A Bush-gyalázó film állítólag nem befolyásol

2004.06.22. 14:15
A Cannes-i nagydíjas Fahrenheit 9/11-et megpróbálják úgy vetíteni, hogy ne ártson vagy segítsen egyetlen elnökjelöltnek sem. A péntektől futó film minden idők legnagyobb bevételt produkáló dokumentumfilmje lehet.
Pénteken kezdik vetíteni Amerikában a már megjelenése előtt botrányfilmes státuszú Bush-gyalázó filmet, a Cannes-ban fődíjat nyert Fahrenheit 9/11-et. Mint arról beszámoltunk, a Miramaxot tulajdonló Walt Disney megtiltotta Michael Moore új dokumentumfilmjének a terjesztését, Bob és Harvey Weinstein, a Miramax két vezetője azonban magánszemélyként, saját zsebből megvásárolták a film jogait, értesülések szerint mintegy 6 millió dollárért.

Célcsoportban a kórus

Az előző filmjével Oscar-díjat nyert rendező elképzelhetőnek tartja, hogy filmjét csak a "Bush-ellenes kórus" nézi majd meg, véleménye szerint ez azonban nem baj.

"Ne becsüljük le a kórus szerepét. A kórus sokáig aludt, a kórussal sokáig nem törődött senki. Ha a filmem felébreszti, és énekre készteti őket, akkor már jelentős lépést tettem" - mondta arcélét a lenyugvó napba fordítva Moore, a Reutersnek.

A rendező egyébként az "afrikai-amerikaiakat, a fiatalokat, bérből élőket és a szegényeket" érti kórus alatt.

A Fahrenheit 9/11, amely a Bush-adminisztráció sötét oldalát tárja fel, többek közt azt állítva, hogy a Bush-család még Osama bin Laden családjával is kapcsolatot tartott, kivívta a republikánusok felháborodását. A Move America Forward-mozgalom még az Amerika ellenesnek titulált film betiltatásával is megpróbálkozott, sikertelenül.

Moore szerint támadóinak azonban előbb meg kellene nézniük filmjét, hogy ne hallomások alapján alakítsák ki véleményüket. "Ha ezek után akarnak vitázni velem, akkor vitázzunk. Mert az jó és egészséges vita lesz" - nyilatkozta a rendező.

Semleges vetítések

Vitaindítóban pedig nem lesz hiány, mert a Fahrenheit 9/11 750 moziban nyit pénteken. Egyetlen nagyobb mozilánc sem zárkózott el a film bemutatásától, különösen hogy a forgalmazó Lions Gate Films vezetője, Tom Ortenberg hangsúlyoza: "Hangsúlyozottan semleges módon szervezzük a vetítéseket. Egyetlen államban sem forgalmazzuk a filmet úgy, hogy az segítsen vagy ártson a jelölteknek." Az elhatározás egyébként reménytelennek tűnik a rendező kijelentésének tükrében, amely szerint a film elsődleges célja, hogy hozzájáruljon Bush elnök elmozdításához.

A film iránt nagy az érdeklődés, a Moviefone.com oldalán a Fahrenheit 9/11 a keresések száma alapján a 68. helyről az elsőre ugrott, az AOL-on pedig Moore munkájának előzetesét töltik le a legtöbben.

Mindazonáltal a Cannes-i nagydíjas alkotás nem produkál majd akkora bevételt az első hétvégén, mint Moore előző filmje, a Kóla, puska, sült krumpli, vélik a szakértők. A nagyobb filmeket 750 helyett rendszerint ugyanis minimum 3000 moziban indítják el. A várakozások szerint a Fahrenheit 9/11 összbevétele mégis megdönti majd a világ legnézettebb dokumentumfilmjeként is emlegetett munkáét, amely összességében 58 millió dollárt hozott.