Ónodi és Fliegauf a Berlini Filmfesztiválon

2004.02.05. 16:25
Ma este kezdődik a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja, az ötvennegyedik berlini seregszemle . Az Arany Medvéért 23 film küzd meg egymással, de köztük kevés a közép- és kelet-európai, mert Dieter Kosslick, a fesztiváligazgató szerint azok nem fesztiválképesek. A magyarok közül Fliegauf Benedek filmje és fiatal felfedezett színésznőként Ónodi Eszter veszt részt a tizenegy napon át tartó fesztiválon, tájékoztatta az Indexet a Filmunió.
Anthony Minghella Az angol beteg rendezőjének Cold Mountain című új alkotása nyitja a fesztivált. Négyszáz filmből huszonhármat a versenyprogramban tekinthet meg a nonstop vetítéseken a berlini közönség.

Pénteken kezdődik a versenyfilmek vetítése, köztük olyan rendezők, mint John Boorman, Ken Loach, Eric Rohmer vagy Theo Angelopulosz új filmjei. Tizenkilenc világpremier lesz. Az alkotások között az Oscar-díjas Frances McDormand (Fargo) vezette zsűri válogat. A versenyprogramot az idén is az amerikai és a francia filmek uralják. A retrospektív sorozatban a hatvanas és a hetvenes évek megújuló Hollywoodjának filmjeit vetítik, köztük hét Jack Nicholson-filmet.

Az idei mustra Latin-Amerikát, és Dél-Afrikát állítja a figyelem középpontjába. Fernando Solanas argentin rendező nagydíjat kap életművéért, a Panoráma szekcióban vetítendő filmek közül két dokumentumfilm is feldolgozta az argentin származású legendás Castro-fegyvertárs, Ernesto Che Guevara életét.

Ónodi, Fliegauf, Mészáros és más magyar meghívottak

A fesztivál Fórum szekciójában szerepel Fliegauf Benedek a Dealer című új játékfilmjével. A fesztivál másik magyar meghívottja Mészáros Péter, Ki a macska című nyolcperces rövidfilmje. A Hajnóczy Péter novelláját feldolgozó alkotást a fesztivál Panoráma szekciójában tűzik műsorra. Az új üstökösként megjelenő sztárok között Oroszlán Szonja tavalyi sikere után Ónodi Esztert mutatják be a berlinieknek.

Idén nyolc magyar filmes vesz részt a Berlinale Talent Campus hat napos műhelymunkáján: Török Illyés Orsolya, Gryllus Dorka, Takáts Andrea színészek, Fésős András, Joó Tamás rendezők, Gál Péter forgatókönyvíró, Keményffy Tamás operatőr és Egyed Judit egyetemi hallgató.

A Berlini Coproduction Marketen Mundruczó Kornél rendező és Petrányi Viktória producer vesz részt a Delta című közép-európai sci-fi filmtervvel, amit decembertől forgatnak majd Romániában.