Sofia Coppola elveszett Oscarja

2004.03.01. 03:32
Azt már eddig is tudtuk, hogy az amerikaiak magasak és nagyorrúak, a japánok kicsik és japánul beszélnek. Az Elveszett jelentés című film előnye nem az új ismeretekben van, hanem az iróniában és a romantikus feszültségben, ami különlegessé teszi a filmet. Sofia Coppolának mégis meg kellett elégednie a legjobb forgatókönyv díjával, pedig - harmadik nőként - a legjobb rendezésért járó Oscarért, a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő díjáért is versenyben volt második rendezésével.
Bob Harris amerikai filmsztár Sean Connery, Harrison Ford és a japán kávét hirdető Brad Pitt példáját követve Tokióba utazik whiskey-s reklámot forgatni. Nehéz nap várja: délelőtt a forgatáskor apró japánok japánul magyarázzák, hogy nézzen úgy, mint James Bond és Freid Astaire, délután idióta tévéműsorba hivatalos, este - a japán hagyományokhoz méltatlanul - amatőr kurvát küldenek a szobájába. Az egyetlen kikapcsolódása a hotel ál-amerikai bárjában az ál-amerikai whiskey. Éjjel megtudja, újabb szerződés miatt még egy hetet kell maradnia a japán fővárosban.

Tekintse meg képeinket!
Egy szőke lány, Charlotte hasonló krízisben, csak más évjáratból ugyanebben a hotelben senyved. Kettőjüknek találkozni kell, hogy együtt törjenek ki a 40. emeleti New York bárból az igazi Tokióba: a házibulikba, a karaoki és a drogok világába. Hogy együtt röhögjenek Harris óriásplakátján, a shabu-shabu vacsorán, az ál-Britney Spearsen, és a magánéleti krízisükön.

Leírta a japánokat

Az

Tekintse meg képeinket!
A Charlotte-ot játszó Scarlett Johanson is eddigi legjobb formáját hozza. Az Amerikai rapszódiában Nastasja Kinski magyar lányaként remekelt tizenkilenc éves színésznő most - első felnőtt szerepében - is hiteles. Mindkét főszereplőt Bafta díjjal jutalmazta a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia. Bill Murray Golden Globe-ot is kapott, csak Oscart nem: Billy Cristal ceremóniamester annyit üzent Murraynek a színpadról: "Azért mindannyian szeretünk".

A mellékszereplők közül Anna Farrist, a Horrorra akadva főszereplőjét emelném ki, aki nagyon jól alakítja a szellemi fogyatékos Britney Spearset, amint éppen hazavágja a Nobody Does it Better című számot.

Utcai jelenetek jakuzákkal

Sofia Coppola nemcsak forgatókönyvíróként és producerként jegyzi a filmet, rendezőként a harmadik női jelölt az Oscar-díj történetében. A Cannes-ban (és a budapesti Titanic fesztiválon) bemutatott Öngyilkos szüzek után ez csak a második rendezése, mégis hibátlan.

A függetlennek kikiáltott Golden Globe-díjas film amerikai viszonylatban kis költségvetésűnek számít: 10 millió dollárból készült, mégsem engedett Sofia az apja, Francis Ford Coppola tanácsának, hogy az olcsóbb DVD technikát válassza. Pedig a járókelőket kihasználó spontán utcai felvételek miatt is a digitális technika tűnt célszerűbbnek. Sofia úgy gondolta, a hagyományos film jobban illik egy romantikus alkotáshoz, és utólag bebizonyosodott az igaza: Lance Acord operatőr a szokásos világítási technikát feledve minimális fénnyel is remekelt.

Elveszett jelentés

március 11-től a mozikban

színes feliratos amerikai-japán romantikus dráma, 105 perc, 2003
rendező: Sofia Coppola
forgatókönyvíró: Sofia Coppola
operatőr: Lance Acord
zene: Kevin Shields, Brian Reitzell, William Storkson
vágó: Sarah Flack

szereplők:
Scarlett Johansson (Charlotte)
Bill Murray (Bob Harris)
Akiko Takeshita (Ms. Kawasaki)
Kazuyoshi Minamimagoe (Press Agent)
Kazuko Shibata (Press Agent)
Anna Faris (Kelly)