Mellnélküli Marishka és az impotens szörnyszülöttek

2004.05.10. 09:20
Csak a szörnyvadász Van Helsing, és Anna Valerious cigányhercegnő tudja kiírtani Erdélyben Drakulát és barátnőjét Marishkát. A Múmia rendezője, Stephen Sommers folytatja filmes ámokfutását.
Miután Sommers a Van Helsinghez. A film a világ számos táján egyszerre debütált pénteken, a kritikák következetesen fanyalognak, a mozitermek zsúfoltak: a hétvégén a legnézettebb film lett az amerikai mozikban, a bevételét 54,2 millió dollárra becsülte a CNN. A Reuters adatai szerint világszerte 107 millió dollárt szívott ki a pénztárcákból.

Tekintse meg képeinket!
"Haver, megcsináltad a Múmiát, mikor jön a Drakula? - ugrattak folyton" - mesélt a kezdetekről Sommers. "A Drakula-filmterv kevésnek bizonyult. Törtem a fejem és rájöttem, az lenne az igazán nagy szám, ha egy filmben összehoznám a Universal összes híres szörnyét a Drakulát, a Farkasembert és a Vérfarkast."

Mindenki jobban járt volna, ha Sommers ezzel az ötlettel egy Lugosi Béla életrajzfilmbe fog. A híres magyar rémszínész ugyanis a Van Helsing alapjául szolgáló 1931-es Frankenstein találkozik a Farkasemberrel című filmnek is a főhőse volt. Sommers Lugosi alakjával anélkül idézhette volna fel a három horrorfigurát, hogy Harry Potterrel keresztezte volna azokat.

Lecsap a mellnélküli Marishka

A rendező-forgatókönyvíró azt gondolta, hogy miután mindhárom szörny Kelet-Európából származik, könnyen összefércelheti őket egy maga írta horror elemekkel tarkított akciófilmben. A XIX. század végén játszódó történetből kidobta Bram Stoker regényében megalapozott Drakula-mítosz alapszabályait, és helyébe egy saját, de logikátlan katyvaszt kreált.

A történetben Van Helsinget (Hugh Jackman), a szörnyvadászt - miután legyőzte Mr Hyde-ot - a Vatikán Erdélybe küldi Drakula gróf (Richard Roxburgh) elpusztítására. Transylvániában Helsing a "Szörny ki-kicsoda" lexikon alaposságával szinte minden rémfigurával találkozik, illetve olyan - Sommers kreálta - erdélyi jellegzetességekkel, mint az égből lecsapó Marishka (Josie Maran), vagy Anna Valerious (Kate Bechinsale), a helyi szörnyvadász cigányhercegnő.

Karonülőket ijeszteget a tini-Penge

Klikk a képre!
A horrorelemek a Harry Pottertől megszokott félelmet keltik. Szegény Drakula, Vérfarkas és Frankenstein Szörnye a nézettség oltárán váltak impotens tinihősökké. Azért ugyanis, hogy 13 éven feletti fiatalok szülői felügyelet nélkül nézhessék, a vámpír hárpiák elvesztették mellbimbóikat, és a kamera előtt a Vérfarkas is csak ugat, de nem harap.

A film trükkjei gagyiságban a Múmia visszatért idézik, dialógusai pedig a Csillagok háborújának néhány tanulságosabb mondatát.

A dialógus és horror hiányát Sommers akcióval pótolta. Hugh Jackman - ha éppen nem a magassarkú csizmiben szaladgáló Kate Bechinsale-t méregeti hűvösen - Penge és Indiana Jones alteregójaként harcol az ellennel.

Az akción és Hugh Jackmanen kívül azokért a kiegészítőkért érdemes jegyet venni, melyek a XIX. századi mechanikus technika nagy csodáit elevenítik fel, mint például a Szörnyet felélesztő kávéfőző-transzformátor, vagy Helsing gázhajtású nyílvesszője. Allan Cameron látványtervező pedig remekül ötvözte az 1979-es A nyolcadik utas a halál és a Universal hatvan évvel ezelőtti filmjeinek hangulatát. De ennyit el is lehet várni egy 150 millió dolláros költségvetésű filmtől.

Van Helsing
színes magyarul beszélő amerikai horror, 2004

rendező: Stephen Sommers
forgatókönyvíró: Stephen Sommers
operatőr: Allen Daviau
díszlettervező: Steve Arnold, Keith P. Cunningham, Giles Masters, Tony Reading
jelmeztervező: Gabriella Pescucci
zene: Alan Silvestri
producer: Stephen Sommers
látványtervező: Allan Cameron
vágó: Bob Ducsay

szereplők:
Hugh Jackman (Abraham Van Helsing)
Kate Beckinsale (Anna Valerious)
Richard Roxburgh (Drakula gróf)
David Wenham (Carl)
Will Kempe (Velkan Valerious/ A Farkasember)
Kevin J. O'Connor (Igor)
Samuel West (Victor Frankenstein)