Horváth Aladárral tárgyalt a tv2

2003.04.07. 17:15
Újabb közleményt adott ki a tv2 a Bazi nagy roma lagzi című műsorral kapcsolatban. A csatorna vezetői megbeszélést folytattak Horváth Aladárral, az Országos Cigány Önkormányzat elnökével.
A tv2 új közleménye beszámol arról, hogy Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a tv2 vezetőinek meghívására 2003. április 7-én megbeszélést folytatott a tv2 székházában annak nyomán, hogy a televízió a közelmúltban műsorára tűzte a széles körű vitát kiváltó Bazi nagy roma lagzi című szórakoztató műsort. A tv2 vezetői ismételten elnézést kértek azoktól a személyektől és közösségektől, akiket és amelyeket a műsor önérzetükben megbánthatott.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke megállapította, hogy a tv2 műsorpolitikája kevés kivételtől eltekintve különös és hatékony szerepet vállalt a roma népesség társadalmi elfogadtatása és integrációja előmozdításában. A tárgyalás résztvevői egyetértettek abban, hogy rendkívül fontos a médiatörvény és az Újságíró Etikai Kódex maradéktalan megtartása, a szabálysértések pedig fegyelmi vizsgálatot vonnak maguk után - írja a dokumentum.

A tv2 a jövőben új műsorkészítői megoldásokat is alkalmaz annak érdekében, hogy a roma népességhez tartozó magyar állampolgárok életét minél hitelesebben, minél sokoldalúbban mutassa be nézőinek. Ennek megvalósításában továbbra is teret kapnak roma származású alkotók. Újabb műsorszámok foglalkoznak majd az EU-csatlakozás romákra és más hátrányos helyzetű társadalmi rétegekre gyakorolt hatásával, polgárjogi, rasszizmus elleni esetek tényfeltárásával - olvasható a közleményben.

A tv2 vezetői bejelentették, hogy a televízió szakmai tanácskozást szervez a roma közösség életének bemutatásáról, a kisebbségek és a média viszonyáról. Horváth Aladár közölte, hogy a konferencia szervezésében az Országos Cigány Önkormányzat is készséggel részt vesz.

A dokumentumot az OCÖ részéről Horváth Aladár, a tv2 részéről Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató írta alá.