Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Konfekciógengszterek

2003.11.19. 02:39
A Balhéban Armani-öltönyös bérgyilkos, elhízott rabló és Ödipusz komplexussal küszködő autótolvaj bizonyítja a Guy Ritchie-tételt, miszerint a bűn kifizetődő, de legalábbis vicces.
Mindannyian Vincent Vega ballonkabátja alól bújtak elő, vallják, hogy a bérgyilkosság tisztes szakma, sőt hívatás, és hogy a Beretta az ember legjobb barátja. Van stílusuk, csöndes baráti leszámoláshoz például szelíd dzsesszt hallgatnak, tömeggyilkosság alá pedig rock and rollt kevernek kísérőzenének, ráadásul a legkeményebb munkanapon sem vérzik össze olasz zakójukat vagy a hozzá színben és fazonban is tökéletesen passzoló rózsaszín selyeminget. Jules Winnfield, Tony Soprano, Big Chris vagy éppen Mr. White emellett megmutatja, hogy a bűnöző is ember: gyereket nevel, fizeti a rezsit vagy éppen bulvármagazint olvas a slozin.

A chicagói kapcsolat

A gengszterfigurák Tarantinonál még kézművesmunkával, nagy odafigyeléssel készültek, ma viszont már fröccsöntő gép köpi őket a futószalagra, a forgatókönyvírók jól bejáratott klisék felhasználásával készítik az újabb és újabb Armani-zakós bérgyilkosokat vagy éppen Elvis-rajongó bankrablókat. Egyedül Guy Ritchie gondolta tovább Tarantino rögeszméit, amikor a klasszikus vígjáték fordulataival, félreértések és véletlenek egyre gyorsuló sorozatával pörgette fel a Pulpfiction-stílust.

Balhé Guy Ritchie újításának köszönhetően már két film után márkavédjegy lett, koppintják is szorgosan, most éppen a Balhé című film alkotói. A kanadai-angol akcióvígjátékban persze van egy csapatnyi balek bűnöző és félresikerült gengszter, szó esik egy elcseszett rablásról, és feltűnik egy rakás vérszomjas ellenfél is, akik a kilencvenedik perc felé közeledve számos fordulat után szépen halomra lövik egymást., csakhogy mindez most nem London ködös utcáin, hanem Chicagóban zajlik, a főbb szerepekben pedig nem kiöregedett angol focisták, meg zenészek, hanem francia sztárszínészek brillíroznak.

A történetben Daniel főnöke megbízásából egy szedett-vedett csapat élén Chicagoba repül, hogy kiraboljon egy briliánsokkal teli villát. A francia rablóbanda azonban eltéved az ismeretlen városban, és tévedésből a chicagói maffia egyik vezéréhez törnek be. Persze az elhibázott akció után felgyorsulnak az események, nemsokára már nem csak olasz bérgyilkosok, de egy spanyol bűnbanda és az FBI is üldözőbe veszi a megszeppent rablókat, és kiderül, hogy az események tulajdonképpen pár titokzatos kazetta körül forognak.

Bűnözni jó

A stíluselemek és a cselekmény fordulatai mellett ráadásul a konkrét helyzetek is a Ravasz, az agy és két füstölgő puskacső című filmet idézik, hogy mást nem mondjunk, a Balhéban is egy hídon ér véget a történet, sőt egy vízbe hulló műkincs és pár értetlen arc is feltűnik az utolsó képkockákon.

De a Balhé mindezek ellenére nem olcsó utánzat, a jogdíjfizetés alól kibújó kalóz remake. A filmen meglátszik, hogy a szereplőgárdát nem színitanokdákban válogatták össze, Gérard Depardieu, Harvey Keitel vagy éppen a Franciaországban popsztárként tisztelt Johnny Hallyday nagy szakmai rutinnal adja a balekot a vásznon.

A történetbe tűzdelt poénok meghaladják egy átlagos hollywoodi vígjáték színvonalát, a vicc/perc mutatóval sincs gond, ráadásul külön öröm, hogy a poénok nagy része az amerikaiak hamburgertől hízott hátán csattan. A Balhé ugyan nem lesz kultfilm, nem fogjuk házibulikon részegen röhögve idézni a legjobb jeleneteket, de legalább kapunk a pénzünkért néhány csattanós poént, kilencvennyolc perc önfeledt popcorn rágcsálást, és vidám kólaszürcsölést.

színes magyarul beszélő kanadai-angol akció-vígjáték, 98 perc, 2003

rendező: Brad Mirman
forgatókönyvíró: Brad Mirman
operatőr: Derek Rogers, Matthew Williams
jelmeztervező: Gersha Phillips
zene: Rupert Gregson-Williams
producer: Gary Howsam, Jamie Brown, Richard Rionda Del Castro
látványtervező: Gordon Barnes
vágó: Eddie Hamilton

szereplők:
Gérard Depardieu (Daniel)
Harvey Keitel (Zammeti)
Johnny Hallyday (Marcel)
Said Taghmaoui (Sami)
Stéphane Freiss (Julien)
Albert Dray (Raymond)
Abe Vigoda (Giancarlo)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.