Vándorló hullák és egyéb filmes hibák

2003.05.05. 12:04
Könyvben gyűjtötték össze a legemlékezetesebb filmes bakikat. A Nyolcadik utas a halál vagy az Elemi ösztön mellett az Aranypolgár című klasszikus is bekerült a gyűjteménybe.
A hullák néha váratlan tettekre ragadtatják magukat, például Richard Donner Gyilkosok (Assasins) című filmjében, ahol az élettelen test az egyik jelenettől a másikig változtat helyzetén - ez is egy példa a nemrégiben Ausztriában megjelent könyvből, amelyben Harry Bittkowski a filmekben felfedezhető hibákból gyűjtött össze egy csokorra valót.

Bittkowski csak olyan malőröket szerepeltet könyvében, amelyek a laikus moziimádó szemével nézve is egyértelműek. Néhány példa a kötetben is szereplő filmes hibákból:

A nyolcadik utas a halál (Alien) című filmben az űrhajó legénysége még javában hibernált állapotban van, amikor a kamera egyebek között mutat egy fából készült kis harkályt, amely csőrét vízbe mártogatva merít energiát az újbóli lehajláshoz, pedig a hosszú űrutazás alatt a víz nyilván már rég elpárolgott volna.

Az Elemi ösztön (Basic Instinct) című filmben Sharon Stone hol az egyik, hol a másik kezében tartja a cigarettát, anélkül, hogy közben megmozdult volna.

Martin Scorsese Kaszinó című filmjében az egyik főszereplőt éjszaka emelik mentőautóba, s a sofőr még mondja is, milyen nagy szerencséje volt. Igaza lehet, mert a sérülést okozó autórobbanás fényes nappal történt.

Az Aranypolgár (Citizen Cane) című Oroson Welles filmet minden létező lista a világ legjobb filmalkotásai közé sorolja, s ezen nem sokat változtat, hogy például az egyik jelenetben egy koffer hol nyitott, hol zárt állapotban látható. Valaki azt is megkérdezte Wellestol, hogyan válhatott ismertté Kane utolsó szava, a rózsabimbó, amikor az aranypolgár egyedül halt meg, de erre a zseniális rendező is csak annyit tudott válaszolni: "El ne mondja senkinek!"

Számos közismert példa mellett a könyv eseteket sorol fel egyebek között Az ördögűző (Exorcist) vagy A cég című filmekből is. A vásznon látható hibák mellett Bittkowski különböző anakronizmusokat, fordítási hibákat, kihagyott poénokat is felmutat, és az említett filmekről anekdotákkal fűszerezett bőséges információt bocsát az olvasó rendelkezésére szórakoztató, könnyed formában.