Új valóságshow trendek a világban

2004.10.22. 11:41
Szupernagymama, viktoriánus nevelés és a mindenhol segítő pszichológus. Manapság már a közszolgálati műsorok is valóságshow-k Angliában.
A valóságshow-k még mindig nagy közönségsikert aratnak szerte a világon, természetes, hogy folytatódnak. Angliában azonban új tartalommal kezdik megtölteni ezeket. Családoknak szólnak és pedagógiai célzattal készülnek.

A 60-as években a szigetország még azzal okozott szenzációt, hogy filmeket mertek készíteni "deviáns" kamaszokról, akik vagy nyíltan fellázadnak a brit iskolarendszer ellen (Lindsay Anderson:Ha...), vagy pedig kezelhetetlen vadócokból aranyszívű, szociális érzékenységű fiatalokká váltak (James Clavell: A tanár úrnak, szeretettel).

Közel 40 évvel később a legnagyobb érdeklődést a That,ll teach them (Így majd megtanulják) váltotta ki a Channel 4-on: serdülők egy csoportja viktoriánus elveket valló iskolába jár. Vasfegyelem, egyenruha, puritán erkölcsök a jellemzői. A show célja elgondolkodtatni az embereket arról, hogy ez jobb volt-e vagy rosszabb a mai oktatási rendszernél - írta a milánói Corriere della Sera című napilap.

A Supernanny-ben egy nagymama siet egy olyan család segítségére, ahol a gyerekekkel sok baj van, szeszélyesek, nem fogadnak szót a szülőknek. A nagyi terápiája azonban egyáltalán nem hasonlít az erélyes, ám kedves Mary Poppinséra. Ő főként szabályok felállításával és büntetésekkel teremt rendet, majd "visszaadja" a rosszcsontokat szüleiknek. A vita tárgya itt is adott.

A Channel 4-on sugárzott Serious Jungle (Valódi dzsungel) a természet szeretetére és védelmére tanítja a gyerekeket. A Brat Campben (Kölyöktábor) pedig egy pszichológus viszi a közösségbe nehezen beilleszkedő gyerekeket egy táborba, ahol azok úgy tanulják meg a szükséges alkalmazkodást, hogy egyéniségük nem sérül.

A felnőttekről sem feledkeznek meg a tévések: a You,re What You Eat-ben (Az vagy, amit eszel) egy doktornő látogat el egy egészségtelenül táplálkozó családhoz, kipakolja a hűtőt, és tartalmát osztályozza az egészséges életmód kritériumainak megfelelően.