Könnyűzenei adó lesz a Petőfi

2007.05.18. 11:16
A Magyar Rádió két adója, a Kossuth és a Petőfi június elejétől struktúrát vált. A Petőfi június elsején debütál könnyűzenei adóként, a Kossuthon fél órával előbb hallhatják az Esti Krónikát.

Az MTI információi szerint a Kossuth két lépésben újul meg: június negyedikével a kora reggeltől délig, valamint a délután négytől kora estig terjedő sávok adásai változnak meg. Az egyik legfontosabb változás, hogy este hatról fél órával előbbre kerül az Esti Krónika. A többi sávban várhatóan ősszel újul meg a nemzeti főadó.

A Petőfi - aminek célközönségét a 18-39 év közöttiek alkotják - könnyűzenei adó lesz, június elsején debütál, indulása napjaiban gyakorlatilag nonstop zenével.

Tavaly augusztusi hivatalba lépésekor Such György elnök úgy nyilatkozott az MTI-nek: 2007 második negyedévében indítják el az új adóstruktúrákat.

Egy hónapja az MTI már közzétette azon értesülését, hogy a Bartók adó május 7-én, a Petőfi június első hétvégéjén újul meg, akkor azonban még arról beszéltek rádiós források, hogy várhatóan május 21-én áll át az új délelőtti és délutáni-koraesti adásrendre a Magyar Rádió.

A Kossuth részletesen

Kerényi György, a Kossuth adófőszerkesztője az MTI-nek elmondta, hétköznapokon a reggeli nyitó, félórás népzenei összeállítást öt órától a Kárpát-medence falusi lakóinak szóló magazinműsor, majd hat és kilenc óra között a Reggel című, poltikai-kulturális-tudományos program követi.

A következő műsor a délig tartó Napközben, amelybe - közvetlenül 12 óra előtt - bekerül az eddig kora délután sugárzott, Vendég a háznál című, gyerekekről, nevelésről szóló magazin. Délután négy és öt óra között - Délután munkacímen - hírekkel tűzdelt, közéleti, de nem pártpolitikai témákat feldolgozó adás szerepel az új struktúrában.

Az egykori Esti Krónika - most már csak Krónika címen - fél hatra kerül, hogy ne ütközzön a televíziós hírműsorokkal; az adást kora esti ismétlősáv követi.

A szombat délután közéleti, összefoglaló műsorokból áll; a tisztán politikai háttérműsorrá változó Tizenhat órát Az én hetem címmel jelentkező műsor követi, melyben nyolc előre felkért társadalomtudós egyike beszélget vendégeivel. A szombati napba egy környezetvédelmi műsort is beillesztettek, valamint a Magyarországról jövök című szocioriport-adást.

A Vasárnapi újság után jelentkezik majd a Vasárnapi mozaik című magazin, este pedig kulturális, beszélgetős műsorokat és hangjátékot adnak hét órától éjfélig.