Árpád
3 °C
12 °C

Antal és Pados hattyút kapott

2004.08.31. 11:44
A Szabó István vezette zsűri a Kontroll rendezőjét és operatőrét is a legjobbnak találta a Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztiválon. Antal Nimród Amerikába ment tovább szerencsét próbálni, Pados Gyula pedig hazajött pihenni.
A Kontroll az Oscar-nevezése után pár nappal két rangos díjat kapott a koppenhágai filmfesztiválon - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió. A fesztivál zsűrije a legjobb rendezőnek járó Arany Hattyú díjat Antal Nimródnak ítélte, a legjobb operatőrnek járó hattyút pedig Pados Gyulának. Mindkét filmes személyesen vette át a díjat.

A zsűri elnöke Szabó István volt. Munkásságát életmű díjjal ismerte el a fesztivál és vetítéssorozatot szervezett az Oscar-díjas magyar rendező filmjeiből. Zsűritag volt még Maia Morgenstern színésznő, David Mackenzie skót rendező, Paprika Steen dán színész-rendező is. A fesztivál programjában még egy magyar játékfilm szerepelt: Fliegauf Benedek Dealere.

Antal Amerikában próbál szerencsét

Antal Nimród legközelebb a Kontroll torontói bemutatóján vesz majd részt - mondta az Indexnek Závorszky Anna, a Kontroll sajtóreferense. Antal filmje a szeptember 9-én kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Midnight Madness kategóriájában szerepel.

Az elsőfilmes rendező onnan több hónapra Amerikába utazik szerencsét próbálni, vagyis, ahogy Závorszky fogalmazott, "egy amerikai filmes ügynökség segítségével konkétumokról fog tájékozódni".

Pados Gyula két magyar nagyjátékfilmjének a forgatása után vehette át a Kontroll képi világáért a díjat. A nemzetközi hírű operatőr az Indexnek elmondta, hogy a Sorstalanság és a Terézanyu is vágás alatt áll már, ő pedig az év végéig pihenni fog.