Vilma
-7 °C
4 °C

Forradalomra várva

2003.11.04. 12:53
Tudja Ön, hogy mi az a motion capture, hogy mi az a Skorpiórúgás, vagy hogy mikor használtak hangvillát a Mátrix - Forradalmak forgatásán? Ne üljön be felkészületlenül a moziba, ismerje meg a Mátrix titkait még a premier előtt!
November 5-én a világ hatvannégy országában ugyanabban az órában mutatják be a Mátrix-trilógia Forradalmak alcímet viselő utolsó részét, így míg Sidneyben éjfélkor tartják az első nyilvános előadásokat, addig a Los Angeles-iek közvetlenül munka előtt, reggel hatkor tudhatják meg a Mátrix titkait, Magyarországon pedig délután háromkor csöppenek le újból a vászonról a zöld betűk.

Egyszerre csatlakozunk be

Tekintse meg képeinket!
A film forgalmazója, a Warner Brothers ezzel a szokatlan módszerrel a kalózmásolatok terjedésének próbál gátat szabni, mivel a Mátrix második részéből egyes számítások szerint közel ötvenmillió dollárral több bevételt szerezhettek volna, ha az internetes fájlcserélő szerverekről nem lehetett volna ingyen letölteni a film digitális kópiáit már a premier utáni napokban.

Kínában például mindössze ötmillió dollár értékben váltottak jegyet a Mátrix-Újratöltve előadásaira, mivel a cenzúra miatt a filmet csak az amerikai bemutató után két hónappal vetítették a kínai mozikban, amikor a kalóz DVD-árusok már jelentős árengedményekkel igyekeztek megszabadulni Mátrix készletüktől. A harmadik részt azonban már nem széktámlákkal és emberi sziluettekkel szegélyezett rossz minőségű kalózmásolatokról fogják megismerni a Kínai Népköztársaság állampolgárai, mivel a Warner elérte, hogy a kommunista erkölcs védelmén őrködő Filmhivatal soron kívül minősítse az alkotást, így Pekingben és más kínai nagyvárosokban is a világpremierrel egy időben mutathatják be a filmet.

Virtuális operatőr

Egyes filmes szakértők szerint viszont semmi értelme a szigorú biztonsági előírásoknak, hiszen a rossz minőségű kalózmásolatok nem jelenthetnek konkurenciát a moziknak, egy olyan film esetében, ami leginkább látványvilágával igyekszik lenyűgözni a nézőket. A Mátrix - Forradalmak vizuális világa pedig minden bizonnyal lenyűgöző lesz, hiszen míg az 1999-ben készített, különleges effektjeiért Oscar-díjjal is jutalmazott első részben mindössze négyszáztizenkét számítógéppel manipulált jelenet található, addig a harmadik epizódban már több mint négyezer digitális trükkel felturbózott snittet láthatunk majd.

John Gaeta a Mátrix-filmek vizuális effekt szakértője találta fel a "bullet time" technikát, amikor lassított felvételben látjuk a mozdulatot, de a kamera normál sebességgel halad. A Mátrix első részének legfontosabb trükkjét később továbbfejlesztették, és ezzel forradalmasították a virtuális fényképezés technikáját.

A "motion capture" nevű technika alkalmazásakor a színész vagy a kaszkadőr fényvisszaverő ruhában eljátszik egy mozdulatot, miközben a mozgást különleges kamerákkal minden szögből rögzítik. Az így kapott adatokból számítógépen háromdimenziós testeket hoznak létre, amiket később izomzattal látnak, el és fel is öltöztetnek. A kép minden vizuális elemét, például a színész arcjátékát vagy a háttérben álló fát is, hasonló módon rögzítik és digitalizálják, így a létrehozott virtuális térben a kamera már bármilyen mozgást végre tud hajtani, akár arra is képes, hogy - mint a forradalmak fináléjában - háromszázhatvan fokos fordulatot tegyen az egyik szereplő keze körül, miközben az éppen ütni készül.

Skorpiórúgás súlytalanságban

A vizuális effektek mellett természetesen a látványos kaszkadőrjelentek is nagy hangsúlyt kapnak majd a filmben. A Mátrix - Újratöltve premierje előtt a szereplők arról panaszkodtak, hogy a film harcjeleneteinek koreográfusa, Wo Ping több héten keresztül, napi hét órán át ugráltatta őket, és a megerőltető edzés alatt többen is megsérültek.

Keanu Reeves az első második rész forgatásakor éppen egy nyakműtétből épült fel, ami eléggé behatárolta, milyen mozdulatokat tehet, ezért Wo Ping inkább a karjaira építette a harcok koreográfiáját, a harmadik részben azonban már lenyűgöző rúgásokat is láthatnak Neotól a nézők. "Carrie-Anne Moss számára pedig Wo Ping még egy különlegesen gyors, erőteljes rúgást is kifejlesztett, amit a színésznő hat hónapig gyakorolt, és amit a stáb skorpiótámadásnak nevezett el. Moss a második rész nyitójelenetében mutatta be ezt a rúgást, de a Forradalmakban is megcsodálhatjuk a mozdulatot, amikor Morpheus és Trinitiy behatol a Club Hell nevű szado-mazo szórakozóhelyre.

Reeves egyébként egy interjúban elárulta, hogy nem a fizikai megpróbáltatások, hanem a történetben szereplő számítástechnikai utalások jelentették számára a legnagyobb próbatételt, mivel a egyáltalán nem ért a számítógépekhez, sőt még otthoni internetelérése sincs.

A film egyik legnagyobb harcjelenetében, Neo és Smith végső összecsapása során például a súlytalanságot imitálva kellett verekedniük a színészeknek. A tökéletes illúzió megvalósításhoz először a NASA súlytalanságot szimuláló repülőgépén akarták forgatni a jeleneteket, de később a kaszkadőrök és a különleges effektekért felelős részleg közösen kifejlesztett egy Hangvilla névre keresztelt kötélrendszert, és számos más kínzószerkezetet, amiknek segítségével a színészek úgy mozoghattak, mint ha a gravitáció nem hatna rájuk.

A Smith ügynök és Neo közti összecsapást mellesleg 8 héten keresztül forgatták, de előzőleg hónapokig dolgoztak a technikai háttér kiépítésén. A forgatókönyv alapján a jelenetnek szakadó esőben, egy elárasztott útszakaszon kellett kezdődnie, amit több sorban szegélyeznek a felsorakozott Smith-hasonmások. A jelenethez külön esőgépet gyártottak megvilágítható vízfüggönnyel és hatalmas esőcseppekkel, mivel a hagyományos esőgépek nem tudtak a Wachowski-fivéreknek tetsző, óriási méretű esőcseppeket előállítani.

Jobb, mint a drog

A második és harmadik rész kétszázhetven napos forgatásán több mint 3500 ember dolgozott Ausztráliában, közülük négyszázan a film művészeti részlegén kaptak állást. A hihetetlenül nagy stáb, és az eddig nem látott számítógépes trükkök hatalmas összegekbe kerültek, de a jelentéktelennek tűnő részletekre is egy-egy magyar művészfilm teljes költségvetését költötték el az alkotók. Több mint tízmillió forintnyi dollárba került például az a száznyolcvankét paróka, amely a Smith ügynököt játszó Hugo Weaving gyér hajviseletét utánozta, de mindez elenyésző költség volt az utolsó jelenetben használt száz Smith-bábu árához képest. De minden bizonnyal sokba került a zioni hadsereg által használt lépegető tank megalkotása is, hiszen az egyszemélyes harci gépet egy éven át építették, és az elkészült jármű acélszerkezete 2 és fél tonnát nyomott

Persze mindezt örömmel állta a Warner Brothers, hiszen a Mátrix első része akkor 285 millió dolláros forgalmat ért el a világon, és további 171 milliót az Egyesült Államokban, és ezzel minden idők huszonnegyedik legjövedelmezőbb filmje lett. A Mátrix második és harmadik részébe fektettet 300 millió dollárt pedig már a Mátrix - Újratöltve visszatermelte, sőt busás hasznot is hozott, hiszen a világon 454 milliót kaszált, míg az Egyesült Államokban további 281 milliót fialt. A Mátrix - Forradalmakra váltott jegy minden dollárja tehát színtiszta nyereség a filmstúdiónak, és a befektetőknek, vagyis a virtuális rabszolgaság ellen küzdő bőrdzsekis, abbéruhás megváltó története nagyobb üzletet jelent talán még a kokainkereskedelemnél vagy a hasadóanyag csempészetnél is.

Fiktív trilógia?

Klikk a képre!
Sokak szerint éppen a hatalmas pénzügyi siker miatt terebélyesedett trilógiává a Mátrix, annak ellenére, hogy az alkotók már az első részben ellőttek minden poént. Wachowskiék tagadják mindezt, és kitartanak amellett, hogy a második és a harmadik epizód forgatókönyve már 1999-ben is kész volt, sőt nyilatkozataik szerint még az Orákulum alakváltása is szerepelt az eredeti cselekményben. A jósnőt alakító Gloria Foster színészi képességei előtt meghajolva végül is átírták a forgatókönyvet, és csak akkor tértek vissza eredeti elképzelésükhöz, amikor Foster váratlanul elhunyt a második rész jeleneteinek leforgatása után. Az új Orákulum Mary Alice-t színpadi színész lett, aki egyébként 1995-ben együtt játszott a Broadway-n Gloria Fosterrel a "Having Our Say" című darabban.

A forgatást egyébként egy másik halál is beárnyékolta, hiszen Aaliyah a popénekesnő még a forgatások megkezdése előtt elhunyt egy repülőgép-szerencsétlenségben. A trilógia készítése során azonban örömteli események is történtek, például a jelmeztervező, Kim Barrett két gyereket is szült, mialatt a filmeken dolgozott, de számtalan barátság is köttetett , amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Keanu Reeves hálája jeléül nyolcvanmillió dollárt osztott ki a jelmezekért felelős csapat és a trükkstáb 29 tagja között, a kaszkadőröknek pedig összesen tizenkét Harley Davidson motort ajándékozott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.