Amerikai patakvér mossa el a hazafias filmet?

2004.02.06. 18:10
Hazafias összeesküvést sejt Anthony Minghella, az Angol beteg rendezője amögött, hogy új filmje nem kapott igazán komoly Oscar-jelölést, rossz kritikákat viszont igen - derült ki február 5-én este a berlini filmfesztiválon nyitófilmként vetített Cold Mountain után rendezett sajtótájékoztatón. A filmes arra gyanakszik, hogy a túlzottan patrióta amerikai kritikusok nem tudták megbocsátani neki, hogy Romániában forgatott. Ráadásul ausztrál és angol főszereplőkkel. A konspiratív módon gáncsolt film azért így is hét aranyszoborra esélyes, igaz, a kisebb persztízsű kategóriákban.
A brit rendező elutasította az amerikai kritikákat, melyek a több nemzetiségű stáb és helyszín miatt érték a produkciót. A polgárháborús film főszerepeit ugyanis az ausztrál Nicole Kidman és a brit Jude Law játsszák, a filmet pedig nem amerikai helyszínen forgatták, pontosabban: "a konföderációs katona, aki valójában brit, Észak-Karolina helyett Romániába tér haza az ausztrál szerelméhez."

A brit Jude Law és az ausztrál Nicole Kidman
"Senki sem kérte sem tőlem, sem a színészektől a forgatás előtt az útlevelünket. Hiszen ez nem csak egy amerikai film - mondta Minghella a 155 perces alkotásról -, a tartalom mindenkihez szól, és lehet, hogy ironikus, hogy sokféle nemzetből állt össze a stáb, de szerintem éppen ez a szép benne."

Minghella elutasította azokat az érveket is, melyek szerint a külföldiek szerepeltetése meghamisítaná az amerikai történelmet, és azt is, mely szerint hollywoodi munkások elől vették volna el a munkát a külföldi stábtagok.

"Aljas kampány vagy hazafiság?"

A rendezőt az különösen meglepte, hogy a helyszín miatt támadják. "Sokkal költséghatékonyabb és szebb lett a romániai helyszínnek köszönhetően a filmem. Öt hónapon át hiába kerestem megfelelő amerikai területet, amikor Romániában hirtelen megtaláltam. Ráadásul kiderült, hogy a 150 millió dollár költség az európai forgatással csak 78 millió."

Háttérben Románia
A filmet a háborúellenessége miatt is támadják, mert a katona idő előtt dezertál a háborúból. Minghella szerint a támadásokért a háborúpárti mozgalmak okolhatóak. "Amikor támadások érnek egy országot, ezek a hazafias dolgok előtérbe kerülnek."

Minghella filmje nincs a 23 versenyfilm között, melyek a Berlini Filmfesztivál Arany Medve fődíjáért indulnak, mert Amerikában és Nagy-Britanniában már bemutatták.

Harvey Weinstein producer (a Disney Miramax társelnöke) szerint a film Oscar-esélyeit szándékosan csökkentheti ez az "aljas kampány". "Különösen kisstílűek ezek a vádak, tekintetbe véve azt, hogy az európai országokban hollywoodi filmek vezetik az eladási toplistákat. Örülnünk kellene annak, hogy cserébe egy európai filmet készítettünk"- zárta le a sajtótájékoztatót Weinstein.