A Nagy Rogán Antal-interjúverseny

2006.04.24. 15:22
Az MTV a Halálcsillagot építette fel farostlemezből, a Tv2 összekavarta az eredményeket, az RTL Klubot pedig hülyére vette Rogán Antal. Választási műsorokat néztünk, megtudtuk, hogy mennyit ér egy politológus dekoltázsa és hogy milyen az, amikor a jeltolmács azt mutogatja, hogy "Be-le-húz-tunk, be-le-húz-tunk"

Lassan már nincs is értelme a vasárnap esti breakingnek, felesleges ide-oda kapcsolgatni a pártok kampányközpontjai közt, hiszen mire Erős Antónia kimondja, hogy "Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hatos számú szavazókörzetének részeredményei közel harminc százalékos feldolgozottságnál", már meg is jöttek az ugyan nem hivatalos, de legalábbis végleges eredmények.

"Gyorsuló világunkban a demokrácia is nagyobb sebességre kapcsolt az információs szupersztrádán" - elemzi majd a kialakult helyzetet Braun Róbert, már ha meghívják még bármelyik választási műsorba, hiszen nemsokára már az üresjáratokat kitöltő tévés gyorsgondolkodók közhelyeire sem lesz szükség, elég lesz negyed nyolc után pár perccel kapcsolni Rytkó Emíliát, aki majd bájos mosollyal az arcán beolvassa a végeredményt.

Ez még legalább négy év (legyen inkább nyolc), addig pedig a televízióknak versenyt kell futniuk az idővel, hiszen amire egy országgyűlési választással ezelőtt még több mint négy órájuk volt, azt tegnap már két és fél órába kellett belezsúfolniuk. Gyorsabban számlálunk, mint négy éve.

Miközben a tévécsatornák vadul elemeztek, bejelentkeztek és részeredményt ismertettek, mi lelkesen kapcsolgattunk, hogy megnézzük, ki hogyan tálalta a választásokat. Ezúttal igyekeztünk nem röhögni minden apró hibán, minden szétbakizott mondaton vagy belógó mikrofonon, hiszen egy választási műsornál talán csak az lenne nehezebb, ha egy nagyfordulatszámú centrifugából közvetítenék a Megasztár döntőjét, és egyébként is próbáljon meg valaki magas sarkú cipőben álldogálva több órán keresztül részeredményeket szavalni, mint, teszem azt, Máté Kriszta.

MTV

Az MTV a Halálcsillag irányítóterméből jelentkezett, vagy inkább a Star Wars kisköltségvetésű alternatív színházi feldolgozásának díszleteiből, hiszen sötét volt, de a részeredményeket soroló műsorvezetők LCD-monitorjain kívül nem volt itt semmi high-tech, Baló György mögé még csak egy plazmatévét sem toltak be, hogy tudjuk, ez itt azért már nem 1994. Az szavazókörök eredményeit bemutató grafikáknál még a PowerPoint beépített sablonjai is szebbek, és akkor még nem is beszéltünk a képernyőn megjelenő feliratokról, insertekről, amiket már egy falusi általános iskola videószakköre sem engedne meg magának.


Ennek ellenére Baló György gyors és érdekes választási műsort celebrált: a meghívott vendégeket nem hagyta feleslegesen süketelni, a pártokhoz kiküldött riportereket az éppen fontos kérdésekkel zaklatta, ráadásul a közszolgálati csatorna nem csak a szavazatok megoszlását mormolta monoton egyhangúsággal, de meg is magyarázták a grafikonokat. És ezúttal általában az a táblázat jelent meg a képernyőn, amiről éppen szó volt, ami az első fordulós bakicunami után nem kis teljesítmény.

Az M2 ugyanezt a műsort adta, azzal a különbséggel, hogy itt a képernyő sarkában egy jeltolmács fordított széles kézmozdulatokkal. Esélyegyenlőség ide vagy oda, de a stúdióbeszélgetések alatt azért kicsit zavaró, ha valaki vadul kapálózik a bal sarokban, a külső bejelentkezéseket viszont többlettartalommal ruházta fel a jeltolmács igyekezete, a mi kedvencünk a szinte kortárs balettbe illő, darabos, folyamatosan ismétlődő mozdulatsor, ami az MSZP-kampányközpontban ünneplő tömeg skandálását (Be-le-húz-tunk, be-le-húz-tunk) kísérte.

RTL Klub

Bár két hete megfenyegettek minket, a második fordulóra mégsem tértek vissza az RTL Klubra a pártokhoz hű haknisztárok, így megúsztuk azt, hogy VV Szabolcs magyarázza el nekünk a politikát, és Szellő István is esélyt kapott arra, hogy megőrizhesse szakmai önbecsülését.


Még képek!

Az RTL Klub ráadásul az Évgyűrűk díszletére hajazó stúdióképet sem erőltette tovább, így Erős Antónia egy virtuális, de annál látványosabban görbülő kivetítő előtt beszélgetett a kampányközponthoz kizavart tudósítókkal, miközben a kezében szorongatott papírlapon kívül mindent számítógéppel generáltak köré. Az RTL Klub stúdiója ezért leginkább a Quake 3 egy rosszabbul sikerült pályájára hasonlított (mínusz nagy műgonddal renderelt, nyáladzó mutánsok), ami közel sem akkora probléma, mint mondjuk a híresen elfogulatlan Braun Róbert és Wermer András fellépése, akik olyan lelkesen kamuztak demokráciáról és a népet szolgáló politikai elitről, hogy egy-egy pillanatra még a műsorvezető hangja is elcsuklott a meghatottságtól.

Ehhez képest már az sem számít nagyon, hogy a csatornából fél perc alatt csinált hülyét Rogán Antal, amikor lemondta a beígért interjút, arra hivatkozva, hogy megérkezet a kampányközpontba Orbán Viktor, majd alig fél perccel később sunyin nyilatkozott a közszolgálati adónak. Nem sokkal később pedig a Tv2-nek is, csak hogy az RTL Klubnak még jobban fájjon.

Viszont jó pont, hogy a műsor készítői más csatornák szerkesztőivel ellentétben hamar átlátták, hogy az Országos Választási Bizottság honlapján félrevezető adatok szerepelnek, hiszen a rendszer mind a hat Parlamentbe jutott MSZP-SZDSZ közös jelöltet a szocialistákhoz számolta. Az RTL Klub ráadásul pillanatokon belül át is írta a grafikonokat és a képernyőn folyamatosan látszó eredményjelzőt, ami például a Tv2-nek két és fél óra alatt sem sikerült.

Tv2

A Tv2 képernyőjén ugyanis a műsor végéig rosszul szerepeltek az eredmények, és ezt még az sem menti, hogy Bárdos András kétpercenként figyelmeztette a nézőket, hogy nem úgy van ám, mint ahogy azt a táblázaton látják. Persze előfordul, hogy elszabadulnak a grafikonok, de arra azért legalább figyelhettek volna, hogy ne legyen egyszerre két, egymásnak is ellentmondó táblázat a képernyőn.


Klikk a képre!

Ezt leszámítva jól szerepelt vasárnap este a Tv2, bár a műsor szórakoztató jellegét nagyban rontotta, hogy Máté Kriszta és Bárdos András ezúttal nem vesztek össze a részeredményeken, mint két héttel ezelőtt.

Ugyan a Tv2 szürkés-fehér (na jó, legyen opálosan kék) díszlete annyira jellegtelen, hogy csak a Máté Kriszta előtt magasodó videofal emléke marad meg másnap reggelig, de legalább voltak osztott képernyős tudósítások, például csak itt mutatták meg, hogy milyen arcot vágnak a fideszesek a várban, miközben Kuncze Gábor a Deák téren bejelenti, hogy nyertetek. Mármint az SZDSZ-szavazók.

Plusz pont jár azért, hogy a Tv2 huszonöt másodperccel a hivatalos bejelentés előtt leadta, hogy Orbán Viktor gratulált Gyurcsány Ferencnek. Az atomórával mért, századmásodperceken múló hírverseny ugyebár.

A szakértőkkel azonban a Tv2 is eléggé mellényúlt, mert ugyan az is a pártatlanság egyik alesete, ha meghívunk egy híresen jobbos és egy legendásan balos politológust, és talán még szórakoztató is, ahogy udvariasan, szelíd félmosollyal az arcukon egymás ütőerének esnek, de minden bizonnyal több minden derült volna ki, ha beszereznek pár hiteles szakértőt is. A kedvenc jelenetünk az volt, amikor Stumpf István a Fidesz teljes összeomlása után azt ecsetelte, hogy milyen sikeres is Orbán Viktor, hogy egy erős ellenzéki pártot tudott gründolni.

HírTv


A HírTv ezen az estén sem vacakolt sokat a pártatlansággal, még jó, hogy nem kapcsolták élőben Orbán Viktort, hogy kicsit megvigasztalják, vagy, mondjuk elénekeljék neki a székely himnuszt. "Nem baj Viktor mi így is nagyon szeretünk, a stúdióban mindenki veled van, hajrá Magyarország, hajrá HírTv!"

A műsor legemlékezetesebb jelenete talán az volt, amikor a szocialista kampányközpontba delegált tudósító beszólt Ujhelyi Istvánnak, hogy mégse vádolja már Eperjes Karcsit kampánycsend-sértéssel, hiszen nem is úgy volt az. Meg hát a Szamóca olyan jóravaló srác. Ehhez képest már tényleg nem számít, hogy egy bumfordi diagrammal keretezték az egész műsort, sőt ehhez képest már a szakértőnek berendelt Szerető Szabolcs bajusza sem számít. De tényleg.

ATV


Így nézhet ki a Kultúrház, ha lekapcsolják a villanyt, és csak a plazmatévék fénye világítja meg a stúdiót. Beszélő fejek a félhomályban. Csendes diskurzus, átható garbószag és meglepően szemrevaló grafikonok. Az ATV állítólag kitett magáért, és még akkor sem sikoltottak örömükben, amikor Gyurcsány Ferenc, az a fess ember, bejelentette, hogy nyertek. A tudósító ugyan kicsit mosolygott, amikor este tíz óra után a már teljesen üres Fidesz-kampányközpontból jelentett, de ennyi káröröm még megbocsátható.

Duna Televízió


Üvegszékek, kéken megvilágított plexilapok, és hajlított neoncsövek, mintha egy nagyon kis körzeti stúdió magazinműsorában lennénk. Ráadásul a Duna Televízió ezúttal kicsit komolyra hangolta az adást: a tudósítók hosszú percekig kínozták unalmas kérdéseikkel az eseményektől amúgy is síkideg politikusokat, a műsorvezetőt pedig nem is nagyon érdekelték az odakint zajló események, inkább beszélgetett jó negyedórát szakértőivel az államháztartás hiányáról.

EchoTv


Mit is mondhatnánk egy olyan választási műsorról, amelynek sztárja Záruk Péter Farkas, és az adásidő nagy részében az OVB honlapján található eredményeket böfögik csak vissza? Az EchotTV annyira nem érti a hírműfajt, hogy még most sem pakolt semmilyen használható információt az alul-felül rohanó információs csíkokra. Hamarabb tudtuk meg például, hogy hány fok van Miamiban, mint hogy ki nyerte a választást Győr kettes számú választókörzetében.

Budai Bernadett szakértői tevékenysége és főleg visszafogott sminkje és dekoltázsa miatt azonban ezennel megbocsátunk mindent.

Amit mindenki elrontott
-Ugyan gyűlöljük a képernyőn veszettül rohanó infobarokat, de ezúttal talán nem ártott volna kirakni egyet a részeredményekkel, és akkor nem kell ötpercenként elhadarni az OVB teljes honlapját. A Duna Televízió és az MTV is próbálkozott ilyesmivel, de annyira siettek a betűk, hogy képtelenség volt bármit is felfogni az adatokból.
-Talán nem ártott volna a szakértők, illetve a helyszíneken megszólaló politikusok nevét folyamatosan szerepeltetni a képernyőn, hiszen nagyon sok néző kapcsolgatott ide-oda veszettül, és ha valaki épp egy mondat közepére érkezett, nem tudhatta mindig, hogy ki is beszél.
-A legtöbb csatorna több helyszínen is forgatott, mégis csak a Tv2 volt elég bátor ahhoz, hogy két kampányközpontot is egyszerre kapcsoljon, de azért ők sem túlozták el, hiszen a két tudósító akár beszélgethetett is volna egy kicsit. Pedig az osztott képernyő igencsak növeli a feszültséget, elég, ha csak a 24-re és Jack Bauerre gondolunk.