az utána kezdődő akciófilmre sikerült még több késést összegyűjteni: a Nyerő páros már 28 perccel később kezdődött a tervezetnél.

Nem pontos

Szombaton viszont inkább a Tv2 késett. Fél hétkor még mindketten pontosak voltak, a Tények után következő Magellán két perccet csúszott, majd a Megasztár már háromperces lemaradásban kezdett a Tv2-n, míg az RTL Klubon a Celeb vagyok, ments ki innen percre pontosan indult. A Megasztár első felének végére már 22 perces késésben volt a csatorna, amit este tizenegyig nem is tudtak ledolgozni. Az RTL Klub nyolcperces csúszást görgetett a celebshow miatt egész este.

Mindkét nap figyeltük a Viasat3-at is, ahol végig három percnél rövidebb csúszásokat mértünk.

Az élő adás ördöge

De miért késnek az adók? Hát a válasz a Viasat3 esetében a legegyszerűbb, hiszen a Bár2.0-t leszámítva ennek a csatornának nincsenek élő műsorai. „Az adást nem Magyarországról sugározzuk, hanem Londonból, az adáskazettákat futárral küldik ki minden nap Angliába” – mondta el kérdésünkre Varró Balázs, a Viasat3 pr-menedzsere.

Vagyis a csúszást, és ezt már csak mi mondjuk, a Viasat3-nál vagy egy hirtelen érkező reklámkampány okozhatja, amit mondjuk még aznap be kell passzírozni a reklámblokkba, vagy egyszerűen később rakták be pár perccel reggel a kazettákat Angliában. Elaludt a szakember, vagy úgy gondolta, hogy még a munkaidő előtt elszív egy cigarettát.

Mellesleg egy-két perces csúszásokat információink szerint direkt is terveznek a műsorrendbe a csatornák, hiszen nem biztos, hogy mindenki a mainflingeni atomórához igazítja az életét, de mégsem szeretne lekésni kedvenc krimije legfontosabb első perceiről. A csatornák még kevésbé szeretnék ezt, hiszen ha az elejét nem láttuk, akkor jó eséllyel elkapcsolunk.

A két nagy adónál a csúszásokért már inkább az élő adásokat lehet okolni, az előre nem látható műszaki problémákat, az előre megírt műsortervnél lassabban beszélő és mozgó szereplőket, meg persze az emelt díjas sms-eket.

„A Celeb vagyok, ments ki innen miatt többet csúszik mostanában a megszokottnál az RTL Klub műsora. Az élő adás hosszát nem lehet pontosan kiszámítani, ráadásul az első fordulóban kétszer is megszakadt a műholdas kapcsolat Argentínával, ilyenkor a műsort a Fókusz előre bekészített riportjaival töltöttük ki, amíg helyreállt az összeköttetés” – nyilatkozta Rényi Ádám, a csatorna kommunikációs igazgatója. Rényi hangsúlyozta, hogy a csúszások miatt a nézők nem pártoltak el az adótót, nem csökkent az RTL Klub nézettsége.

„Ha túl nagy a csúszás az előre kiadott műsortervhez képest, akkor a műsorainkat beharangozó promóciós blokk elhagyásával igyekszünk utolérni az eredeti programot” – tette hozzá Rényi.

A késésekről persze meg szerettük volna kérdezni a Tv2-t is, de a csatorna nem válaszolt, ahogy augusztus óta egyszer sem, miután az Index megírta, hogy egy előre megírt forgatókönyvvel akarják félrevezetni a csatorna Kolumbiában játszódó valóságshow-jának nézőit.

Trükköznek

De persze nem csak a műszaki hiba vagy az élő műsor kiszámíthatatlansága okozhat csúszást. A Celeb vagyok, ments ki innen és a Megasztár is emelt díjas sms-ekből egészíti ki a reklámbevételeket, ezért megéri inkább kicsit húzni az időt, ha a nézők éppen lelkesen szavaznak.

Emellett információink szerint a két nagy kereskedelmi csatorna játszmájának is része a csúszás. Az RTL Klub celebrealityjének indulása óta például a Barátok közt a hivatalos műsorrend szerint is tíz perccel később indul, így a csatorna tulajdonképpen nemcsak az amúgy sikeres Hal a tortánnak tesz be, de a Tv2 későbbi műsorainak nézettségét is legyalulja. Amíg ugyanis a Barátok közt ért véget hamarabb, a nézők a reklámblokk elől menekülve átkapcsoltak a Hal a tortán végére, most viszont megvárják a Berényiek kalandjainak aznapi lezárását, és mire átnéznének a Tv2-re, ott már éppen javában megy az esti sorozat.

Ezzel a trükkel sok nézőt nyer az RTL Klub, de a pontos tervezéshez nem elég jó előre áttervezni a műsorrendet: a Tv2-nél is olvasnak tévéújságot, így ez a trükk folyamatos hajszát jelent a két csatorna közt, egy-egy promóciós blokk kihagyásával vagy reklámblokk átrakásával egy-egy napra le lehet győzni a másikat. Egyébként a Tv2 is szokott ilyen trükkökkel élni, a szép emlékű Áll az alku például akkor volt igazán sikeres, ha a legizgalmasabb végkifejlet nem csúszott egybe a Barátok közttel. Ezért a Tv2 még arra is hajlandó volt, hogy indokolatlanul túl nyújtsa az amúgy sem mindig izgalmas vetélkedőt.

Lenne megoldás

Az ORTT egyébként nem bünteti az ilyen trükköket, őket csak az érdekli, hogy egyetlen, bárhogyan számolt óra alatt se sugározzanak tizenkét percnél több reklámot a csatornák (vagyis nem csak este nyolc és kilenc között, de 20:23 és 21:22 között sem lehet tizenkét percnél több hirdetés). De mivel ennek a szabálynak a megszegését súlyos milliókkal bünteti a médiahatóság, nem szoktak nagyon rögtönözni a kereskedelmi adók, hiszen pár perces, be nem tervezett csúszás miatt túl közel kerülhet egymáshoz két reklámblokk. És akkor rögtön jön a bírság.

Ha az apró trükkök miatti késésekről nem is, de az előre látható csúszásokról mindkét csatorna viszonylag pontosan tájékoztatja az internetes műsorújságokat. Ez persze nem nyugtatja meg azokat, akik felvételről, például a digitális kábelszolgáltatáshoz vagy az iptv-hez adott merevlemezes dekóder segítségével néznék meg kedvenc műsoruk, de a végéről a pontatlan kezdés miatt lecsúsznak.

Erre jelenthetne megoldást a Nyugat-Európában bevett módszer, amikor is az adás kezdetén és végén a csatornák jelet küldenek az ezt fogadni képes felvevőknek, így a dekóderek nem időpont alapján, hanem a csatornák közlése szerint veszik fel a műsort. Ezzel a módszerrel a csúszások sem jelenthetnek problémát, sőt az sem fordulhatna elő, hogy futballmeccs hosszabbításáról lemaradunk, mert rosszul állítottuk be a felvevőt.

Úgy tudjuk, hogy a nagy kábelszolgáltatók és a csatornák már tárgyaltak ennek a technológiának a használatáról, de a csatornák annyira félnek a késleltetett tévénézés elterjedésének következményeitől, hogy ebből egyelőre itthon nem lesz semmi.

Be- vagy hozzászólna? Mondja el a véleményét a Comment:comon!