Miért nem mennek a tévék a netre?

2008.11.21. 14:37 Módosítva: 2009.03.13. 10:27
A BBC merészen két legnézettebb csatornáját is felpakolta az internetre. Ezentúl az angolok élőben nézhetik bárhol a BBC1 és a BBC 2 műsorát, nálunk viszont a kábelszolgáltatók és a műsorvásárlási szerződések miatt erre még sokáig várni kell.

Az angol közszolgálati adó nagy, de korántsem példátlan lépésre szánta el magát: BBC One és BBC Two (mondjuk m1 és m2) nevű két adójának teljes kínálatát elérhetővé teszi az interneten is - egyelőre természetesen csak a szigetország lakói számára.

Miért fizetnének ezután?

A BBC döntése nem új keletű persze, ha valaki egy kicsit is ismerős az internet és a technika világában, kb. két perc alatt rátalálhat olyan programokra, melyek lehetővé teszik számára, hogy a világhálón nézzen tévét, abból a szempontból azonban mindenképpen egyedülálló, hogy a televíziós előfizetési díjra kötelezett britek innentől kezdve kissé vonakodva fizetik majd be a sarcot, hiszen hivatkozhatnak arra, hogy "a neten nézem a BBC-t, eladtam a tévémet is, csókolom." Nagy-Britanniában jelenleg 25,3 millió olyan háztartást tartanak nyilván, amiben van televíziókészülék, ebből a BBC bevétele 3,3 milliárd fontra rúg éves szinten.

Ami a dolog technikai oldalát illeti, a The Times szerint kérdéses, hogy a brit telefonhálózat (az ADSL-hez ugye erre van szükség) bírni fogja-e a hirtelen megnövekedett adatforgalmat, bár az azért nehezen elképzelhető, hogy innentől kezdve mindenki csak és kizárólag a neten akarná nézni a BBC-t. A negyedik legnagyobb brit internetszolgáltató, a Tiscali szóvivője szerint egyébként a folyamatos élő adáshoz másodpercenkét 300 kilobites adatforgalom szükséges.

A brit közszolgálati tévé két digitális adóját (a fantáziadús BBC 3 és BBC 4 nevű csatornákat) eddig is lehetett a neten nézni, a másik két adójuk műsorát pedig egy iPlayer nevű alkalmazással követhették nyomon az érdeklődők, de nem élőben, hanem az adások sugárzását követően. Az Eastenders című szappanoperájukat (az ottani Barátok közt) egyes adatok szerint legalább 457 000 alkalommal nézték már így meg havonta, míg a tévében 18 millió néző követi. Az ip-cím szűréssel elméletileg csak a britek nézhetik a két adót, de öt perces keresgélés után bárki találhat olyan programot az interneten, amivel ez megkerülhető

Amerikában mindenki a neten van

Az online televíziózás nem újdonság persze, számos olyan oldal található a neten, amin keresztül a hardcore pornótól a Vatikáni tévéig bármit lehet nézni, csak megfelelően gyors internetkapcsolat szükségeltetik hozzá, mi például a streamick.com-on most a NASA TV műsorán nézzük a Nemzetközi Űrállomás karbantartási munkálatait sima mobilinternetes kapcsolattal, és ugyan teljes képernyőn pixeles és szaggat a kép, YouTube méretben semmi gond vele. Azon persze lehet vitatkozni, hogy mit szól mondjuk a Sci-Fi Channel ahhoz, hogy magyar internetes sorozatfüggők élőben követhetik majd így a Battlestar Galactica januári visszatérését, de legyen ez az ő bajuk.

A teljesen legálisan nézhető, de kábelszolgáltatónk kínálatában nem szereplő csatornákat nyugodtan nézhetjük itt, vagy itt, csak győzzük kiválasztani, melyik ország melyik tévéje érdekel minket az albán regionális tévéktől az izlandi teleshopig.

A nagy amerikai adók (NBC, ABC, FOX, CBS) folyamatos internetes közvetítést nem terveznek beindítani egyelőre, de műsoraikat némi reklámmal megspékelve a televíziós sugárzás után percekkel már online is meg lehet nézni - amerikai ip-címről (megoldást lásd mondjuk itt), ebből a szempontból pedig az európai tévék (a BBC kivételével) fényévekkel le vannak maradva az amerikai rokon mögött: a franciák, a spanyolok vagy a németek csak álmodozhatnak arról, hogy a TF1, vagy a RAI adását egyszer majd a számítógépükön is nyomon követhessék.

Nálunk visszafelé haladnak

Magyarországon a köztévé kivételével nem lehet még mindig elérni a televíziócsatornák élő adását, sőt azok a csatornák is visszakoztak, akik megpróbálkoztak ezzel. A Magyar Televízió ugyan archívuma nagy részét is felpakolta már a netre, így többek közt elérhető a Másfélmillió lépés Magyarországon, vagy éppen a teljes Tenkes kapitánya, élőben nézhetjük a műsorokat, sőt már kifejezetten a netre készülő híradót is készítenek. A Duna Televízió viszont csak néhány műsorát osztja meg a netezőkkel, a Tv2 pedig ugyan viszonylag bő archívuma ellenére is általában csak fél nappal a sugárzás után teszi az interneten is elérhetővé a műsorait. Az RTL Klub pedig egyelőre visszatart az internetről olyan nézett műsorokat, mint például a Barátok közt. Ezeket információink szerint az esetleges ismétlések védelmében nem nézhetjük meg online.

Az ATV és a HírTv azonban több éven át online, valós időben is nézhető volt, a kábelszolgáltatók azonban háborogtak: ha nekik előfizetőnként havidíjat kell fizetniük a tartalomért, akkor miért nézheti valaki ingyen a műsorokat. A kábelszolgáltatók nyomására így a két csatorna most már egy órás késéssel továbbítja a streaminget, illetve a HírTv előfizetéses rendszer vezetett be: bruttó 150 forintos emelt díjas sms-ért cserébe két órán át nézhetjük élőben a konzervatív hírcsatornát.

A netes tévézést az is gátolja Magyarországon, hogy a nagy amerikai tévéstúdiók és a műsorgyártók nem mindig akarják eladni a netes jogokat, vagy túlárazzák azokat. Így, ha egy csatorna minden műsorát élőben akarná adni a neten, akkor vagy sokkal többet kéne hogy fizessen, vagy folyamatosan meg kéne szakítani a streaminget.