Piroska
-10 °C
1 °C

Vándorló hullák és egyéb filmes hibák

2003.05.05. 12:04
Könyvben gyűjtötték össze a legemlékezetesebb filmes bakikat. A Nyolcadik utas a halál vagy az Elemi ösztön mellett az Aranypolgár című klasszikus is bekerült a gyűjteménybe.
A hullák néha váratlan tettekre ragadtatják magukat, például Richard Donner Gyilkosok (Assasins) című filmjében, ahol az élettelen test az egyik jelenettől a másikig változtat helyzetén - ez is egy példa a nemrégiben Ausztriában megjelent könyvből, amelyben Harry Bittkowski a filmekben felfedezhető hibákból gyűjtött össze egy csokorra valót.

Bittkowski csak olyan malőröket szerepeltet könyvében, amelyek a laikus moziimádó szemével nézve is egyértelműek. Néhány példa a kötetben is szereplő filmes hibákból:

A nyolcadik utas a halál (Alien) című filmben az űrhajó legénysége még javában hibernált állapotban van, amikor a kamera egyebek között mutat egy fából készült kis harkályt, amely csőrét vízbe mártogatva merít energiát az újbóli lehajláshoz, pedig a hosszú űrutazás alatt a víz nyilván már rég elpárolgott volna.

Az Elemi ösztön (Basic Instinct) című filmben Sharon Stone hol az egyik, hol a másik kezében tartja a cigarettát, anélkül, hogy közben megmozdult volna.

Martin Scorsese Kaszinó című filmjében az egyik főszereplőt éjszaka emelik mentőautóba, s a sofőr még mondja is, milyen nagy szerencséje volt. Igaza lehet, mert a sérülést okozó autórobbanás fényes nappal történt.

Az Aranypolgár (Citizen Cane) című Oroson Welles filmet minden létező lista a világ legjobb filmalkotásai közé sorolja, s ezen nem sokat változtat, hogy például az egyik jelenetben egy koffer hol nyitott, hol zárt állapotban látható. Valaki azt is megkérdezte Wellestol, hogyan válhatott ismertté Kane utolsó szava, a rózsabimbó, amikor az aranypolgár egyedül halt meg, de erre a zseniális rendező is csak annyit tudott válaszolni: "El ne mondja senkinek!"

Számos közismert példa mellett a könyv eseteket sorol fel egyebek között Az ördögűző (Exorcist) vagy A cég című filmekből is. A vásznon látható hibák mellett Bittkowski különböző anakronizmusokat, fordítási hibákat, kihagyott poénokat is felmutat, és az említett filmekről anekdotákkal fűszerezett bőséges információt bocsát az olvasó rendelkezésére szórakoztató, könnyed formában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.