Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Magyar forgatókönyvgyár Hollywoodnak

2004.04.09. 15:40
Közép-kelet európai forgatókönyvíró adatbázist hozna létre új pályázatával a script-factory.net, a nyerteseket pedig hollywoodi kapcsolatokkal kecsegteti, de a magyar zsűri magyar nyelvű pályaműveket bírál. A produkciós vezetőt, Sipos Tamást a tervek realitásáról faggatta az Index.
"Közép-kelet Európa első forgatókönyvgyára a script-factory.net meghirdeti első nemzetközi játékfilm-szinopszis pályázatát - szól a kiírás. - A nyertes műveknek az ügynökség nemzetközi bemutatkozási lehetőséget kínál magyarországi, európai és amerikai filmproducereknél és filmgyáraknál. A sikeres pályázat után rendszerezett és frissített internetes adatbázist hoz létre Kelet-Európa filmes ötleteiből, forgatókönyveiből, és professzionálisan koordinált kapcsolatot teremt a világ filmprodukciós irodái és régiónk filmforgatókönyv-írói között."

Nemzetközi szinten elérhetővé tenni a magyar forgatókönyvírók filmes ötleteit kétségtelenül úttörő kezdeményezés. Sipos Tamást, a script-factory.net produkciós vezetőjét arról kérdezte az Index, hogy ez mennyire reális.

Nem vagyunk lefedve

Sipos szerint, ha sikerrel zárul a májusi 15-ei határidejű szinopszis-pályázat, száz-kétszáz beérkezett magyar nyelvű pályaművel (3-10 oldalban kidolgozott filmötlet) rendelkezhet az adatbázis. Tekintetbe véve, hogy a nyugat-európai és amerikai forgatókönyv-adatbázisok szinopszis-mennyisége tízezernél kezdődik, a versenyképesség távolabbi cél. "Közép-Kelet Európában még nem volt ilyen kezdeményezés, az egész régió lefedetlen"- mutatott rá a vállalkozás előnyös oldalára a produkciós vezető.

A pályázatokat magyar nyelven várják, magyar zsűri dönt róla, és csak az első tíz helyezett forgatókönyv-ötletét fordítatják le "profi műfordítókkal" angolra, franciára és németre. "Egyelőre csak Magyarországon akarjuk felmérni a helyzetet" - magyarázta Sipos. A nemzetköziség egyelőre csak annyiban érzékelhető, hogy "nemzetközileg is érthető, közönségsikerre számító" pályaműveket várnak. "Decemberben, ha sikeresen lezajlott a pályázat, és már részt vettünk a nemzetközi roadshow-n is, akkor terjesztjük ki a Balti-tengertől az Adriáig az adatbázist" - tette hozzá Sipos Tamás.

Jutalékot mi kapunk

A kiírásban a legjobb tíz filmötlet alkotójának nyereménye szerződéskötés és workshopokon való részvétel. Sipos szavaival: "Az első tíz ötlet produceri portfolióval összetűzve Cannes-ban kezdi májusban a nyugat-európai road-show-ját, amelyet a magyarországi és amerikai tárgyalássorozat követ."

A producerek számára decemberig ingyenes lesz az anyagok hozzáférési lehetősége, a pályázóknak pedig a részvétel. A nyerteseknek a jutalékról a kiírásban nem esik szó. "Mert nincsenek sztenderdek" - mondta erről a produkciós vezető. "Jutalékot mi kapunk, a pénz jelentősebb része azonban az alkotóé. Ha egy producer felfigyel az ötletre, akkor segítünk a szerződéskötésben, és az abban megállapított összeg az íróé."

Sipos elmondta, hogy a későbbiekben tervezik egy állandó szakmai team felállítását, ami véleményezi a forgatókönyv-ötleteket és az alkotókat szerzői jogvédelmi kérdésekben, az alkotások lektorálásában, és fordításában segíti. Azonban a script-factory nem vállalja a beérkezett filmötletekből forgatókönyv készítését.

Hollywoodi magyarok

"Nemzetközi kapcsolatrendszerekkel a befektetőink, a tulajdonostársak rendelkeznek: a Thalassa-Group PR Kft kommunikációs ügynökség és az IDS Europe Kft üzleti elemző vállalat " - csak ennyit árult el az egyébként "konkrét professzionálisan koordinált kapcsolatokról".

A forgatókönyv-ötleteket elbírálókról Sipos bőbeszédűbb volt: Dobai Péter "az Oscar-díjas Mephisto egyik forgatókönyvírója", Makk Károly filmrendező "rendezők generációit nevelte ki", Morcsányi Géza "dramaturg, és egyben a legsikeresebb magyar könyvkiadó: a Magvető igazgatója", és Sas Tamás "filmrendező, operatőr, az elmúlt években filmjeivel folyamatosan sikerrel tölti meg közönséggel a mozikat".

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.