Bocsánatot kér a tv2 a Roma lagzi miatt

2003.04.01. 15:10
Hivatalos közleményben kér elnézést a tv2 vezetése a Bazi nagy roma lagzi című, a cigányságot egyes vélemények szerint sértően ábrázoló szórakoztató műsora miatt.
A tv2 vezetése - Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató hivatalos közleményben kér elnézést a vasárnap este 8 órakor sugárzott, Bazi nagy roma lagzi című műsor miatt. Az Irigy Hónaljmirigy paródiacsapat főszereplésével készült produkció általános felháborodást keltett a roma szervezetek körében, és tiltakozott a kisebbségi ombudsman is.

A közleményben az adó vezetői kijelentik: a tv2 senkit nem kívánt megsérteni önérzetében, és ellenséges érzületeket sem akart kelteni. A csatorna vezetői őszintén sajnálják, ha "szándékaikkal ellentétben megbántottak volna valakit", és elnézést kérnek a történtekért. Leszögezik: a tv2 a továbbiakban is mindent megtesz "az előítéletek felszámolásáért, a romák jogainak érvényesüléséért, társadalmi integrációjukért."

Hétfőn, a botrány kirobbanása után Poich Lóránt, a tv2 műsorigazgatója a paródia időtartamával azonos műsoridőt ajámnlott fel az Országos Cigány Önkormányzatnak, amelyet a cigányság bemutatására használhatnának fel. Horváth Aladár, az OCÖ elnöke úgy nyilatkozott, nem kívánnak élni a lehetőséggel. A tv2 ajánlata továbbra is érvényben van.

Az oktatási miniszter is foglalkozott a problémával
Magyar Bálint oktatási miniszter is hangot adott nem tetszésének a tv2 Bazi nagy roma lagzi című szórakoztató műsorával kapcsolatban. A kedden rendezett sajtótájékoztatón kifejtette: "Egy politikus ne minősítsen tévéműsorokat, de az effajta rasszista műsor mégis tiltakozásra késztet. Sajnos ebből az adásból is kiderül; Magyarországon nem számít normasértésnek a romák bántása."

A műsor 45 percen keresztül sértegette a romákat, és megalázó helyzetbe hozta őket - vélte a miniszter. A tévécsatornák a nagyobb nézettség érdekében még jobban rájátszanak a társadalmi és kulturális különbségekre. Ez a fajta szerkesztői gyakorlat szöges ellentétben áll az európaiságra és az esélyegyenlőségre való törekvéssel. Ezeknek a műsoroknak köszönhetően a társadalmi megbékélés lehetősége megszűnik - mondta az oktatási tárca vezetője.

Magyar Bálint hozzátette: az adás tönkreteszi azoknak az erőfeszítéseit is (szülők, tanárok, gyerekek), akik a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok előbbre jutásáért küzdenek.