Spielberg Lincolnja 12 Oscar-díjat kaphat

2013.01.10. 15:21
Magyar idő szerint szerda délután, keleti parti idő szerint reggel 8:30-kor az Amerikai Filmakadémia hivatalosan is közölte az idei Oscar-díjra esélyes 2012-es filmek listáját. A legfontosabb kategóriák esélyeseit Seth McFarlane és Emma Stone sorolták fel. A Lincoln 12 Oscar-jelölést, a Django elszabadul csak ötöt kapott. Pi élete 11 kategóriában esélyes, a Nyomorultakat 8, Az Argo-akciót 7 kategóriában jelölték. A férfi mellékszereplők között már mindenkinek van egy Oscarja.

Az amerikai filmgyártás legfontosabb, vörös szőnyeges, puccos gáláját 2013. február 24-én 85. alkalommal fogják megtartani a Dolby Theatre névre átkeresztelt Kodak Színházban. A házigazda ezúttal a Family Guy és a Ted geggyáros író-producer-rendezője, Seth MacFarlane lesz, akinek ez lesz az első alkalma arra, hogy szmokingban szórja a politikailag enyhén szólva sem korrekt poénjait. A gála producerei, Craig Zadan és Neil Meron korábban azt nyilatkozták, hogy a műsort az 50 éves Bond-jubileum köré fogják felépíteni. Íme a legfontosabb filmek:

Lincoln: 12 jelölés

Az idei rendezői kategória elég unalmasra sikeredett, így a nagy meccs Quentin Tarantino és Steven Spielberg között a legjobb film kategóriájában dől el. 2012-ben ugyanis mindketten a saját, jól bejáratott stílusukban dolgozták fel a modern kori rabszolgatartás témakörét, amit még ma is kínos mismásolással és túlzásba vitt politikai korrektséggel próbál kompenzálni Amerika. Míg Tarantino egy anakronisztikus akciófilmben tett igazságot, Spielberg a jól bevált, grandiózus történelmi tablóhoz nyúlt: az Abraham Lincoln polgárháborús éveit bemutató kosztümös drámát néhány elégedett kritikus máris kikiáltotta Spielberg eddigi legjelentősebb filmjének, a címszereplőt alakító Daniel Day-Lewist pedig még Amerika Réz Andrása, a híresen válogatós Roger Ebert is az egekbe dicsérte. Neki szinte borítékolható az Oscar (főleg mert Christoph Waltz nemrég már kapott egyet), bár kettőt már nyert korábban a Vérző olajjal és a Bal lábammal. És persze John Williams is simán hazaviheti a hatodik szobrát, hiszen utoljára pont az idén 20 éves Schindler listája zenéjéért kapott Oscart. Spielbergnek is szépen imutatna a polcán egy negyedik díj: 94-ban a Schindlerért kapott kettőt, 98-ban pedig a Ryan közlegényért.

Pi élete: 11 jelölés

A film, ami bebizonyította, hogy a 3D-technológia többet is jelenthet vászonméretű kacsintós pénztárcáknál, és egy egy CGI-tigris is lehet olyan cuki, mint a karácsonykor unalomig ismételt Beethoeven-széria bernáthegyijei.

Nyomorultak: 8 jelölés

A Filmakadémia a Hollywood aranykoráról szóló alkotásoknál csak a musicaleket szereti jobban, nem véletlen, hogy a Moulin Rouge, a Chicago és a Sweeney Todd is mindig kapott valamilyen kategóriában díjat. Az, hogy Russell Crowe nem tud énekelni, Anne Hathaway pedig modorosabban játszik mint valaha, semmit sem számít: legrosszabb esetben is hazaviheti a film a legjobb betétdal Oscarját, meg persze a kosztümös drámák kötelező technikai díjait a hangvágástól kezdve a díszleten át a jelmezig.

Napos oldal: 8 jelölés

A Golden Globe-jelölések után sokan Oscar-esélyesnek gondolták David O. Russell romantikus filmjét, de azért arra biztosan nem számított senki, hogy a mentális problémákkal küszködő, a diliház után új életet kezdő srácot alakító Bradley Cooper neve is ott lesz a legjobb főszereplők között. Egy olyan listán ráadásul, ahol az Oscar-gálák örök vesztesét, Leonardo DiCapriót sehol sem említik meg. A női főszereplő, Jennifer Lawrence Oscar-jelölésének hírére bizonyára minden Éhezők viadala-rajongó örömkönnyekben tört ki.

Az Argo-akció: 7 jelölés

Ben Géza Afflecknek valamikor a karrierje elején összejött egy forgatókönyves Oscar a Good Will Huntingért, aztán Hollywood elkönyvelte a romantikus filmek jóképű, de buta sztárjának. Időközben Affleckből profi rendező lett, aki két tökéletes bostoni krimi után egy kamuforgatásos iráni tússzabadító akcióval jelezte a politikai thrillereket és a filmkészítés belterjes világát egyaránt kedvelő hollywoodi ítészeknek, hogy végre megint megérdemelne egy Oscart. Ez ugyan nem jött be, de a filmjét 7 kategóriában jelölték.

Django elszabadul: 5 jelölés

A Becstelen brigantyk óta Tarantinio már nem csak egyszerűen lemásolja és tetszés szerint megvariálja a tékás korszakában látott, kedvenc B-filmjeinek jeleneteit, de történelmi igazságtevő szerepében is tetszeleg: Hitler megölése után egy fekete cowboyjal (Jamie Foxx) vág rendet a Vadnyugaton. Rendezőként ugyan nem jelölték Tarantinót, de eredeti forgatókönyvíróként akár nyerhet is, akármilyen oximoronnak is tűnjön a dolog.

Zero Dark Thirty: 5 jelölés

A 2011-es terrortámadást megbosszuló, Oszama bin Laden halálával végződő CIA- és Navy Seal-akcióról szóló film szintén hazafias húrokat penget, de a támadás visszásságainak bemutatása (miért keveredtek rossz helyre a kommandósok? miért kellett a fegyvertelen bin Laden-rokonokat is lelőni?) miatt a konspirációs elméletek híveinek és a háború szörnyűségeit elítélő hippiknek is igazi csemege. A rendezőnő, Kathryn Bigelow ezúttal nem számíthat olyan díjesőre, mint előző háborús filmjével, az Irakban szolgáló tűzszerészekről szolgáló Bombák földjén ugyanis hat kategóriában győzött, a Zerót viszont csak ötben jelölték, és nagyon erős a konkurencia.

Skyfall: 5 jelölés

Bond-film utoljára a 60-as években kapott Oscart: a Goldfinger 64-ben a legjobb hangeffektekért, a Tűzgolyó egy évvel később a vizuális effektekért. A 007-es jelölése alapvetően a vicc kategória lenne, de ugye most volt az ötvenéves évforduló, és a készítők tényleg összeszedték magukat, hogy átmentsék a kicsit már naftalinszagú brandet a XXI. századba úgy, hogy Q és Miss Moneypenny se maradjon ki. Thomas Newman most már komoly esélyes filmzene kategóriában: tízszer jelölték A remény rabjai óta, de még sosem kapott semmit. A Bond-jubileum miatt viszont a Skyfall főcímdalért akár be is csúszhat egy Oscar.

A messzi dél vadjai: 4 jelölés

Benh Zeitlin Cannes-ban és a Sundance fesztiválon is agyondíjazott filmje igazi Oscar-rekorder: a 9 éves Quvenzhané Wallis lett minden idők legfiatalabb színésznője, azok közül akik valaha indultak a legjobb női főszereplő kategóriában. Ő játszotta a filmben azt a kislányt, aki egy gigantikus természeti katasztrófa idején néhány vadállat társaságában, egymaga próbálja visszahozni a romok közé az egykori idillt, hogy megmenteni haldokló, alkoholista apját.

Disney Vs. Disney

Az idei animációs kategória a Disney házi ketrecharc-bajnoksága lesz. Ahol szinte biztos, hogy a stop motion techikához visszatérő Tim Burton szomorkás meséje, a Frankenweenie fog győzni: a Pixar Meridája nyomokban sem tartalmazza a korábbi Oscar-díjas mesék (Szörny Rt., Nemo, Fel, stb.) báját, a Disney saját fejlesztésű Rontó Ralph-ja pedig a Pixar nélkül is szép lett, de a videojátékos téma még mindig túl geek ahhoz, hogy Oscart érdemeljen. A ParaNorman és a Kalózok! valószínűleg labdába sem rúghat idén Hollywood nagyok mellett.

A nagy veszetesek

Valószínűleg egy mozirajongó sem gondolta volna, hogy a Pi életét tizenegy Oscarra, Michael Haneke Szerelem című filmjét pedig öt díjra jelölik. A rendezők kategóriája is borította a papírformát, ahol mindenki Tarantino-Spielberg-meccset várt, de nagy meglepetés az is, hogy az operatőrök között nincs ott Andrew Lesnie neve, aki már nyert ugyan egy Oscart, amikor A gyűrű szövetsége bandukolós jeleneteihez helikopterről filmezte le az új-zélandi hegygerinceket, de A hobbitért is kaphatott volna legalább egy jelölést (az ítészek valószínűleg az új Tolkien-trilógia 2015-ös záródarabjának tartogatják a díjesőt, már ha egyáltalán). A sci-fik és Tom Hanks rajongói a Watchowski-testvérek Felhőatlaszát fogják hiányolni (még csak technikai jelöléseket sem kapott), a képregényrajongók pedig azt, hogy míg a Bosszúállók bekerült a vizuális effektek esélyesei közé, Christopher Nolan látványos Batman-lezárását figyelemre se méltatták.

Érdekesség, hogy az Amerikai Filmakadémia tagjai mindig is szerették azokat az alkotásokat, amelyek Hollywood dicsőséges aranykorát mutatták be, és egy filmtörténeti mérföldkő születéséről vagy egy különc Los Angeles-i zseni életéről szóltak. Így nyert Oscart tavaly A némafilmes, korábban pedig az Ed Wood és az Aviátor, sőt, még a díjesőkből mindig kihagyott Willem Dafoe is esélyes volt 2000-ben egy aranyszoborra a Nosferatu forgatását elmesélő vámpírklasszikussal. Így különösen furcsa, hogy az első igazi horrorfilmes sorozatgyilkost bemutató, minden kaszabolós slasher atyjának számító Psycho megszületése, amiben Sir Anthony Hopkins tökéletes Hitchcock, csak a legjobb maszk kategóriában indulhatott.

A kategóriák és a jelöltek teljes listája:

Legjobb film: Szerelem, Az Argo-akció, A messzi dél vadjai, Django elszabadul, A nyomorultak, Pi élete, Lincoln, Napos oldal, Zero Dark Thirty

Legjobb férfi főszereplő: Bradley Cooper (Napos oldal), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (A nyomorultak), Joaquin Phoenix (The Master), Denzel Washington (Kényszerleszállás)

Legjobb női főszereplő: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrence (Napos oldal), Emmanuelle Riva (Szerelem), Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai), Naomi Watts (A lehetetlen)

Legjobb férfi mellékszereplő: Alan Arkin (Az Argo-akció), Robert De Niro (Napos oldal), Philip Seymour Hoffman (The Master), Tommy Lee Jones (Lincoln), Christoph Waltz (Django elszabadul)

Legjobb női mellékszereplő: Amy Adams (The Master), Sally Field (Lincoln), Anne Hathaway (A nyomorultak) Helen Hunt (A kezelés), Jacki Weaver (Napos oldal)

Legjobb rendező: Michael Haneke (Szerelem), Ang Lee (Pi élete), David O. Russell (Napos oldal) Steven Spielberg (Lincoln), Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Szerelem (Michael Haneke), Django elszabadul (Quentin Tarantino), Kényszerleszállás (John Gatins), Holdfény királyság (Wes Anderson, Roman Coppola) Zero Dark Thirty (Mark Boal)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Az Argo-akció (Chris Terrio), A messzi dél vadjai (Lucy Alibar, Benh Zeitlin), Pi élete (David Magee Lincoln, Tony Kushner), Napos oldal (David O. Russell)

Legjobb animációs film: Merida, a bátor, Frankenweenie, ParaNorman, Kalózok! A kétballábas banda, Rontó Ralph

Legjobb külföldi film: Szerelem (Michael Haneke), Rebelle (Kim Nguyen), No (Pablo Larraín), Egy veszedelmes viszony (Nikolaj Arcel), Kon-Tiki (Joachim Rønning, Espen Sandberg)

Legjobb operatőr: Anna Karenina (Seamus McGarvey), Django elszabadul (Robert Richardson), Pi élete (Claudio Miranda), Lincoln (Janusz Kaminski), Skyfall (Roger Deakins)

Legjobb vágás: Argo-akció (William Goldenberg) Pi élete (Tim Squyres) Lincoln (Michael Kahn) Napos oldal (Jay Cassidy, Crispin Struthers), Zero Dark Thirty (William Goldenberg, Dylan Tichenor)

Legjobb díszlet: Anna Karenina (Sarah Greenwood, Katie Spencer), A hobbit: Váratlan utazás (Dan Hennah, Ra Vincent, Simon Bright), A nyomorultak (Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson), Pi élete (David Gropman, Anna Pinnock), Lincoln (Rick Carter, Jim Erickso)

Legjobb jelmez: Anna Karenina (Jacqueline Durran) A nyomorultak (Paco Delgado) Lincoln (Joanna Johnston) Tükröm, tükröm (Eiko Ishioka), Hófehér és a vadász (Colleen Atwood)

Legjobb maszkok: Hitchcock, A hobbit: Váratlan utazás, A nyomorultak

Legjobb zene: Anna Karenina (Dario Marianelli), Az Argo-akció (Alexandre Desplat), Pi élete (Mychael Danna), Lincoln (John Williams), Skyfall (Thomas Newman)

Legjobb betétdal: Chasing Ice: Before My Time, A nyomorultak: Suddenly, Pi élete: Pi's Lullaby, Skyfall: Skyfall, Ted: Everybody Needs a Best Friend

Legjobb hangkeverés: Az Argo-akció, A nyomorultak, Pi élete, Lincoln, Skyfall

Legjobb hangvágás: Az Argo-akció, Django elszabadul, Pi élete, Skyfall, Zero Dark Thirty

Legjobb vizuális effektek: Bosszúállók, A hobbit: Váratlan utazás, Pi élete, Prometheus, Hófehér és a vadász

Legjobb dokumentumfilm: 5 Broken Cameras, The Gatekeepers, How to Survive a Plague, The Invisible War, Searching for Sugar Man

Legjobb rövid dokumentumfilm: Inocente, Kings Point, Mondays at Racine, Open Heart, Redemption

Legjobb animációs rövidfilm: Adam and Dog, Fresh Guacamole, Head Over Heels, Paperman, The Simpsons: The Longest Daycare

Legjobb rövidfilm: Asad, Buzkashi Boys, Curfew, Dood van een Schaduw, Henry