Tim Burton majdnem lenyomta a Gyűrűk Urát

2004.01.12. 16:54
Az amerikai mozikban hétvégén a Batman-filmek rendezőjének, Tim Burtonnek az új fantasyje szinte hajszálnyira annyit kaszált, mint A Gyűrűk Ura - A király visszatér. Hétfőn még vitába is keveredett a két forgalmazó, mert a Sony Pictures - mint később kiderült, tévesen - azt állította, az ő mozijuk volt a listavezető. Ám mégsem. A Burton-féle Nagy hal a végleges adatok szerint 13,8, míg Peter Jackson trilógia-zárója 14,2 millió dollárt hozott.
Míg el nem készült a pontos célfotó, a 400 ezer dolláros különbséggel kapcsolatban viták alakultak ki. Nagy hal. A New Line számításai szerint a Burton-filmet forgalmazó Sony Pictures 14,5 milliós bevallott eredménye voltaképpen csak 13,7 millió, ami azt jelenti, hogy A Gyűrűk Ura egyelőre verhetetlen.

Tim Burton: Nagy hal - Ewan McGregor
A Sony stúdió vezetője méltányosnak tartotta a 14,5 milliós kalkulált végeredményt, egyrészt mert a hétvégi amerikai és kanadai debütálása (összbevétel: 24,1 millió dollár) előtt az American Awards megfontolásából már decembertől látható volt a Nagy hal néhány kiválasztott moziban, másrészt, mert az óriásokról, boszorkányokról szóló fantasztikus történet szereplői olyan híres sztárok, mint Ewan McGregor, Albert Finney, Jessica Lange és Helena Bonham Carter. A végleges adatok szerint mégiscsak a New Line kalkulált helyesen és megfordult az előzetes sorrend.

11,7 millió dollárral még dobogós lett a hétvégi jegyeladás-versenyben a Eddie Griffin: My Babby's DaddyA negyedik helyen a több Oscarra és Golden Globe-ra is jelölt, Nicole Kidman és Jude Law főszereplésével készült, amerikai polgárháborúban játszódó Something's Gotta Give című filmje 7,7 millió dollárral (összbevétel: 92,5 millió dollár).

Két országos premier is volt a hétvégén, az Eddie Griffin-vígjáték, a három afro-férfi és három afro-bébi története a My Baby's Daddy 7,5 millió dollárral a hatodik helyen, illetve az elnök lányáról szóló komédia, a Chasing Liberty, ami 6 millióval a hetedik helyen végzett.